понедељак, 19. октобар 2020.

Slane kiflice

Ove smo kiflice probali kod prijateljice, poslužila ih je uz piće i meni su se jako dopale...ma ima li neke kiflice koje mi se nisu dopale? Sve su one manje više iste ali uvek ima neki mali sastojak koji izmeni ukus...



Sastojci:  500 g brašna, 250 ml tople vode, 1 kašičica soli, 10 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera
1 jaje, 50 g omekšalog putera
i još:  400 g tanko isečene šunke, 200 do 250 g mozzarella sir, 1 umućeno jaje, italijanski začin, krupnija morska so

Priprema:  Prosejati brašno, dodati so, izmešati i ostaviti na stranu
U toplu vodu ( ovde može da bude pola vode pola mleka ) staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U prosejano brašno dodati nadošli kvasac i jedno jaje i zamesiti testo. Testo možete mesiti rukom ili mikserom, kad je testo zamešeno dodavati po malo omekšali puter i mesiti rukom ili mikserom dok se sav puter ne utroši i sjedini s testom.
Ovako testo će biti jako meko i lepljivo, nemojte dodavati više brašna.
Isipati testo na radnu površinu i mesiti i lupati testo o radnu površinu sve dotle dok ne dobijete glatko testo koje jedva da se lepi za ruke. Trebaće oko desetak minuta da se tako mesi, ali ovako umešeno testo je izuzetno dobro, jer kad se kiflice ispeku, biće meke i po nekoliko dana. ( ako vidite da je testo previše mekano onda dodavati po malo još jednu do dve kašike brašna , ali ne više )
Testo blago premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na pola.
Pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo oklagijom u krug i iseći na 12 ili 16 delova, u zavisnosti koliko želite da su vam kiflice velike. Ja sam sekla na 16 delova.
Testo je, dok se tanji dosta lepljivo, pomozite se sa dodatkom brašna.
Na svaki širi deo testa staviti krug šunke, koji ste presavili na 4 ili više dela, preko staviti mozzarella sir, koji ste isekli na onoliko delova na koliko hoćete da imate kiflica.
Ja nisam imala mozzarella sir pa sam koristila philadelphia krem sir i trebalo mi je 250 g.
Jedan deo je bio zajedno sa šunkom a drugi deo je bio samo krem sir i oba peciva su nam bila odlična, tako da ima i za one koji vole s mesom i one koji vole sa sirom.

Zaviti kiflice i poređati ih na pleh sa malo prostora između, jer će još da narastu.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Napravljene kiflice pokriti providnom folijom i ostaviti da još jednom narastu, oko pola sata do 45 minuta.
Narasle kiflice premazati sa umućenim jajetom, posuti sa italijanskim začinom ( mešavina raznih sušenih začinskih biljkica..ima tu u mojim receptima kako možete sami da napravite taj začin, ja ga koristim jako puno u mojoj kuhinji ) i krupnijom morskom solju i pecite u rerni, koju ste zagrejali na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene kako vi volite.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade desetak minuta i poslužite ih tople.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар