субота, 17. октобар 2020.

Integralni hleb sa semenkama bundeve i suncokreta

Prošle nedelje smo bili u posetu kod naših dragih prijatelja @Durdicams ( naši prijatelji koje sam ja upoznala preko Coolinarike ) i kao i uvek Djurdjica nam pošalje proizvode iz njene bašte i uz to smo dobili i fini domaći integralni hleb. Ne viđamo se često, jer smo mi udaljeni jedni od drugih dva i po sata vožnje, ali se vidimo jednom godišnje. Zna se ko je pojeo hleb i rekao mi je da je hleb bio odličan. Mi se sa Stojanovićima čujemo svake srede na skype, lepo se ispričamo i nasmejemo i održavamo kontakt jer više nismo u mogućnosti da se i lično viđamo jer su nam zabranili da se viđamo s bilo kim ko nije u našoj najužoj porodici, koja živi u istoj kući. Tako mi sad u sredu kažemo Djurdjici kako joj je bio divan hleb i pitam je za recept, i ona kaže, pa nema recept, malo ovog brašna, malo onog i ispadne hleb...auuu pa ko sad da napravi hleb kad nemam ni osnovne sastojke? Djurdjice, koliko kvasca? Pa i to od prilike, znaš onaj poklopac od teglice u kojoj je kvasac? da, znam...pa malo više od pola...e to je bio smeh, ali se treba prihvatiti sad posla i danas ja to rešim, jer nam je trebao hleb..ovo je moja verzija njenog hleba, koji nam se jako dopao. Čak sam i ja pojela parče hleba....Ovo vam nije onaj klasični mekani hleb, ovaj je onako baš pun i zasitan.


Sastojci:  250 g namenskog brašna, 150 g hejdino integralno brašno, 12 g suvg ili 30 g svežeg kvasca, 100 g brašna sa 12 vrsta žitarica ili bilo koje integralno brašno, 50 g ovsenih ili heljdinih pahuljica, 50 g semenke bundeve, 30 g semenke suncokreta, 50 ml maslinovog ulja, 1 dobro puna veća kašičica soli, ili po ukusu, pola kašičice šećera, 400 ml tople vode
i još: 1 belance, 1 kašika vode, semenke po izboru: suncokretove, bundevine, pahuljice ovsa ili heljde

Priprema:  U vanglicu staviti sve sastojke za hleb i izmešati.
Ja koristim instant kvasac koji ne moram pretodno da pomešam sa vodom da bi se podigao.
Zagrejati vodu da bude topla, ali ne i vruća i sipati u brašno i zamesiti rukom testo.
Isipati na radnu površinu, koju ste prethodno pobrašnili, pobrašnite i zamešeno testo jer je dosta lepljivo ( možda svima neće biti lepljivo jer zavisi od vrste brašna i sva brašna ne upijaju podjednako tečnost ) i izmesiti testo.
Testo treba da bude po malo lepljivo, premažite sa malo ulja i vratite nazad u vanglicu.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu ( topla, ali ne i vruća rerna ) da se testo udvostruči.

Pobrašniti radnu površinu i isipati testo.
Rukama/ prstima raširite testo u pravougaonik i pažljivo ga zaviti u rolat, dužine pleha u kom ćete peći.
Ja sam pekla u duži ali uži pleh a vi ako želite, možete peći u dva kraća pleha za hleb ili napraviti male loptice i naređati u manji đuveč.
Moj pleh je oko 10cm X 32cm. poprskati ili premazati sa vrlo malo ulja, ili prekriti pek papirom i preneti oblikovanu veknu u pleh. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da napuni kalup.

Naraslu veknu premazati sa umućenim belancetom sa malo vode, posuti pahuljicama ovsa ili heljde, suncokretovim i bundevinim semenkama i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 45 minuta.
Hleb je pečen kad je za svoju veličinu lagan i kad se odvoji od ivice kalupa.
Izvaditi hleb i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.
Oštrim nožem seći na parčiće i poslužiti.


Mi smo jeli sa sušenom slaninom, kranjskom kobasicom...uostalom sve se vidi na slici, jedino smo zaboravili beli luk.


Draga Djurdjice, od srca ti hvala na ovoj ideji za ovaj divni hleb..heljdinog brašna imam dosta, kupila sam ga u našoj prodavnici, integralno brašno od 12 žitarica isto imam dosta, tako da ću ovaj hleb sad stalno praviti dok ne potrošim sva ta brašna koja imam, pa ću posle da kupim druge vrste brašna...Puno vas grlimo i pozdravljamo.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар