субота, 3. октобар 2020.

Moderna pastrmajlija



Ovo makedonsko pecivo, koje ustvari može biti i kompletan obrok, prvi put sam probala kod moje komšinice Sandy, oduševila sam se i naravno morala sam  to svom mužu da pripremim.


Sastojci:

1 kg brašna
500 ml vode
1 kašičica šećera
14 g suvog kvasca ili 40 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
100 ml maslinovog ulja

Sastojci za fil:

500 g svinjskog mesa
so i biber
1 kašika seckanog peršuna
2-3 čena belog luka
4 jaja
100 g putera
1 ljuta paprika
100 g mocarela sira


Priprema:

Meso oprati i iseći na veoma sitne komadiće,posoliti i pobiberiti, dodati sitno seckan peršun, beli luk i sve to promešati. Ostaviti u frižider da se ukusi sjedine.

U manju zdelicu staviti 150 ml mlake vode dodati kvasac,kašičicu šećera i kašiku brašna, sve promešati i ostaviti na stranu da kvasac zapeni.

So i brašno izmešati, dodati kvasac i ostatak mlake vode,maslinovo ulje i zamesiti testo.

Testo mesiti dok ne dobijete glatko i elastično testo,oblikovati ga u loptu te vratiti ga u posudu u kojoj ste zamesili. Premazati ga sa malo ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti testo da se udupla.

Uduplano testo premesiti ponovo i podeliti na pola i ostaviti da ponovo naraste oko pola sata.

Od svake lopte razvaljajte koru u pravougaonik i staviti ih u pleh,koji ste postavili papirom za pečenje.

Mocarela sir iseći na štapiće pa ih staviti na ivicu testa i malo preklopite ivice da se zalepe sa ostatkom testa.

Na testo staviti meso,koje ste ranije marinirali i malo ga pritisnite da uđe u testo.

Preko mesa posuti sa sitno seckanom ljutom papričicom ( ako ne volite,nemojte ni stavljati papriku ) i preko svega staviti parčiće putera.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C dok vam fino ne porumeni 5 minuta pre nego što je pastrmajlija gotova, umutiti jaja i preliti obe i vratiti nazad u rernu da se jaja ispeku.



Pečenu pastrmajliju pokriti sa čistom salvetom da malo omekša i poslužiti sa čašom hladn og piva ili soka.



Originalni recept je odavde

Ja sam za nas dvoje pravila pola smese, cela smesa je dovoljna za četvoriočlanu porodicu.

       Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар