уторак, 11. август 2020.

Pita sa mesom

Priča meni moja prijateljica kako je nekada davno pravila pitu sa mesom i da ju je vrlo često pravila ..sada je više ne pravi.Jednog vikenda su bili pozvani kod naših zajedničkih prijatelja na kafu i domaćica im posluži pitu sa mesom sa kojom se ona oduševila i pita je kako pravi tu pitu a domaćica joj kaže, pa to je tvoj recept od pre 30-40 godina, samo sam nešto malo izmenjala. Zove mene moja prijateljica i ispriča mi tu celu priču i naravno da mi je zagolicala radoznalost da je i ja napravim...i da znate, zaista je fantastična...recept pišem, da i ja jednog dana ne zaboravim. Pita se pravi u okrugloj tepsiji, ja sam je pravila u pravougaonom pekaču i uskoro ću je opet praviti...i opet sam je pravila.


Sastojci:  1 pakovanje od 500 g kore za pitu, 2 manje glavice crnog luka, 400 g mlevenog mesa po vašem izboru, 1 veći izrendan krompr, po ukusu so i biber, 1 puna kašika naseckanog peršuna
Sastojci za preliv: 4 jajeta, 200 g gustog jogurta, 250 ml kisele vode, 75 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo, po ukusu so, ujle za premazivanje kora

Priprema:  U veći tiganj sipati vrlo malo ulja i dodati sitno iseckan crni luk, ispržiti ga dok ne omekša, dodati mleveno meso po vašem izboru ( ja sam koristila pola svinjetine pola junetine ) i pržiti zajedno sa lukom, dodati sitno izrendan krompir, koji ste ocedili od viška tečnosti da bi kraće pržili i na kraju posoliti i dobro pobiberiti, jer su sve pite sa mesom mnogo bolje kad se dobro pobibere.
Dodati sitno iseckan peršun, promešati i ostaviti na stranu da se fil ofladi.

Pitu možete praviti u okrugloj tepsiji ili u pekaču / manjoj đuvečari.
Staviti dve kore dole, ali da im stranice vise i svaku koru premazati sa vrlo malo ulja, staviti još jednu koru, ali je blago nagužvajte te i nju vrlo blago premazati ulje, posuti sa malo fila od mesa, opet staviti jednu blago nagužvanu koru, premazati sa vrlo malo ulja i opet posuti sa malo fila od mesa i tako sve dok imate kore i fil od mesa.
U mom pakovanju ima 12 kora, koje su ručno pravljene i pečene na plotni.
Na kraju trebate prekriti pitu sa jednom blago nabranom korom, one kore koje vam vise sa strane preklopiti preko te kore i svuda lepo ušuškati.

Umutiti jaja mikserom u penastu masu, dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo, so i sjedinite sve zajedno. Na kraju dodati kiselu vodu i samo promešati.

Pitu iseći na parčiće onako koliko vi volite da su veliki.
Okruglu pitu iseći na 8 delova ( kao kad sečete burek ) i kutlačom za supu sipati preliv svuda po piti.
Ostaviti 2 do 3 sata u frižideru da se sav preliv upije u kore.
Prijateljica domaćica je napravila u okrugloj tepsiji i nije je sekla, samo ju je prelila i ostavila preko noći u frižider i pekla ju je sledećeg dana.
Uključiti rernu na 175°C bez ventilatora ( vi najbolje znate na kojoj temperaturi pečete svoje pite pa tako pecite i ovu ) i pecite pitu u zagrejanoj rerni oko 40 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.


Pečenu pitu ohladiti i poslužiti uz rashlađeni jogurt ili kiselo mleko.
Ovako na slici je izgledala vruća pita, a na naslovnici je pita sledećeg dana, kratko zagrejana u mikrotalasnoj...ne znam kad mi je bila lepša, onako vruća ili sledećeg dana.


Prijatno!!!!

2 коментара: