четвртак, 6. август 2020.

Hladan rolat od tikvica

Nama se ovaj rolat jako sviđa. Tikvice imamo u izobilju, imamo prijateljicu koja me snabdeva sa njima iz njene bašte i ovaj rolat pravim već nekoliko puta za kratko vreme. Za moj rođendan sam pravila dva rolata i oba su se vrlo brzo pojela...idealno kao hladno predjelo ili za večeru, uz neku salatu.



Sastojci za rolat:  800 g mladih tikvica, 1 kašičica soli, 5 jaja, 50 g sveže izrendanog parmezana, 100 g čvrstog jogurta, 2 čena belog luka, 50 g brašna
Sastojci za fil: 250 g krem sra, 100 g feta sia, 2 kašike peršuna, 1 dobro puna kašika kisele pavlake, 250 g ćureća šunka ili po vašem izboru

Priprema: Tikvice oprati i odseći im krajeve. Meni je bilo potrebno 3 manje tikvice.
Izrendati na krupnu stranu, posoliti i ostaviti u đevđir da se ocede od viška tečnosti.

Mikserom umutiti jaja, dodati jogurt, izrendan parmezan i na kraju dodati brašno, stalno muteći mikserom.
Vašim rukama ocedite tikvice od viška tečnosti i dodati u umućenu masu od jaja i brašna, i dodati sitno iseckan beli luk i sve to spatulom sjediniti u glaku masu.

Pleh, veličine 42cm X 30cm prekriti pek papirom i sipati umućenu masu, poravnjati i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 175°C bez ventilatora i peći dok vam gornja kora ne porumeni, 20 do 25 minuta.
Izvaditi pečen rolat, okrenuti na kuhinjsku krpu, skinuti pek papir i zaviti u rolat.
Ostaviti da se ohladi.

Dok se rolat hladi, umutiti krem sira sa fetom, kiselom pavlakom i sitno iseckanim peršunom.
Ostaviti dok se rolat dovoljno ne ohladi.

Ohlađeni rolat odviti, premazati sa polovinom umućene kreme od sira, preko staviti isečenu na tanje šnite ćureću šunku i preko šunke premazati sa ostatkom kreme od sira.
Zaviti ponovo u rolat i zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru, najbolje preko noći da se rolat dobro ohladi.


Ja sam jedan rolat pravila sa ćurećom dimljenom šunkom a jednu sa pršutom i oba su podjednako dobra.


Sledećeg dana iseći rolat oštrim nožem, ali posle svakog sečenja obrisati nož mokrim kuhinjskim papirom.Ukrasiti po vašoj želji i poslužiti kao hladno predjelo, može da vam bude i večera


Prijatno!!!

2 коментара: