четвртак, 18. март 2021.

Mlečni sendvič hleb bez mešenja

 Ovaj hleb se ne peče u šerpi, kao oni prethodni, ovo je bleb, koji je podjednako dobar kao i svi hlebovi koji se ne mese, jer bukvalno ti je potrebno 5 minuta posla ali je potrebno da se naoružate strpljenjem jer se umesi uveče a ujutru se peče...dobićete jedan fenomenalno mekan hleb, koji možete poslužiti svojima za ručak ili napraviti sendviče od njega.

Ja nemam onaj kalup za hleb koji ima poklopac odozgore, ali mi ništa ne smeta što nije potpuno četvrtast i što nema ravnu gornju stranicu, vi, koji imate taj kalup, slobodno ga koristite.


Sastojci:  400 g brašna za hleb, 170 ml toplog mleka, 110 ml tople vode, 3 g suvog kvasca, 1 kašičica soli, ili po ukusu, 1 kašičica šećera, 20 g putera, sobne temperature

Priprema:  Hlebno brašno ( kod nas je to bread flour, brašno koje ima malo veći procenat glutena u sebi, a sledeći put ću staviti sve namensko brašno, da vidim ima li kakve razlike u teksturi )  prosejati, dodati suvi kvasac ( moj kvasac ne treba da se aktivira pre dodavanja brašnu, vaš, ako treba, aktivirajte ga u malo tople vode sa dodatkom šećera )  i šećer i promešajte sve zajedno i tek onda dodati so ( ja nekad dodajem sve zajedno i do sada nisam imala problema sa testom )  i dodati toplu vodu i mleko, ali nemojte sipati sve od jednom, jer nisu sva brašna ista i ne upijaju vodu na isti način, Drvenom varjačom izmešati i ako vidite da je testo suvo, onda dodavati po malo ostatak tečnosti. Meni je tačno trebalo 280 ml. testo malo rastanjiti u zdelu i premazati sa omekšalim puterom i možete rukom ili varjačom, sjediniti puter sa testom.( meni je lakše rukom ) Trebate da dobijete testo koje je dosta lepljivo, tako treba da bude. Pokrite kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata.

Posle pola sata nakvasite ruku vodom i mokrom rukom podvući ispod testa i povući na gore pa vratiti i poklopiti na sredinu testa, tako uradite sa svih strana i onda okrenite testo da je gornja strana na gore a ono što ste vukli na donjoj. Ovaj trik sam primenila na obično testo, inače sam ga koristila kad sam pravila hleb od prirodnog kvasca i ako probate ovaj način, napišite mi komentar da li vam je hleb bolji sa ovom tehnikom.

Poklopite testo ponovo i ponovo ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pola sata pa uradite još jednom ovo razvlačenje testa, ( stretch and fold ) poklopiti i ostaviti preko noći u frižider.

Sledećeg jutra izvaditi testo iz frižidera i ostaviti na sobnoj temperaturi  oko pola sata do 45 minuta. Blago pobrašniti radnu površinu, izvaditi testo iz posude i oklagijom razvući testo u dužini kalupa za hleb ( moj je 30cm X 10cm ) koji ćete blago premazati sa malo otopljenog putera i zaviti testo u rolat. Testo tanjimo da bi isterali vazduh iz testa koji se stvorio tokom noći. Prebaciti testo u kalup i rukom pritisnuti testo svuda po površini da isterate vazduh, ako je šta ostalo. Pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da napuni kalup. ( u zavisnosti od toplete prostorije može da bude kraće ili duže vreme, budite strpljivi )


Zagrejati rernu na 190°C i peći hleb oko 35 minuta. Topli hleb pažljivo izvrnuti iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi. Iseći nožem za hleb i poslužiti.


Za porodicu koja jede puno hleba odmah napraviti 2 jer jako brzo nestane.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар