субота, 6. март 2021.

Slatki pamuk hleb

 Ne  znam da li bih mogla da ga nazovem hlebom, mada od ovog testa se može praviti slatko, slano ili prazno testo...vi, koji pravite testa, po slikama možete da vidite koliko je ovo testo dobro. 

Ja sam originalni recept izmenila i prilagodila našem ukusu ali ću od ovog da napravim običan mlečni hleb, koji će biti idealan za doručak, uz kafu, sa puterom i džemom.



Sastojci:  300 g brašna za hleb, ( brašno koje ima veći procenat glutena ) 3 g suvog ili oko 10 g svežeg kvasca, prstohvat soli, 50 g šećera, korica pomorandže, 1 kesica vanilinog šećera, 1 jaje, 80 g sveže isceđenog soka pomorandže, 100 g tečne pavlake 35% mm, džem od brusnica i 50 g suvih brusnica ili suvog voća po izboru; suve kajsije, suve šljive, suvo grožđe

Priprema:  U topli sok dodati kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, razmutiti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne. Ja koristim suvi kvasac koji ide direktno u brašno, tako da u brašno stavim suvi kvasac, prstohvat soli, šećer, vanilin šećer, koricu pomorandže, vanilin šećer a posebno zagrejem sok sa pavlakom da bude mlako i to dodam nekoliko kapi ekstrakta pomorandže jaje i umutim viljuškom sve zajedno i dodam u brašno. Rukom ili mikserom zamesim testo.

Zamešeno testo je mnogo meko, nemojte dodavati više brašna ( ovo je vrlo važan postupak da se NE dodaje više brašna )  već ga isipajte na radnu površinu i mesite ga i lupajte o radnu površinu jedno 10 do 15 minuta dok se ne razvije gluten i tako umešeno testo se vrlo lako oblikuje u kuglu, koja se ne lepi ni za ruke ni za radnu površinu. Cela caka u ovako dobrom testu je to dugo mešenje bez dodavanja brašna. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne. U ovom testu nema puno kvasca i morate biti strpljivi da bi testo naraslo )

Dok testo raste, suvo voće po vašem izboru, sitno iseckati i ako nije dovoljno meko, potopiti u vrelu vodu da omekša. Pokušajte da koristite džem od istog voća koje koristite. Meni je prvo bila ideja da koristim suve kajsije sa džemom od kajsija, ali sam imala malo suvih brusnica koje je trebalo iskoristiti i onda sam koristila džem od brusnica, koji sam dobila od prijateljice, jer i njega je trebalo iskoristiti a u originalnom receptu je korišćena slatka vanil krema a u drugom su korišćene samo suve brusnice, znači izbor vam je veliki; nutela, poslastičarska krema, džem, suvo voće, linolada, eurokrem....meni se džem od brusnica i suve brusnice super složilo  sa ukusom pomorandže

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 5 jednakih delova, oblikujte u kuglice i ostavite ih da se malo testo odmori, pokrijte ih providnom folijom.

Uzeti jednu lopticu i rastanjiti testo u što tanje možete u elipstastom obliku, gore stavite nadev po vašem izboru a donji deo sa ovom vrstom spatule iseći što tanje trakice možete.


Spoljne strane testa prebacite malo preko nadeva, isto kao kad biste zavijali pitu ili kiflice i zaviti u jednu veću kiflicu.

Okrugli kalup za tortu, prečnika oko 20 cm premazati blago sa malo ulja / putera ili blago isprskati sprejom za pečenje, ili bez ikakvog podmazivanja samo prekriti stranice i dno papirom za pečenje ( ja nisam ni podmazala ni prekrila stranice kalupa pa mi se testo dosta zalepilo za stranice, dno sam prekrila i bilo je u redu i ako je moj kalup za tortu teflonski, znači, obavezno prekriti stranice i dno pek papirom ) i staviti zavijenu kiflicu priljubljenu uz stranicu kalupa. Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom. ( pogledajte kolaž, može vam pomoći ) 


Kad ste završili sa pravljenjem rolnica, pokrite testo i ostavite na toplom mestu da testo popuni kalup. U zavisnosti od toplote vaše kuhinje, može da bude i duži period podizanja testa.

Naraslo testo premazati sa malo mleka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, pazite, ako počne previše da rumeni, prekrijte ga pek papirom. Ja sam bila malo nepažljiva pa mi je porumenelo više nego što bi trebalo, ali to nam ništa nije smetalo..


Ispečeno pecivo izvaditi i ostaviti da se kratko ohladi u kalupu, izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi. Poslužiti uz kafu, čaj, mleko ili šta već volite...


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар