уторак, 16. март 2021.

Punjen pamučni hleb

 Ja sam oduševljena ovom vrstom testa ( a pitajte me sa kojim testom ja nisam oduševljena ) i sad ću da isprobam sve što mogu, pa onda ide mala pauza, dok ne otkrijem nešto novo...


Sastojci:  235 g hlebnog brašna,  ( brašno sa većim procentom glutena ) 3 g suvog kvasca, 1 mala kašičica šećera, 1 mala kašičica soli, 8 g mleka u prahu, 1 jaje, 140 ml kefira, 25 g omekšalog putera

Moja promena od originalnog recepta je umesto 35 ml hladnog mleka i 85 ml vode sam upotrebila kefir, koji sam imala previše pa sam morala da ga iskoristim i moj kefir je bio sobne temperature, tek proceđen.

Sastojci za punjenje: 150 g stisnute šunke, 2 veća  ili 3 manja struka mladog luka, oko 100 g mešavine italijanskih  izrendanih sireva, ( mozzarella, provolone, parmesan, asiago ) 4 šampinjona

Priprema:  U vanglicu prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, so, mleko u prahu, jaje i polovinu kefira i početi sa mešenjem testa  i dodavati kefir onoliko koliko je potrebno da se zamesi meko testo, koje se po malo lepi za ruke.Ako testo mesite mikserom onda dodati kockicu po kockicu putera, sobne temperature a ako mesite rukom, onda isipati testo na radnu površinu i staviti svih 25 g omekšalog putera i rukom dobro izraditi testo dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke, oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i staviti u vanglicu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste pripremiti čime ćemo napuniti testo. Stisnutu šunku iseći na manje parčiće, šampinjone očistiti, preseći na pola i onda na tanje listiće, mladi luk očistiti,oprati, osušiti i sitno iseckati zajedno sa zelenim delom a sir je već izrendan, ako nemate mešavinu ovih sireva, koristite rendani sir koji vi volite.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i rastanjiti testo na pola cm debljine u pravougaonik, ili dužine vašeg kalupa, polovinu testa na dužoj strani iseći na male trakice a gornju stranu napuniti sa nadevom....prvo posuti sa seckanom šunkom, posuti sirom, staviti preko isečene listiće šampinjone i mladim lukom i još malo posuti sirom i zaviti u rolat.


Kalup za hleb, 20cm X 10cm prekriti pek papirom ili premazati sa malo putera i preneti zavijen hleb.Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se pleh napuni.
Meni je ova količina testa bila mala, pa sam napravila meru i po i koristila sam mnogo veći kalup za hleb

Kad je testo naraslo premazati sa malo mleka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta. Ako počne previše da rumeni, prekriti sa pek papirom dok se peče.



Pečen hleb izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se potpuno ohladi. Iseći hleb na parčiće i poslužiti...kod nas je pored domaće supe ovaj hleb, uz salatu, bio ručak...


Nama je ostalo malo i za večeru...


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар