субота, 13. март 2021.

Varivo sa prokulicama

 Kod nas sve što je na kašiku, prolazi...možda se ovo jelo dopadne i vama.


Sastojci:  300 g teletine ili mlade junetine, 1 glavica crnog luka, 350 g krompira, 500 g prokulica, 1 velika šargarepa, 3 do 4 čena belog luka, 200 ml goveđe supe ili vode, 100 ml kuvanog paradajza / passata,  1 kašika pirea od paprika, 1 ravna kašika dimljene paprike, kašika svinjske masti, peršun

Priprema:  Meso iseći na kockice veličine koje vi volite, pa propržiti na zagrejanoj masti da malo porumeni sa svih strana. Luk iseći na sitne kockice te dodati mesu i propržiti sve zajedno da luk malo omekša. Dodati kašiku pirea od paprike i beli luk, koji ste isekli na sitne komadiće i sve zajedno propržiti vrlo kratko dok luk ne zamiriše, naliti sa kuvanim paradajzom i pustiti da provri, kuvati desetak minuta sve zajedno, naliti sa goveđom supom ili vodom ( dodati kasnije onoliko tečnosti koliko želite da vam je varivo čorbasto / gusto ) samo onoliko koliko da prekrije meso i kuvati oko pola sata.

Dodati krompir, koji ste očistili i isekli na veće kocke, zajedno sa šargarepom, isečenu na kocke, naliti sa još supe ili vode i kuvati dok meso ne omekša a povrće se skuva.

Prokulice očistiti i ako su veće, iseći ih na pola, ako su manle, ostaviti i cele i dodati ih tek na kraju kuvanja, kad je varivo skoro gotovo, jer njima ne treba da bude previše kuvano,posoliti i pobiberiti po ukusu i ako vi mislite da je potrebno dodati još tečnosti, dodajte i pustite samo da baci nekoliko ključa. Prokulice posuti dimljenom paprikom pre nego što ih dodate u varivo.

Varivo skloniti sa ringle, posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар