уторак, 23. март 2021.

Najmekši hleb koji se ne mesi

 Mnoge hlebove, koji se ne mese, sam do danas napravila i svaki jedan volim, ali od kada sam primenila ovu tehniku pripreme ovog hleba, više ne pravim te druge, jer ovaj hleb je kao sunđer mek. Na početku ove pandemije sam napravila prirodan kvasac i mesila sam hleb i sa njim, ali meni je taj proces mešenja dosta dug, nekad mi treba hleb, a ja nemam spreman kvasac za mešenje i jednostavno sam odustala od tog procesa...volim sourdough hleb, ali mi je jednostavno ova verzija brža i ostala sa njom, mada se divim svima vama koji pravite ovu vrstu hlebova, jer smatram da ste prave umetnice, pojedinci su jednostavno fantastični u izradi tih hlebova i moj naklon svima vama.

Kada se pravi ovo testo sa prirodnim kvascem posle mešenja treba da se premesi, tj rasteže testo mokrom rukom, jer je testo isuviše meko da bi se išlo suvom rukom i to se radi, koliko se sećam dva puta, pre nego što se testo oblikuje i stavi u korpicu da odstoji preko noći u frižideru i meni padne ideja, što ja ne bih moje testo, koje pravim s kvascem, isto tako razvukla dva puta pre nego što ga oblikujem i pripremim za pečenje i jednom tako i uradim i jednostavno smo se oduševili krajnjim rezultatom...takođe, više ne grejem zaklopljenu šerpu na 235°C dok se ne ugreje, već stavljam šerpu sa naraslim testom u hladnu rernu i tek onda uključim rernu na 235°C  ( 450F ) i pečem hleb 40 minuta zaklopljeno i još 6 do 7 minuta otklopljeno dok mi ne porumeni...ovako pečen hleb nema po malo žilavu koricu, već meku i dok je topao ima hrskavu koricu, kad se ohladi i korica omekša a mi baš takav hleb volimo... ako volite ovu vrstu hlebova, probajte da napravite na ovaj način i javite mi rezultate ovde ili na instagramu, gde me možete naći pod pomoravka 


Sastojci:  500 g sve namenskog brašna, 370 do 390 ml mlake vode, 7 g suvog kvasca, 30 ml maslinovog ulja,  1 puna kašičica, ili po ukusu, soli

Priprema:  Prosejati brašno, dodati so i sve promešati. U sredini brašna napraviti udubljenje, sipati polovinu tople vode, suvi kvasac i maslinovo ulje i kašikom početi da sjedinjujete brašno sa vodom i dodavati ostatak vode dok ne sjedinite svo brašno i vodu zajedno. ( počnite sa 370 ml vode, to bi trebalo da bude dovoljno  ) Nemate potrebe predugo mešati testo, dovoljno je samo da se tečnost i brašno sjedine. Pokrite zdelu i ostaviti da odstoji pola sata.

Posle pola sata nakvasite ruku vodom i uzeti testo počeći odozdole i vući ga prema gore i vratiti nazad na polovinu testa i tu ostaviti taj deo, sad okrenuti zdelu prema desno ( ja sve radim desnom rukom ) i uzeti opet deo testa, povući ga na gore i vratiti na sredinu testa, gde je prvi deo i sad opet, okrenuti zdelu i uzeti sledeći deo razvući i vratiti na polovinu testa i zadnji, četvrti put, razvući deo ne razvučnog tesra i vratiti na sredinu, prstima sastaviti sve delove testa zajedno. Ponovo poklopiti testo i ostaviti pola sata da testo naraste.

Otklopiti zdelu, videćete razliku između prvog puta koliko je testo naraslo i drugog puta. Drugi put je testo mnogo više naraslo nego prvi put i puno je elastičnije nego prvi put. Sad isto uraditi kao prvi put, nakvasiti rukom i tako mokrom rukom rastegnuti testo i vraćati do sredine, možete i više puta da ga rastegnete, jer testo je dosta elastično, prvi put kad se razvlači testo nije tako elastično i po malo puca kad ga vučete. Kad ste izvukli testo sa svih strana ( ako je potrebno nakvasite ruku i nekoliko puta ) mokrom rukom malo podignuti testo i tresti ga da se samo po sebi rastegne i sad ono što je bilo gore, okrenuti da je dole a da imate glatku stranu testa odozgore. Pokrite testo i ostavite još jednom da odstoji pola sata.

Dok testo zadnji put raste, pripremite pek papir malo veći nego što je posuda u kojoj ćete peći hleb i pospite papir sa brašnom. Deo radne površine posuti sa dosta brašna.

Posuda u kojoj ćete peći hleb mora da bude veća i dublja sa poklopcem, jer ovaj hleb jako puno naraste i ako posuda nije dovoljno velika hleb može da se zalepi za poklopac i onda nećete imati lep hleb. Ja koristim zemljanu posudu sa poklopcem, veličine; 32cm X 18cm X 9cm dubine sa poklopcem koji ima polukrug prema gore...količina sastojaka nije velika ali se dobije veliki sunđerasti hleb, koji porodica od 4 može pojesti za jedan dan, ako vam hleb ostane za sledeći dan biće mek kao i prvog dana a bude mek čak i trećeg dana

Pobrašniti ruke i isipati naraslo testo na pobrašnjenu radnu površinu. Pobrašnjenim rukama uzeti gornji deo testa, povući ga nasuprod od vas i vratiti nazad do polovine, sad to isto uradite i sa donjim delom, povući testo prema vama i sastaviti ga na sredinu sa prvim delom, levu stranu testa prebacite prema sredini a desnu isto prema sredini iprukama,na kojima morate da imate stalno brašno, jer testo je jako meko i lepljivo, okrenuti testo da su sastavljene strane prema dole i sa vašim rukama oblikujte hleb kog oblika želite. Moja posuda u kojoj pečem hleb je jajastog oblika i ja tako oblikujem hleb, preneti vrlo pažljivo na pobrašnjen pek papir i zajedno sa papirom staviti hleb u posudu. Ruke oprati od brašna i od malo testa i čistim, suvim rukama, namestiti papir sa testom da bude na sredini posude da svuda ima dovoljno mesta da raste podjednako. Poklopiti i ostaviti da testo napuni posudu...kod mene to obično uzme oko 45 minuta do sat vremena u zavisnosti od toplote kuhinje. Povremeno proverite koliko je naraslo.

Naraslo testo posuti brašnom, po želji, oštrim nožem raseći na nekoliko mesta,poklopiti i staviti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 235°C i peći hleb poklopljen 40 minuta, otklopiti i peći još 6 do 7 minuta. Izvaditi hleb iz rerne, pažljivo izvaditi sa pek papirom ( imajte žicu u blizini šerpe jer deo pek papira koji je spolja šerpe,tokom pečenja malo izgori i može vrlo lako da se iskida kad vadite hleb iz šerpe i da "trčite" rukama da uhvatite vreo hleb i možete se dobro opeći ) i ostaviti na žici da se ohladi pre nego što ga sečete.

Još nisam probala da pripremljeno tesro ostavim u posudi preko noći u frižider da naraste pa da ga sledećeg dana samo ispečem...to će biti sledeći poduhvat pa ću dopisati rezultate ovde.

Po izboru, umesto da pečete jedan veći hleb, ispecite dva manja, ako nemate dovoljno veliku posudu za pečenje većeg hleba. Ja još nisam pekla dva manja hleba, jer ovaj hleb mom mužu traje oko 3 do 4 dana, jer ja vrlo retko jedem hleb...

Recept je napisan podugačko, inače ceo proces je vrlo jednostavan, ali ja sam se potrudila da vam napišem svaki detalj koga sam se setila jer dok pravim hleb, ja to radim rutinski, bez mnogo razmišljanja a znam da onaj ko pravi prvi put ovakav hleb misli da je teško...verujte mi na reč da uopšte nije teško i bez mnogo muke i truda dobićete divan sunđerasti hleb, koji će svi u kući voleti...


Prijatno i do sledećeg recepta, puno vas pozdravljam...


Vaša Pomoravka

2 коментара: