уторак, 22. јун 2021.

Musaka sa blitvom

 Prvi put sadimo baštu sa povrćem i mi smo u toj bašti zasadili sve i svašta, jedan deo u toj bašti ima i gospođica blitva, koja je izuzetno zdrava da se jede a ja sam je zasadila baš puno, 13 struka a na svakom struku blitve koliko hoćeš..nešto sam dala nešto zadržala za sebe i evo već nekoliko ručkova imam od nje..današnji ručak je bila musaka a ideja je došla od mog muža i sa tim ručkom smo počastili i prijateljicu, koja se zaista oduševila a i mi sa njom..Pa ako imate i vi blitvu u vašoj bašti, probajte da napravite ovu musaku.

Inače originalni recept je iz sela Varde, u opštini Kosjerić...


Sastojci:  Oko 40 većih listova blitve, 500 g mlevene ćuretine ili piletine, 100 g ječma,1 struk praziluka, 1 manja glavica crnog luka, 4 do 5 čena belog luka, 1 šargarepa, 50 g koren celera, po ukusu so i biber, 1 kašičica siuvog začina, 2 pune kašike sečenog peršuna i 1 mala kašičica mlevene crvene paprike.
i još: 4 jaja 400 ml mleka, 100 g kisele pavlake, 1 kašičica praška za pecivo, kiselo mleko za serviranje

Priprema: U veliku šerpu sipati dosta vode, dodati kašiku soli i pustiti da voda provri. Dok se voda zagreva, oprati blitvu i iseći drške i zadebljane delove otpozadi lista.
Pripremiti veliku šerpu sa hladnom vodom u koju ste dodal led.
Ubaciti po 5-6 listova blitve, pritisnuti da voda pređe preko njih i samo ih kratko popariti. Rešetkastom kašikom vaditi iz vode, ocediti i stavljati poparene listove u vodu sa ledom da bi zaustavili dalji proces kuvanja i zadržali lepu zelenu boju.
Sad tako isto uraditi i sa preostalim listovima blitve.

U manju šerpicu staviti vodu, dodati malo soli i dodati očišćen ječam i prokuvati ga samo da vrlo malo omekša. Umesto ječma može da se koristi pirinač ali njega ne morate da kuvate. Ocediti od vode i ostaviti na stranu.

Dok blitva  stoji u vodi, pripremite fil.
Sitno iseckati manju glavicu crnog luka i vrlo kratko propržite,na zagrejanom maslinovom ulju, dodajte sitno isečen praziluk, samo veli i svetlo zeleni deo te i njega pržiti dok ne omekša, dodati sitno isečen beli luk i pržiti dok ne zamiriše i tek onda dodati mleveno meso. Meso možete da koristite koje god poželite ali meni je blitva vrlo nežno povrće i uz to mi najbolje ide mlevena ćuretina ili piletina. ( ja sam koristila ćuretinu ) Meso pržite dok sva voda, koju meso ispusti prilikom prženja ne uvri, dodati oceđen ječam ili pirinač, ako ga koristite i vrlo kratko propržiti. Na kraju dodati sitno izrendanu šargarepu i celer. Ja nisam imala celer pa sam koristila paškanat. ( ko za inat ga nije bilo u prodavnici ) Na kraju posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin, ako ga koristite, sve promešati, probati da li je još nešto potrebno i tek na kraju dodati mlevenu papriku i iseckan peršun i još jednom sve pažljivo izmešati.

Na polovinu spremanja fila isipajte blitvu u đevđir da se ocedi od viška vode.

Pekač, veličine 22cm X 32cm ili sličnih veličina premazati sa vrlo malo maslinovog ulja i po dnu stavljati blanširane listove blitve, preko staviti trećinu fila od mesa pa opet deo blitve, meso, blitva, meso i završiti sa blitvom. Koliko ćete redova imati to zavisi od vas, možete da imate, kao ja, 3 reda mesa i 4 reda blitve ili 3 reda blitve a dva reda mesa..to sami odlučite.

Oštrim nožem iseći na parčiće veličine kolike želite da su vam parčići veliki. Ja sam ih isekla na 8 delova.

Umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku i naliti mlekom, dodati prašak za pecivo, sjediniti posoliti i pobiberiti po ukusu i preliti preko pripremljene musake. Malo nožem pomerite između isečenih delova da bi preliv ušao i između. Pokriti alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni prvih 25 do 30 minuta pokrivenu, skloniti alu foliju i peći još 15 do 20 minuta.

Ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta pa po prethodno isečenim delovima preći još jednom nožem i svuda okolo ivica, izvaditi parče i poslužiti sa kiselim mlekom.

Musaka je vrlo kompaktna i odlično se seče na parčiće i volim što se parčići ne raspadaju kad se vade iz pekača. To se može videti i na fotkama.


Prijatno!!!!


1 коментар: