четвртак, 8. јул 2021.

Slane kifle

 Svaki put kad isprobam neke kifle kod nekog jednstavno se oduševim...ove kifle mi se sviđaju što su odlične i sledećeg dana, meke tako da nema potrebe da se ni malo zagreju.


Sastojci:  480 g brašna + 50 g za doradu testa, 200 g kisele pavlake, 60 ml kisele vode, 1 i po jaje, kašičica šećera, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 25 g omekšalog maslaca

i još: 65 g omekšalog maslaca, pola umućenog jajeta, 1 kašika mleka, semenke po izboru, viršle, sir, krem sir

Priprema:  Sve namirnice neka su vam sobne temperature. Brašno prosejati. Ja svaki put brašno sejem iz razloga što mi je onda rastresitije, vi ne morate ako ne želite )

U manju zdelicu sipati kiselu pavlaku, dodati pola kašičice soli i jedno celo jaje i jedno pola ( prethodno ste umutili to jedno jaje pa polovinu sipali u kiselu pavlaku a pola ostavitiu za premazivanje kiflica )  i sve to zajedno umutiti viljuškom.

U prosejano brašno dodati suvi kvasac koji ide direktno u brašno, ako koristite kvasac koji prethodno mora da se aktivira, aktivirajte ga u malo tople vode sa šećerom i vrlo malo brašna, dodati šećer, sipati masu od kisele pavlake i dodajte kiselu vodu i omekšali maslac i rukom zamesite testo.

Zamešeno testo istresite na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo koje se ne lepi za ruke.Mesiti ga malo duže. Ja sam morala da dodam još vrlo malo brašna od onih 50 g za doradu testa. Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Namerno vam kažem da počnete sa manjom količinom brašna jer sva brašna ne upijaju isto tečnost. Ja koristim nekoliko vrsta brašna i sva mi ne upijaju tečnost isto a vi, ako je potrebno, počnite sa još manjom količinom brašna pa dodavati dok ne umesite testo koje je meko i koje se ne lepi za ruke. Lično ne volim recepte koji mi kažu, " brašna po potrebi " jer to mi nije recept, ako već odvojimo vreme da napišemo recept pa neka se odvoji vreme i da se brašno izmeri. Znam, naše mame i bake nisu koristile vagice, ali ta davna vremena svi su mahom imali istu vrstu žita, mleli u mlinovima i koristili skoro iste šolje i čaše jer ih nije bilo na stotine različitih, koristili slične šerpe...danas su neka druga vremena i za mene je recept potpun kad vidim sve tačne sastojke, recepte sa onim sastojkom " po potrebi " preskačem.

Naraslo testo podeliti na 10 istih jufkica, svaku premesiti, pokriti i ostaviti da se testo odmori desetak minuta, tako se mnogo lakše tanji i ne " beži " ispod oklagije.

Rastanjite sve jufkice i stavljati ih sa strane. Uzeti jednu jufkicu pa je prstima još malo rastanjiti i premazati sa maslacem. ( omekšali maslc se vrlo lako premazuje i nije potrebno da bude debeo sloj, preko staviti drugu rastanjenu jufkicu te i nju premazati, pa onda treću, premazati, četvrtu premazati i petom završiti ali nju ne mažemo. Tako pripremljene jufkice staviti na tanjir pa u frižider da se maslac malo stvrdne, lepše će se listati. To isto uraditi i sa preostalih 5 jufkica, njih staviti u frižider a prve izvaditi iz frižidera.

Pobrašniti radnu površinu i preko jufkica pa oklagijom rastanjiti testo da je malo tanje od pola cm. Iseći prvo na 4 dela pa onda svaku četvrtinu na još 4 dela, ako volite da su kifle veće onda svaku polovinu preseći na trećine. Ja volim da su mi manje, zato ih sečem na četvrtine. Filovati čime vi želite, kod mene su danas sa viršlama. Zamotati u kiflicu i stavljati na pleh koji ste prekrili pek papirom. Moj pleh je dosta veliki i stale su sve 32 kiflice, ostaviti po malo prostora između jer će još da narastu a narašće i tokom pečenja. Pokriti ih providnom folijom. Kiflice se mogu napraviti i da su prazne poa ih jesti umesto hleba.

Uključiti rernu na 180°C  bez ventilatora da se greje i pre nego što ćete da ih pečete premažite ih umućenom polovinom jajeta sa dodatkom mleka, posuti semenkama po vašem izboru ( ko ne voli semenke i ne mora , ali meni su bez semenki nekako gole 😁 )  i peći ih oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumene onsako kako ih vi volite.


Ispečene kifle staviti na žicu da se prohlade pre služenja. ( pecivo obično ne pokrivam krpom jer volim da su mi hrskava, vi ako volite da su vam peciva meka onda ih blago poprskati vodom i pokriti krpom )


Poslužiti ih tople. Idealne su i sledećeg dana, ako ih ostavite preko noći u frižider, izvaditi ih i ostaviti na sobnoj temperaturi pre nego što ih poslužite, nema potrebe da se zagrevaju. Ja sam ih jela bewz zagrevanja i ako volim pecivo da je toplo, što znači da mi je bilo dovoljno dobro da nisam morala da ih kratko zagrejem...vi kako hoćete.


Prijatno i ako ih probate, napišite mi komentar kako su vam se dopale.


Нема коментара:

Постави коментар