недеља, 11. јул 2021.

Zapečene punjene palačinke

 Kod nas palačinke uvek prolaze, da li su slatke ili slane nije važno, ali mnogo češće pravim slatke, napravim ih više pa kad ko hoće namaže s džemom i evo mu mala užina.

Ovog puta sam se odlučila za slane i jeli smo ih, pored čorbe, za ručak...blitvu imam u izobilju i moram je nekako iskoristiti.


Sastojci za palačinke: 225 g brašna, 250 ml hladnog mleka, 250 ml hladne kisele vode, 4 jaja, prstohvat soli, 45 ml ulja, 2 do 3 veća lista blitve iseckane na najsitnije

Sastojci za punjenje:  30 g maslaca, 1 manja glavica crnog luka, so i biber po ukusu, 200 g pečuraka, 50 g isečene blitve, 2 čena belog luka, timijan, oko 100 g izrendanog sira

Priprema:  Blitvu oprati i ocediti od vode. Odseći joj one debele drške pa listove saviti i iseckati što sitnije možete. Ostaviti na stranu.

Žicom umutiti jaja, mleko, so, ulje i dodati brašno i umutiti u glatku masu bez grudvica. Ostaviti da odstoji bar dva sata.. Ja vrlo često to umutim uveče, ostavim preko noći u frižider i tek ujutru pre nego što ću peći palačinke dodam kiselu vodu, sjedinim i ostavim da odstoji nekoliko minuta samo da se izgubi pena od kisele vode. Na kraju dodam sitno iseckane listove blitve.

Pripremiti veći tiganj u koji ćete staviti maslac da se otopi. Pečurke ( ja koristim braon ili bele šampinjone ) očistiti i iseći veće kockice ili listiće. Blitvu oprati, očistit i iseći na krupnije oko 3cm širine

Na zagrejani maslac dodati glavicu luka, koju ste isekli na manje kockice i pržite dok luk malo ne omekša, dodati pečurke te ih pržiti dok sva tečnost ne ispari i ostane samo maslac na dnu tiganja, pred kraj dodati beli luk ( ja beli luk dodajem ovde pred kraj jer želim da se oseti njegov miris ) i vrlo kratko propržiti i na kraju dodati blitvu i pržiti zajedno sa pečurkama samo da blitva omekša. Na kraju posoliti, pobiberiti i dodati timijan po vašem ukusu.

Spremljen fil ostaviti na stranu dok vi pripremite palačinke.

Palačinke peći na način na koji vi obično pečete palačinke. Tiganj zagrejati pa premazati sa vrlo malo ulja, sipati masu od jaja i blitve ali svaki put pre nego što sipate kutlačom dobro izmešajte, vrtite tiganj svuda okolo da se masa rasporedi po celoj površini tiganja ali nemojte sipati previše da vam palačinke ne budu debele. Peći jednu stranu dok vam masa odozgore ne pobeli, oko 1 do 2 minuta, pažljivo okrenuti i peći i drugu stranu samo da malo porumene. Tako raditi dok imate materijala. Ja vam ne mogu tačno reći koliko ćete palačinki dobiti jer zavisi od veličine tiganja u kom ih pečete.


Staviti palačinku na tanjir, preko kašikom rasporedite masu od pečuraka i blitve, posuti sa malo izrendanog sira i zsaviti palačinku. Ređati ih u vatrostalnu posudu, koju ste premazali sa vrlo malo putera ili prekrili pek papirom. Tako sad uraditi i sa preostalim palačinkama.

U moju posudu je moglo stati samo 5 komada i pošto su naše palačinke baš bile velike mi smo ovo imali dovoljno za ručak a ostatak smo jeli sa feta sirom. Posuti i preko sa malo izrendanog sira i posuti sa parmezanom, ako ga imate, ne morate.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 do 15 minuta, samo toliko da se sir otopi i malo ivice porumene.


Poslužiti dok je toplo. Ako nemate blitvu možete da koristite spanać ili bilo koji drugi zeleniš koji volite. Pred služenje možete posuti seckanim peršunom a i ne morate...


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар