субота, 10. јул 2021.

Slatka challah za doručak

 U našoj kući se hleb dosta jede, ja ga jedem vrlo retko ali moj muž ne može da zamisli ni jedan obrok bez hleba, tako da ja vrlo često mesim razne vrste hlebova, najčešće jedan običan hleb, koji se jede uz ručak a ostale hlebove ( nazivam ih hlebovima a ustvari to nisu hlebovi već peciva )  mesim u obliku peciva, kiflica i to se jede onako s nogu ili uz kafu / čaj.

Challah je divan izraelski hleb i ako se pravi u neutralnom ukusu onda služi kao hleb, kod mene je ovog puta obogoćan nekim ukusima da će se jesti za doručak premazan sa džemom uz šolju mleka ili čaja.


Sastojci:  500 g brašna, 2 jaja ( oduzeti malo od umućenih jaja za premazivanje testa ) 190 do 210 g tople vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 50 g meda, 5 g soli, 30 ml maslinovog ulja, korica od 1 pomorandže ( u mom slučaju pola kašičice ekstrakta od pomorandže ) i vanilin šećer sa ukusom pomorandže, semenke susama, ne mora

Priprema:  Prosejati brašno. U zdelu staviti dva jaja, ( oduzeti malo za premazivanje ) dodati vodu, med, koricu pomorandže, vanilin šećer, suvi kvasac i sve izmutiti da se sjedini, sipati prosejano brašno i preko brašna sipati so i blago promešati i zamesiti testo. U zamešeno testo dodati maslinovo ulje pa ga rukom umesiti u testo. ( ovde će trebati malo više vremena da se umesi, ali će se sjediniti ) 

Istresite zamešeno testo i bez ikakvog dodavanja brašna dobro izmesiti testo, oko desetak minuta tako kad izmete deo testa i razvučete prstima, testo treba da bude elastično i neće pucati. Nemojte preskočiti ovaj korak da testo dobro ne izmesite. Premazati testo sa vrlo malo ulja i vratiti nazad da se testo udupla.

Naraslo testo podeliti na 6 jednakih delova i svaki deo oblikovati u lopticu, pokriti i ostaviti desetak minuta da se testo odmori. Uzeti svaki deo i prstima malo rastanjiti testo u krug, onda ga vrlo malo preklopiti pa prstima utisnuti taj preklopljen deo pa opet preklopiti i prstima utisnuti i trečći put tako da tim preklapanjem na kraju dobijete jedan manji rolatić, koji ćete vrlo malo rastanjiti. Tako sad isto uraditi i sa preostalih 5 delova testa, pokriti i ostaviti još jednom da se ti debeljuškasti rolatići odmore još jednom. Testo je izuzetno dobro da se radi sa njim.

Uzeti jedan debeljuškasti rolatić u rukama ga rastanjite u jedan rolat prečnika oko 4cm ili kako vi već volite da vam challah izgleda, manja a deblja ili duža a tanja. Isto tako uraditi i sa preostala 5 rolata.

Staviti 3 rolata zajedno i uplesti pletenicu a krajeve blago podviti ispod pletenice. Preneti na pleh koji ste prekrili pek papirom. Sad tako isto uraditi i sa preostala 3 rolata. Pokriti pripremljene pletenice i i ostaviti da još jednom naraste. 

Naraslo testo premazati sa jajetom koje ste ostavili na stranu i po želji možete posuti semenkama susama a i ne morate.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25  minuta ili dok ne dobije tamno zlatnu boju.

Pečeno pecivo ostaviti na žici da se ohladi, i ohlađeno možete posuti prah šećerom i poslužiti tako kako jeste ili premazati omekšalim puterom pa preko putera  domaćim džemom i uz šolja čaja ili kafe imati odličnu užinu ili doručak.


Ovako pripremljen hleb je vrlo sličan brioche hlebu, ( koji ja obožavam ) jedina razlika je što Jevreji ne koriste mlečne proizvode za njihove hlebove jer onda nije kosher, hleb sa mlečnim proizvodima se ne može jesti sa mesom.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Nadam se da će vam se dopasti...nama je to idealan doručak i molim te, kad imaš vremena, napiši svoj komentare i mišljenje, kakvo god da je...hvala ti.

      Избриши