среда, 1. септембар 2021.

Marinirani beli luk za zimu

 Mi smo ove godine zasadili, što sam ja mislila, previše belog luka, hoćeš, kad smo ostavili za sledeći rasad, podelili prijateljima iskoristili za zimnicu, ostalo nam je još vrlo malo, oko desetak glavica ali i to će, kako mi se čini, biti brzo upotrebljeno pa ćemo na kraju morati da kupimo da bi imali, jer zima je dugačka. Našli smo lokalnog farmera koji ima odličan luk ali nije baš jeftin ali sad šta je tu je.


Za vas, koji imate dosta belog luka, probajte da ga napravite na ovaj način i koristite zimi kao i svu ostalu zimnicu. Ako nemate, kupite ali ne iz prodavnice već od onih bakica na pijaci, jer njihov je domači. Može da se desi da kad kupite luk u prodavnici i hoćete da napravite, vrlo lako luk može da vam poplavi, iz kog razloga nisam sigurna ali koliko sam čitala  da ne bi trebala da se koristi so koja ima joda u sebi, već morska i voda bi trebala da bude flaširana, ne sa česme. Ja sam ove savete primenila kada sam pravila ovaj recept i kao što vidite, luk mi nije poplavio, mada kažu da je sasvim ok da se taj plavo zeleni beli luk može slobodno jesti, samo nije lep na izgled.
Ja sam za ovaj marinirani luk koristila naš domaći luk koji smo izvadili iz naše bašte pre 5 do 6 nedelja i kažu da je to idealno vreme kada bi luk trebao da se koristi za ovaj recept.
Na vama je da li ćete ga probati, ali ja ne mogu da vam kažem ništa o ukusu ovog luka, jer se treba čekati najmanje 3 nedelje pre nego što se počne sa upotrebom.
Kod mene uvek vidite da koristim manje teglice od 250 do 300 ml jer mi je bolje da kad jednom otvorim teglu mnogo brže pojedemo i ne stoje mi dugo u frižideru i zauzimaju dragoceno mesto, vi koristite ono što vama odgovara.

Sastojci: 550 do 600 g očišćenog belog luka, 1 list rena, 3 lista od trešnje, grančice mirođije, listići selena, grančice peršuna, 450 ml vode, 100 ml sirćeta ( naše je 5% jačine ) 2 kašike šećera, 1 puna kašika soli, biber u zrnu, 1 kašičica zrnca slačice, 1 kašičica začina za kiseljenje ( ovde se to zove pickling spice i u njemu ima; korica cimeta, klinčić, tucana paprika, đumbir, lovorov list, zrnca slačice, korijander semenke ) 

Priprema:  Očistiti beli luk i ako su neki čenovi preveliki ili staviti sve velike čenove u jednu teglu ili, ako ćete ih staviti sve zajedno, preseći ih na pola.
Pripremiti i sve ostalo što je potrebno.
Skuvati vodu u kuvalo i preliti očišćene čenove i ostaviti tako da stoje 2 minuta. Prebaciti ih u drugu zdelu u koju ste sipali hladnu vodu sa ledom da zaustavite dalji proces omekšavanja.

Teglice oprati. Na dno teglice staviti mali deo lista od rena, jedan trešnjin list i po malo od začinskih biljkica, semenke slačice, biber u zrnu i začine za kiseljenje i sve to preliti vrućom provrelom vodom, staviti poklopce odozgore i ostaviti da odstoji 15 minuta. 
Ovo radimo da bi zagrejali teglice jer koristimo teglice koje nisu stajale u rerni da se zagreju i sterilišu.
Posle 15 minuta staviti poklopac odozgore i ocedite od te vode, ali pazite da vam ne izađu začini.

Dok je beli luk u teglicama sa vrelom vodom skuvati vodu, šećer i so i kad je provrelo dodati sirće, kuvati sve zajedno oko 2 minuta i sipati tako vrelo preko belog luka, odmah zatvoriti teglice, staviti na neko ćebe, okrenuti ih naopako, zaviti  i ostaviti da se same potpuno ohlade. Tokom hlađenja teglice će se same vakumirati a da proverite da li je to uspelo, prstom pipnite gornji poklopac i ako ne vibrira znači da je dobro, ako kojim slučajem poklopac vibrira ostaviti takvu teglu u frižider i koristiti je prvu.

Tako ohlađene teglice ostaviti na hladnom i tamnom mestu a trebaju odstajati najmanje 3 nedelje pre nego što počnete da konzumirate. Pred služenje možete staviti teglicu u frižider da se rashladi a jednom kad se tegla otvori mora se čuvati u frižideru.


Ako pripremite ovaj recept, napišite nam vaše mišljenje.

Prijatno!!!








6 коментара:

  1. Postovana teta Zorice,
    godinama sam pratila vase recepte na coolinarici i svaki put bila odusevljena pedantnim i decentnim izlgedom i objasnjenjem. Odusevila sam se sad kad sam nasla vas webpage. Btw, ziivim u Woodbrige :)
    Isto pravim dosta zimnice i zanima me gde nadjete tako lepe sljive za pekmez. Ja muku mucim godinama, i jedino Highland Farm grocery store ima one italian plums, ali bukvalno jedno po jednu moram da biram jer ili su previse zelene ili skoro pa gnjile a to ni jedno ni drugo nije to kad treba za pekmez. Unapred vam hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala što si se javila. Kao što znaš, mi živimo na Nijagarinim Vodopadima a taj kraj je voćarski kraj i ovde ima svega i svačega da se kupi. Tebi je malo daleko da voziš do Nijagare, ali napravi mali izlet i šljive se mogu kupiti skoro na svakom fruit stand ispred kuća gde ljudi žive. Ove šljive smo mi brali sami i ovo je prva godina da nam je vlasnik odobrio da beremo a prethodnih godina ih je on brao i prodavao na njegovom fruit stand...adresa je 865 NIagara Stone Rd, Niagara On The Lake a imaš i u Haltonu, što bi ti možda bilo i bliže i evo ti adresa...10308 Forth Line Halton Hills tel (905) 873-7687 John...ovo su veći buskets od 11 quarts i ima oko 5-6 kg i košta oko 20 dolara..puno pozdrava i nadam se da sam ti pomogla.

      Избриши
    2. Postovana teta Zorice,
      od SRCA VAMA HVALA!!! Svakako da ste mi mnooooog pomogli. Nisam tacno znala da vi zivite u tom delu. Zvacu ovaj broj a i ne marim da vozimo do Niagara On The Lake samo da nadjem dobre sljive kao nase sto uzore lepo. Zelim vam prijatan dan i jos mnogo lepih, otmeno uslkanih i urednih recepata kao i do sad.

      Избриши
    3. Sada ti je najbolje vreme da ih kupiš...od srca ti hvala i srećno!!

      Избриши
  2. Sad je i meni jasno kako imaš fantastičnu priliku da nadješ kvalitetne sastojke za svoje divne recepte! Plus imaš i svoju bašticu. List od rena, list od trešnje, nema u mom marketu 😐 Nema ni na pijaci. Slike i kompletan aranžman su, kao i uvek, predivne.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Videla sam da neko ne stavlja ništa od svega ovoga nego običan preliv kao za turšiju...meni ovo daje malo lepšu aromu luku, koji stajanjem izgubi onu ljutinu...od srca ti hvala, draga moja Vesna:)))

      Избриши