среда, 10. април 2024.

Topla salata sa sočivom i karfiolom

 Nije lako da se osoba raznovrsno hrani a da to bude i zdravo za vreme posta. Možda osobama koji  su vegan je to sasvim normalno, dok meni je malo teže, posebno dani kaad je  na vodi.. ovu toplu salatu možemo jesti i kad nije post jer je izuzetno raznovrsna i ukusna.


Sastojci: 150 g sočiva / leće, pola veće glavice karfiola, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, 3 šargarepe, 1 struk praziluka, samo beli deo, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 30 ml maslinovog ulja, pola kašičice cumina ili po ukusu, so, biber, 1 kašičica ili po ukusu tucane ljute paprike, peršun

Sastav za preliv: sok od 1 limua, 1 kašičica meda, so, biber, 60 ml maslinovog ulja

Priprema: Sočivo očstiti, isprati pod mlazom hladne vode pa skuvati u dosta vode, ali pazite da je ne prekuvate.

Karfiol očistiti, iskidati na sitnije cvetiće i isprati pod mlazom hladne vode. U šerpu sipati vodu, pustiti da provri, dodati malo soli i karfiol i kuvati da karfiol bude hrskav. Pazite da ga ne prekuvate.

Karfiol i sočivo ocediti od vode u kojoj se kuvalo, isprati pod mlazom hladne vode ( da zaustavimo dalji proces kuvanja ) i stviti zajedno u veću činiju.

Dok se povrće kuva, vi svo povrće očistiti, oprati i iseckati na tanke i manje štapiće ( žilijen / julienne) osim belog luka, koji ćete sitno iseckati a praziluk ćete iseći na koso na tanje krugove.

U veći tiganj sipati ulje i zagrejati. Dodati luk i kratko propržiti, dodati praziluk i njega vrlo kratko propržiti, dodati beli luk i pržiti samo da zamiriše i na kraju dodati obe paprike, šargarepu i pržiti samo da omekša, dodati sve začine, ljutu tucanu papriku, promešati i na kraju dodati skuvan karfiol i sočivo i lagano izmešati da se sastojci sjedine.

Sasojke za preliv umutiti zajedno, preliti preko tople salate, posuti sečenim peršunom i poslužiti toplo.

Odlična je i sledećeg dana, muž ju je jeo hladnu.

Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар