петак, 2. јануар 2015.

Ruska šarlotka od jabuka

Imamo još malo jabuka, koje smo nabrali u jesen ali su se malo osušile i nisu baš tako sočne da se jedu, ali su zato izvrsne za kolače...danas je na redu ruska šarlotka.



Sastojci:
originalni recept

6 jaja,sobne temperature
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašičica vanillla paste
200 g brašna
2 g praška za pecivo
350 g očišćenih i sitno iseckanih jabuka
limunova korica

Priprema:

Prvo pripremiti kalup u kom će se kolač peći. Ja sam koristila kalup za tortu od 22.5cm koji treba dobro podmazati sa hladnim puterom.
Uključiti rernu na 170°C

U veću zdelu za mućenje staviti jaja i mutiti ih sa šećerom, ali nemojte dodati sav šećer odjednom, nego iz nekoliko puta, ako koristite vanilin šećer, dodati ga zajedno sa šećerom i mutiti sve dotle dok ne dobijete gustu i svetlu tečnost.Dodati limunovu koricu ili nekoliko kapi prirodnog ulja od limunove korice i vanilla paste.

Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati iz nekoliko puta iznad posude sa jajima, sjediniti sa spatulom ili sa žicom za mućenje.
Očistiti jabuke, iseći ih na sitnije kockice i 2/3 jabuka sipati u smesu od brašna i jaja, sve dobro izmešati i sipati u pripremljen kalup a preostali deo jabuka posuti po površini.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 50 minuta, proveriti sa štapićem da li je kolač pečen, ako nije,peći još desetak minuta.Moj se kolač pekao oko 55 minuta.
Izvaditi pečen kolač i ostaviti u kalupu oko desetak minuta da se ohladi.


Prevrnuti kolač i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.

Kolač je lagan kao perce.
Ohlađen kolač posuti sa šećerom u prahu i poslužiti sa kafom ili čajem.
Kolač je još lepši sutra dan, zato vam preporučujem da ga napravite dan pre nego što vam je potreban.


Verovatno ste primetili da u ovom kolaču nema nikakvih masnoća i tečnosti i baš to mu daje da je kolač lagan kao perce.


Prijatno!!!!!

четвртак, 1. јануар 2015.

KuVarijacije ~~~~~~~~~~~ Kronuts

Kronuts je kolač koji smo izabrali za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes a kolač smo preuzeli sa Ivaninog bloga So i biber

Davno su mi zapali za oko, ali iskreno rečeno, uvek me je odbijala ta duga priprema lisnatog testa, koje je puno putera a na kraju svega toga, još i prženje u ulju.

Ovakve blogerske igrice me "nateraju" da neke recepte i isprobam, za koje se ne bih baš odlučila sama i da vam kažem odmah, baš se radujem da sam napravila Ivanine kronuts, o kojima sam baš puno čitala.Nisam imala priliku nikad ranije da ih isprobam, jer retko kupujem bilo šta od slatkiša a u ove naše coffee shops retko zalazim a i ako odemo negde na kafu, obično ne kupujemo nikakav desert uz kafu, jer ih ne volim.

Ivana, tebi, od srca hvala na ovom receptu i da ja krenem sa izradom kronutsa, jer ako ovako nastavim, napisaću čitavu istoriju i pre nego što nastavim moram još ovo da kažem, ni u ludilu se ne bih setila da su ostaci od kronutsa - restlovi, ja bih se baš pomučila da nađem prikladno ime za njih.... verovatno bih ih nazvala ostaci testa.Hvala ti na još jednoj naučenoj reči, koju sam znala, ali se posle silnih godina, jednostavno, zaboravilo.




Sastojci:

480 g brašna
4 g suvog kvasca
prstohvat soli
40 g šećera
2 jajeta
240 ml mleka
225 g putera sobne temperature
ulje za prženje

Za belu glazuru:

60 g šećera u prahu
pola kašičice ekstrakta vanile
1 do 2 kašike slatke pavlake

i još:

50 g šećera
1/2 kašičice cimeta

Priprema:

U vangliucu, u kojoj ćete zamesiti testo, prosejati brašno, dodati so i suvi kvasac i sve izmešati.
Mleko sasvim malo zagrejati,da ne bude potpuno hladno,dodati šečer i jaja i sasvim malo izmutiti i sipati u brašno.
Ja sam koristila hlebno brašno, koje u sebi ima veći procenat proteina i bolje mi je za ovu vrstu testa i šećer, koji sam koristila imao je ukus vanile.
Mikserom sam testo dobro "umesila" oko desetak minuta, sa pomašćenim rukama izvaditi testo, pouljiti malo metalnu posudu i staviti testo,koje ste malo premazali sa uljem, koje je u posudi,pokrila sam ga sa providnom folijom i ostavila na hladnoj terasi oko pola sata.

Dok se testo odmara, umutiti puter da je penast.

Kad se testo odmorilo, na blago pobrašnjenoj radnoj površini isipati testo i rastanjiti u pravougaonik oko 30X45cm i premazati sa četvrtinom umučenog putera.


Presaviti kraću stranu testa do pola, onda i onu drugu,suprotnu stranu presaviti do pola i onda presaviti sve zajedno tamo gde se dve stranice susreću i dobićete ovako presavijeno testo.


Očistiti kuhinjskom četkicom brašno,koje je po testu i zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru pola sata.
Ja sam moje testo ostavljala na terasi, napolju je bilo oko 0*C.

Ponovo, vrlo blago,pobrašniti radnu površinu ( pazite, ne smete koristiti puno brašna, koristiti ga minimalno, samo toliko da se testo ne lepi za  radnu površinu ) i rastanjiti  ga po dužini. 
Ponovo premazati sa četvrtinom putera i preklopiti ga sa kraće strane u obliku pisma.
Ostaviti ga ponovo na hladnom mestu pola sata.

Ponoviti tako još dva puta.

Pole zadnjeg  premazivanja i odmaranja,Ivanin recept kaže, zavijeno testo ostaviti preko noći u frižider. Sledećeg dana izvaditi testo, ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi, rastanjiti testo, Ivana ne kaže na koju debljinu, samo kaže da se testo rastanji da se mogu dobiti 12 kronutsa.

Ja sam ovde malo drugačije uradila, ne namerno, jednostavno greškom, ali to nije ništa umanjilo ukus ovih finih krofni.

Posle zadnjeg premazivanja i stajanja testa od pola sata, ja sam rastanjila testo na 1cm debljine, i modlom, veličine oko 8cm  i jednom od 2cm sam prvo isekla testo sa većom modlom, koju prvo zamočiti u brašno pa tek onda u testo i tako dok imate mesta za krugove, ja sam dobila 14 krofni i onda sam sa manjim krugom sekla u sredini.
Gotove krofne sam poređala na pleh,a restlove sam stavila na drugi pleh,pokrila sam sa providnom folijom i ostavila tako pripremljeno u garaži,preko noći.



Ujutru sam unela pripremljene krofnice i ostavila na sobnoj temperaturi sat vremena.
Posle sat vremena, u veliki wok sam sipala oko litar canola ulja, zagrejala sam na između 3 i 4 a kod mene su podeoci od 0 do 7 i prvo sam pržila restlove....


koje smo pojeli dok sam pržila krofnice.

Ispržene krofnice staviti na žicu, preko koje ste stavili kuhinjski papir da pokupi višak masnoće.



Kad se krofnice ohlade, napraviti preliv tako što ćete izmešati prah šećer,ekstrat od vanile i slatku pavlalu i preliti ih kašičicom preko krofnica, ili staviti u manju kesicu, odrezati ćošak i preliti ih u blagom mlazu.


Mi ne volimo taj preliv, tako da sam moje krofnice posula samo sa prah šećer,pomešan sa vanilinim šećerom.

Presek ovih krofnica, koje vidite na slici je dok su krofne još bile vruće....kad se ohlade,. spolja budu hrskave a unutra su meke i sa mnogo više slojeva.

Ivana, od srca ti hvala na ovom odličnom receptu i da nije bilo ovog izazova, ko zna kada bih napravila ove odlične krofnice.

Prijatno!!!!

Srećna Nova 2015 godina!!!!

Svim mojim vernim i dragim pratiocima bloga, prijateljima i poznanicima..

Srećna i uspešna Nova 2015 godina!!!!!!

Puno  zdravlja, ljubavi, radosti i sreće u narednoj godini, od srca Vam želi....

Pomoravka


среда, 31. децембар 2014.

Švajcarski rolat ~~~~~~~HARLEQUIN

Tražeći po internetu ideje za Božićne poslastice, ovaj rolat mi se jako dopao i znajući da imamo čokoljubice u porodici, jedan od izbora je bio i ovaj rolat i da vam kažem, ni jednog momenta se nisam pokajala što sam ga napravila, jer kad ih vidim kako sa uživanjem jedu, srce mi je puno i ako sam bolesna ko pašče i jedva sam uspela da sve ovo napravim, naravno, uz veliku pomoć mog muža.



Sastojci za rolat:

4 velika žumanca
6 velikih belanaca
165 g šećera za žumanca
85 g šećera za belanca
150 g sve namenskog brašna
25 g kakaoa
prstohvat soli

Sastojci za francusku buter kremu: 

250 g šećera
60 ml vode
2 žumanca
300 g omekšalopg putera, isečenog na kockice
1 kašičicava nilinog ekstrakta ili 1 kesica vanilinog šećera
100 g čokolade sa 70 % kakaoa

Priprema:

Staviti šerpicu sa vodom na ringlu. U vatrostalnu zdelu staviti žumanca i šećer, staviti nad šerpom sa vodom i polako mutiti dok se žumanca ne zagreju, ali i ne pregreju,temperatura bi trebala da bude oko 40 do 45 °C. Zagrevanje žumanaca je potrebno da bismo dobili veći volumen.
Skloniti zdelu sa šerpe i mutiti sa ručnim mikserom oko desetak do 15 minuta dok ne dobijete potpuno gustu smesu od žumanaca.
U drugu zdelu staviti belanca i 85 g šećera i umutiti u čvrst šne.
Sada, staviti trećinu umućenih belanaca u žumanca i polako sa žicom za mućenje ili spatulom sjediniti sa gustim umućenim žumancima.
U manju zdelu staviti brašno, kakao i prstohvat soli i prosejati trećinu nad posudom sa umućenim žumancima i opet sa žicom ili spatulom, nežno umšati brašno.
Tako ponoviti još dva puta sa belancima i još dva puta, sa prosejanim brašnom.

Pripremiti pleh,41cm X 31cm,ili sličnih veličina, prekriti sa papirom za pečenje, sipati smesu i poravnjati sa spatulom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 6 do 7 minuta ( meni je trebalo 10 minuta ).


Izvaditi rolat,prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti od papira za pečenje i zaviti u rolat sa kraće strane.
Ostaviti da se rolat potpuno ohladi.

Dok se rolat hladi, napraviti fil.
U šerpicu staviti 250 g šećera i 60 ml vode i pustiti da provri, dok sirup vri, vi umutite 2 žumanca u gustu i svetlu kremu.
Kad mi je sirup bio gotov, neka vri oko 3 minuta, mora da ostane svetle boje, bilo mi je nezgodno da držim šerpicu u levu ruku a desnom da mutim, ja sam vreli sirup sipala u džezvu za kafu ( imaćete oko 2 dcl sirupa ) i polako u tankom mlazu, sipati vreli sirup u umućena jaja a za to celo vreme, dok sipate vreli sirup, mutite sa mikserom.
Nastaviti da mutite dok ne dobijete veoma gustu i svetlu smesu, koja se malo ohladila. Dodavati kockicu po kockicu omekšalog putera i svaki put, kad ste dodali puter, dobro umutiti da nemate grudvica u smesi.
Tako umućenu smesu podeliti na pola.
U jednu polovinu dodati vanilu a u drugu polovinu otopljenu čokoladu i sve, još jednom, dobro sjediniti.
Ostaviti da se smese malo ohlade ( ja sam moje smese malo više ohladila i onda sam ih jedva istisla na rolat )


Napunite špric za tortu prvo sa belom smesom i istisnuti ih na rolat,vertikalno, dok imate fil. Sada tako isto uraditi i sa tamnim filom. Na kraju rolata ostaviti malo praznog mesta, da kad zavijete rolat fil ne iscuri.
U slučaju da su filovi premekani, ostavite ih da se malo ohlade.
Zaviti rolat, i onda zaviti rolat u alu foliju i ostaviti najmanje 5sati u frižider, da se fil ohladi, ili preko noći.

Rolat mora da bude dobro zavijen, inače se suši.Ako mislite da vam je rolat suv, kad ga ispečete, jer nema nikakvih dodatnih masnoća, premažite ga sa vrlo malo otopljenog šećera i vode...ja nisam, nama je bilo u redu.

Pre nego što ćete rolat poslužiti, dekorisati kako vi volite ( kod mene je posut sa prah šećerom ) i ostaviti najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi.( iseći parčiće dok je još hladan, lakše se seče)



Prijatno!!!!!

понедељак, 29. децембар 2014.

Slana torta od sira i sušenog paradajza

Svakog Božića se skupljamo kod moje najstarije pastorke, ove godine su svi bili na broju, prvi put u zadnjih desetak godina i zaista je svima srce bilo puno. Obično dođemo mnogo ranije, pastorka ima jako veliku kuhinju, gde smo svi mi,ručak se kuva, a predjelo i piće na velikom stolu i tu svako može da bira ono što voli. Kad je ručak gotov, nosi se sve na trpezarijski sto i tek onda ne znaš odakle da kreneš sa hranom.Tako je bilo i ovog puta.


Sastojci: 250 g kvalitetnog putera, 250 g kremaste fete, 250 g krem sir, 100 g pečenih i sitnije sečenih oraha, 50 g pečenih i sitnije sečenih pinjola, 2 pune kašike sitno iseckanog bosiljka, 2 čena pasiranog belog luka, 2 do 3 struka sitno iseckanog mladog luka, oko 100 do 150 g sušenog paradajza, ali da nije u ulju, 25 g sveže izrendanog parmezana, bosiljak za dekoraciju

Priprema: Mikserom umutiti sir, puter i krem sir, koji su sobne temperature, u glatku smesu.
Dodati pasirani beli luk, sitno iseckan bosiljak i mladi luk, i pobiberiti.So nije potrebna jer feta je već slana, ali, vama ako nije dovoljno slano, posolite po vašem ukusu, samo pazite da ne preterate.

Istostirati orahe i pinjole i kad se malo ohlade, iseći ih na sitnije komadiće.
Uzeti neki manji kalup za torte,15 cm ili bilo koju manju posudu, prekriti sa samolepljivom folijom, ali da ima dosta krajeva da vise van kalupa, i po dnu posuti polovinu seckanih oraha i pinjola.
Onda, sa malom kašikom vaditi umućenu smesu od sira i polako stavljati preko seckanih oraha.. ovo morate vrlo pažljivo da uradite jer se orasi lepe za sir i vrlo lako se podižu ..znači gledate da svuda podjednako nanesete smesu od sira, bez da mnogo podignete orahe sa sirom. Naneti polovinu celokupne količine umućenog sira. Poravnjati sa malom spatulom.

Iseckati što sitnije možete sušeni paradajz i posuti ga svuda podjednako preko poravnjanog sira. Preko paradajza posuti sa sveže samlevenim parmezanom.

Na isti način kao i prvi deo, naneti i drugu polovinu umućenog sira i na kraju poravnjati. Posuti sa ostatkom seckanih oraha i prekriti sa delovima samolepljive folije, koji vise van kalupa.Nežno pritisnuti odozgore i ostaviti u frižider najmanje nekoliko sati a najbolje preko noći.
Dva sata, pre nego što ćete poslužiti, izvaditi iz frižidera, skinuti samolepljivu foliju i staviti na tacnu.
Ukrasiti sa svežim bosiljkom i poslužiti sa raznim krakerima, parčićima paprike ili sa celerovim štapićima ili sa kriškama kruške. Izbor je vaš.

Prijatno!!!!!

недеља, 28. децембар 2014.

Trostruki čokoladni cheese cake

Ako volite čokoladu i chesse cake, idealna kombinacija, probajte, možda će vam se dopasti. Torta, koju ne morate peći.

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga " Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.


Sastojci:

350 g čokoladnog keksa
100 g otopljenog slatkog putera
500 g krem sir, sobne temperature
100 g šećera u prahu
100 g tamne čokolade sa najmanje 70% kakaoa
100 g mlečne čokolade
100 g bele čokolade
250 ml + 3 pune kašike slatke pavlake

Priprema:

Čokoladni keks ( ako nemate čokoladni keks samleti običan keks i dodati 2 kašike kakao i sve sjediniti ) samleti u multipraktiku da dobijete lepu glatku smesu, dodati otopljen i prohlađen puter i sjediniti sve zajedno.
Kalup za torte, veličine 25 cm, obložiti sa ovom smesom dno i stranice. Kad oblažete stranice, ne mora da bude svuda ravno, meni lepše izgleda kad je visina različita.
Staviti u zamrzivač.


Staviti šerpicu sa vodom a preko staviti vatrostalnu zdelu. U nju staviti kašiku slatke pavlake i izlomljenu tamnu čokoladu i pustiti da se otopi,povremeno promešati.
Za to vreme umutiti krem sir, sobne temperature sa prah šećerom i podeliti na 3 jednaka dela.
Takođe umutiti 250 ml hladne slatke pavlake u šlag.
Kad se čokolada otopila,kratko je prohladiti da ne bude vrela i dodati trećinu umućenog krem sira i žicom za mućenje dobro sjediniti i na kraju dodati trećinu umućene slatke pavlake i sjediniti.
Izvaditi kalup iz zamrzivača i sipati pripremljenu smesu u kalup,poravnjati i ponovo vratiti u zamrzivač.


Sad tako isto napraviti sa mlečnom čokoladon, znači prvo je otopiti sa kašikom slatke pavlake i mešajući, kratko je prohladiti, dodati drugu trećinu umućenog krem sira,sjediniti sa žicom za mućenje i na kraju dodati drugu trećinu umućene slatke pavlake i sjediniti sa krem sirom i čokoladom.
Izvaditi kalup iz zamrzivača i sipati mlečnu smesu preko prethodne. Poravnjati i vratiti u zamrzivač.


Na kraju je bela čokolada. Uraditi sve isto kao i sa prethodne dve čokolade, poravnjati. Pokriti sa sa samolepljivom folijom i ostaviti preko noći u frižider.


Kad treba da je poslužite, napraviti trakice od istopljene čokolade u sve tri boje ( ja nisam ) ili samo izrendati sve tri čokolade preko pripremljene torte,seći i poslužiti.
Ja sam je dekorisala sa svežim malinama i bademima,koji su preliveni čokoladom.
Koristila sam belgijsku kuvertura čokoladu.

Na žalost, presek nemam, jer nije baš sve jedno slikati ispred dvadesetak ljudi.
Možete ga videti na originalnom linku.Da biste lakše sekli tortu, seći sa toplim i čistim nožem i neka je torta hladna.

Prijatno!!!!

петак, 26. децембар 2014.

Makarone i piletina u bešamel sosu

Htela sam da pravim nešto sasvim drugo i onda vidim u frižideru ostatke povrća, koje mora da se iskoristi i tako nastade ovaj ručak, koji smo mi, sa uživanjem jeli.Vi možete dodavati i oduzimati šta vam je po volji.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


Sastojci:

2 pileća filea
200 g dimljene šunke
250 g sitnijih makarona
3 do 4 kašike maslinovog ulja
1 veći struk praziluka
1 paprika
3 šargarepe
1 mala glavica brokoli,samo cvetići
200 g sitnijih šampinjona
3 čena belog luka

Sastijcu za bešamel:

50 g putera
2 pune kašike ili oko 50 g brašna
500 ml mleka
po ukusuz ačini; suvi začin, biber,so,
1/4 kašičica muškatnog oraha
150 g belog cheddar sira ili bilo koji drugi, lako topljivi sir

Priprema:

Pileće filete oprati, osušiti i iseći na manje komadiće i začiniti ih sa malo vegetinim mixom za piletinu i biberom, promešati i ostaviti sa strane, dok vi pripremite ostalo povrće.
Praziluk očistiti i oprati i iseći na koutove oko 1cm debljine,papriku očistiti od žilica i semenki i iseći je na malo veće kockce.Brokoli oprati i iskidati na male cvetiće. Šampinjone oprati i iseći na četvrtine ( ja sam imala malo pečuraka,koje su bile već isečene na listiće i koristila sam i njih ) a šargarepe očistiti i iseći na manje kockice. Beli luk iseckati sitnije.

U manju šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri, kad provri dodati makarone i kuvati ih oko 6 minuta,povremeno promešajte, da vam se ne zalepe za dno šerpe, posle 6 minuta dodati brokoli cvetiće i kockice od šargarepe i kuvati još 3 do 4 minuta sve zajedno. Ocediti od vode i staviti sa strane.

U veću šerpu sipati ekstra devičansko maslinovo ulje, zagrejati i dodati piletinu, kojoj ste prethodno dodali malo brašna i sve izmešali, pre prženja.Pržiti piletinu dok vam samo malo ne porumeni.Izvaditi piletinu na tanjir i poklopiti.
Sada dodati praziluk i pržiti ga na ulju oko 5 minuta, povremeno promešajte.
Kad je praziluk omekšao dodati papriku, šampinjone, beli luk i šunku,( ako je nemate, možete staviti malo suve slanine ili jednostavno ništa ) koju ste isekli na komade iste veličine kao i piletinu i pržiti sve zajedno dok šampinjoni ne omekšaju i tečnost uvri..oko 5 do 7 minuta. Začiniti sa začinima po vašem ukusu.
Vratiti piletinu nazad u šerpu, dodati oceđenu pastu sa povrćem i sve promešati zajedno.

U tiganj staviti puter da se otopi, dodati brašno i pržiti minut dva, ali pazite da ostane belo, sipati mleko i žicom za mućenje stalno mutite da se grudvice brašna razbiju i mešajte žicom dok se bešamel kuva. Kad se bešamel zgusnuo, dodati začine i 100 g izrendanog sira,sve dobro izmešajte da se sir otopi u sosu,probajte i ako je po vašem ukusu sipati preko paste i povrća i sve izmešajte zajedno.

Keramičku posudu ili bilo koji pekač,podmazati sa uljem ( kod mene je sprej PAM ) i sipati pripremljenu smesu.Odozgore posuti sa ostatkom izrendabog sira.
Uključiti gornji grejač, posudu staviti na donju žicu i ostaviti da se sir otopi a smesa počne da krčka.
Ohladiti kratko i poslužiti sa zelenom salatom ili šta vi volite...kod nas su bile kisele paprike punjene sa ribanim kupusom.


Jelo može biti i bez mesa.

Prijatno!!!!

Ovo jelo sam originalno htela da pripremim na ovaj način:

Sastojci:

1 do 2 kašike maslinovog ulja
4 filea pilećeg belog mesa
2 praziluka
25 g putera
2 ravne kašike brašna
300 ml mleka
125 g cheddar sira
so i biber

Priprema:

Piletinu oprati, iseći na kocke i pobiberiti i posoliti. Pržiti na zagrejanom ulju oko 5 minuta dodati opran i isečen praziluk,poklopiti i pržiti oko desetak minuta.

U tiganj zagrejati puter, dodati brašno i pržiti ali da ne porumeno, dodati mleko i žicom mutiti dok se ne zgusne. Začiniti po ukusu i dodati polovinu izrendanog sira i sve izmešati.
U vatrostalnu posudu sipati piletinu i praziluk, preliti sa bešamelom, posuti sa ostatkom izrendanog sira i ukjljučiti samo gornji grejač i peći samo dok se sir otopi i ne počne da krčka. Pazite da vam ne izgori.

Poslužiti sa zelenom salatom.

четвртак, 25. децембар 2014.

Srećan Božić!!!!! Praline sa ukusom pomorandže....




Merry Christmas to all of you!!!!


Svima vama, koji danas slavite Božić, neka vam je srećan i blagoslovljen!!!!



Za praznik sam vam pripremila praline sa ukusom pomorandže....

Sastojci:

150 g kvalitetne čokolade sa većim procentom kakaoa
75 g bele belgijske kuverture
25 g slatkog putera
30 ml slatke pavlake
1 kašika likera od pomorandže
2 do 3 kašike sok i pulpa od pomorandže
nekoliko kapi prirodnog ulja od pomorandže

Priprema:

Tamnu čokoladu otopiti na pari i tako otopljenu čokoladu staviti u zamrzivač da se potpuno ohladi i stegne i onda je još jednom otopiti na pari, na taj način ćete izbeći da vam ostaju otisci prstiju na pralinicama ( mada ja i pored toga koristim plastičnu rukavicu kad ih stavljam u korpice ) i četkicom i otopljenom čokoladom premazati kalupiće svuda podjednako, pazite, koliko možete da kalupić premažete svuda, da nema rupica. Ostaviti u zamrzivaču oko 5 minuta, izvaditi i premazati kalupiće još jednom i vratiti u zamrzivač.

Za to vreme pripremiti punjenje.
U jednu šerpicu staviti belu čokoladu,puter, sok,pulpu od pomorandže i pavlaku i mešati sve zajedno dok se čokolada ne otopi i dok se sve ne sjedini. Trebate dobiti meku smesu. Dodati 1 kašiku likera od pomorandže i ulje od pomorandže i sve promešati. ( ja sam samlela oljuštenu pomorandžu u blender a ono što je ostalo posle upotrebe sam pojela )
Ohladite fil, povremeno promešajte.

Izvadite premazan kalup iz zamrzivača, napunite premazan kalupić, ali ne do vrha, ostavite malo da možete da prelijete sa tamnom čokoladom da biste zatvorili praline.
Kad ste prelili sa tamnom čokoladom, preći preko kalupa, vrlo pažljivo, sa tupom stranom noža da poravnjate dno pralina.
Vratite u zamrzivač na sat vremena ili ostaviti preko noći u frižider, da se sve dobro stisne.

Vrlo pažljivo istisnuti praline iz kalupa, staviti ih u korpice, zapakovati u neku lepu kutiju i pokloniti ih prijateljima, ili uživati u njima sa svojim najdražima.

Ja sam dobila 15 pralina od ove količine.



Prijatno!!!!

среда, 24. децембар 2014.

Rebra na tuskanski način

Mi obožavamo rebra, veoma retko ih pravim u rerni, obično ih pečemo na roštilju...ali ovog puta me je baš privukao ovaj recept,jer se peče sa paradajzom....a moj muž obožava paradajz.




Sastojci za premazivanje rebara:
originalni recept

2 kašike braon šećera
2 kašike morske soli
2 male ljute suve papričice,istucane u prah
1 kašika mlevenog kumina
1 kašika mlevene dimljene paprike
1 kašika belog luka u prahu
1 kašika crnog luka u prahu
pola kašičice suve majčine dušice
pola kašičices veže samlevenog bibera
1/4 kašičice mlevenog klinčića
2 kg mesnatih rebara
oko 600 g sitno iseckanog paradajza iz konzerve
4 do 5 čena belog luka
pola kašičice oregana
1/4 kašičice ljute paprike

Priprema:

Sve navedene začine stavite u kesicu i dobro ih izmešati.
Uzeti polovinu začina i sipati u plići tanjir.


Rebra dobro oprati i osušiti kuhinjskim papirom.Ako imate onu tanku opnu na donjem delu mesa, oguliti je.
Ja sam moja rebra isekla na manje parčiće, vi kako hoćete, možete ih ostaviti u celom komadu ili ih iseći na parčiće,kao ja.
Svako parče dobro uvaljati u pripremljene začine i poređati u pleh ili vatrostalnu posudu, u kojoj ćete peći rebra.
Zatvoriti sa folijom svuda okolo i ostaviti u frižider preko noći.
Kad ste spremni da ih pećete, izvaditi rebra iz frižidera, i skinuti foliju.


Paradajz ocediti od viška tečnosti,ne potpuno, ostavite da ima nekoliko kašika soka, i seckan paradajz izmešati sa sitno iseckanim belim lukom,ljutom mlevenom paprikom ( ako ova rebra služite deci, smanjiti količinu ljute paprike i u začinu i ovde ) i suvim oreganom.
Kašikom sipati tako pripremljen paradajz na rebra da ih prekrijete.
Tečnost, koja vam je ostala, sipati u posudu.


Sada sa folijom dobro zatvoriti, ako je potrebno staviti više slojeva folije, svuda okolo da nigde ne izlazi para iz posude, jer na taj način rebra se peku u toj pari, koju će stvoriti paradajz i sok na dnu posude.
Zagrejati rernu na 170°C i staviti posudu dobro zatvorenu da se peče oko 3 do 3 i po sata.
Pečena rebra izvaditi i ostaviti da se ohlade, ali neka su i dalje pokrivena oko desetak minuta.

Skinuti foliju, servirati meso, koje samo otpada od rebra. Meso je izuzetno sočno i ukusno.
Prilog neka bude po vašem izboru.
Kod nas je bio pire krompir i pečeni karfiol sa belim lukom i maslinovim uljem a uz to je obavezno pivo ili crno vino.


Prijatno!!!!!

уторак, 23. децембар 2014.

Brioche kiflice sa lešnik punjenjem ( Hazelnut Croissants aka. Nusshörnchen )



U zadnje vreme stalno sam u potrazi za dobrim testom, jer volim peciva...naišla sam na mnoge recepte, mnoge od njih sam i isprobala i svako jedno mi je lepo na svoj način.....za sada sam oduševljena sa dva testa, jedno je za mađarsku štrudlu a ovo je drugo. Mnogo je lako da se napravi a dobijete izvanredno testo, sa kojim možete sve i svašta da napravite. Ako imate vremena, isprobajte ga i nadam se da će vam se dopasti isto toliko koliko i nama.



Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.


Sastojci: 500 g sve namenskog brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, prstohvat soli, 2 žumanca, 285 ml toplog mleka, 25 g šećera, 120 g omekšalog putera, 1 kašika ekstrakt vanile ili 1 kašika vanilla paste
Sastojci za fil: 60 ml vode ili mleka, 50 g šećera, 30 g putera, 125 g mlevenih lešnika
i još: 1 žumanac, 1 kašika pavlake, prah šećer za posipanje

Priprema: U 100 ml toplog mleka staviti kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati prstohvat soli,25g šećera, vanilu i limunovu koricu,2 žumanca,toplo mleko i nadošli kvasac i mikserom, sa spiralnim nastavcima ili rukom, početi da mesite testo i dodavati po trečinu omekšalog putera, koji ste prethodno isekli u kockice. Mesiti sve dotle dok se puter dobro ne sjedini sa testom, dobićete vrlo meko i glatko testo.
Blago pobrašniti radnu površinu,isipati testo iz vanglice i domesiti ga rukom, bez dodavanja brašna. Testo je meko i ne lepi se za ruke, ako se lepi, dodavati po vrlo malo brašna. ( meni nije bilo potrebno više brašna )
Pobrašniti blago vanglcu, vratiti testo,koje ste oblikovali u kuglu, i pobrašniti i testo odozgore sa malo brašna.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla u količini.


Dok testo rasate, napraviti fil.

U šerpicu staviti vodu i šećer i pustiti da provri,isključiti ringlu i skloniti na stranu,dodati puter i otopiti ga i na kraju dodati mlevene lešnike, dobro izmešati i ostaviti sa strane da se ohladi.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu,ponvo premesiti i podeliti na pola.
Svaku polovinu razvući u pravougaonik, debljine oko pola cm i raseći na pola po dužoj strani a onda na još 5 delova po kraćoj strani, tako ćete dobiti 10 manjih pravougaonika. Svaki pravougaonik raseći dole na nekoliko razreza,ali ne do kraja. ( to je da vam budu lepše šare na kiflama ) i na početak staviti po kašiku ohlađenog fila od lešnika. Zaviti ih u kiflice.
Ako vam je lakše da ih pravite na klasičan način, tj razvučeno testo u krug pa podeljeno na 12 delova, radite tako.Ovde pravila nema, neka ih svako pravi kako mu je najbolje i najlakše.


Zavijene kifle poređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom ili podmazati sa hladnim puterom.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti još pola sata, na toplom, da još jednom narastu.

Naraslo testo premazati sa umućenim žumancetom i kašikom pavlake i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.


Ohladiti ih na žici, posuti prah šećerom i uživati u njima.



Prijatno!!!