Davno su mi zapali za oko, ali iskreno rečeno, uvek me je odbijala ta duga priprema lisnatog testa, koje je puno putera a na kraju svega toga, još i prženje u ulju.
Ovakve blogerske igrice me "nateraju" da neke recepte i isprobam, za koje se ne bih baš odlučila sama i da vam kažem odmah, baš se radujem da sam napravila Ivanine kronuts, o kojima sam baš puno čitala.Nisam imala priliku nikad ranije da ih isprobam, jer retko kupujem bilo šta od slatkiša a u ove naše coffee shops retko zalazim a i ako odemo negde na kafu, obično ne kupujemo nikakav desert uz kafu, jer ih ne volim.
Ivana, tebi, od srca hvala na ovom receptu i da ja krenem sa izradom kronutsa, jer ako ovako nastavim, napisaću čitavu istoriju i pre nego što nastavim moram još ovo da kažem, ni u ludilu se ne bih setila da su ostaci od kronutsa - restlovi, ja bih se baš pomučila da nađem prikladno ime za njih.... verovatno bih ih nazvala ostaci testa.Hvala ti na još jednoj naučenoj reči, koju sam znala, ali se posle silnih godina, jednostavno, zaboravilo.
Sastojci:
480 g brašna
4 g suvog kvasca
prstohvat soli
40 g šećera
2 jajeta
240 ml mleka
225 g putera sobne temperature
ulje za prženje
Za belu glazuru:
60 g šećera u prahu
pola kašičice ekstrakta vanile
1 do 2 kašike slatke pavlake
i još:
50 g šećera
1/2 kašičice cimeta
Priprema:
U vangliucu, u kojoj ćete zamesiti testo, prosejati brašno, dodati so i suvi kvasac i sve izmešati.
Mleko sasvim malo zagrejati,da ne bude potpuno hladno,dodati šečer i jaja i sasvim malo izmutiti i sipati u brašno.
Ja sam koristila hlebno brašno, koje u sebi ima veći procenat proteina i bolje mi je za ovu vrstu testa i šećer, koji sam koristila imao je ukus vanile.
Mikserom sam testo dobro "umesila" oko desetak minuta, sa pomašćenim rukama izvaditi testo, pouljiti malo metalnu posudu i staviti testo,koje ste malo premazali sa uljem, koje je u posudi,pokrila sam ga sa providnom folijom i ostavila na hladnoj terasi oko pola sata.
Dok se testo odmara, umutiti puter da je penast.
Kad se testo odmorilo, na blago pobrašnjenoj radnoj površini isipati testo i rastanjiti u pravougaonik oko 30X45cm i premazati sa četvrtinom umučenog putera.
Presaviti kraću stranu testa do pola, onda i onu drugu,suprotnu stranu presaviti do pola i onda presaviti sve zajedno tamo gde se dve stranice susreću i dobićete ovako presavijeno testo.
Očistiti kuhinjskom četkicom brašno,koje je po testu i zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru pola sata.
Ja sam moje testo ostavljala na terasi, napolju je bilo oko 0*C.
Ponovo, vrlo blago,pobrašniti radnu površinu ( pazite, ne smete koristiti puno brašna, koristiti ga minimalno, samo toliko da se testo ne lepi za radnu površinu ) i rastanjiti ga po dužini.
Ponovo premazati sa četvrtinom putera i preklopiti ga sa kraće strane u obliku pisma.
Ostaviti ga ponovo na hladnom mestu pola sata.
Ponoviti tako još dva puta.
Pole zadnjeg premazivanja i odmaranja,Ivanin recept kaže, zavijeno testo ostaviti preko noći u frižider. Sledećeg dana izvaditi testo, ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi, rastanjiti testo, Ivana ne kaže na koju debljinu, samo kaže da se testo rastanji da se mogu dobiti 12 kronutsa.
Ja sam ovde malo drugačije uradila, ne namerno, jednostavno greškom, ali to nije ništa umanjilo ukus ovih finih krofni.
Posle zadnjeg premazivanja i stajanja testa od pola sata, ja sam rastanjila testo na 1cm debljine, i modlom, veličine oko 8cm i jednom od 2cm sam prvo isekla testo sa većom modlom, koju prvo zamočiti u brašno pa tek onda u testo i tako dok imate mesta za krugove, ja sam dobila 14 krofni i onda sam sa manjim krugom sekla u sredini.
Gotove krofne sam poređala na pleh,a restlove sam stavila na drugi pleh,pokrila sam sa providnom folijom i ostavila tako pripremljeno u garaži,preko noći.
Ujutru sam unela pripremljene krofnice i ostavila na sobnoj temperaturi sat vremena.
Posle sat vremena, u veliki wok sam sipala oko litar canola ulja, zagrejala sam na između 3 i 4 a kod mene su podeoci od 0 do 7 i prvo sam pržila restlove....
koje smo pojeli dok sam pržila krofnice.
Ispržene krofnice staviti na žicu, preko koje ste stavili kuhinjski papir da pokupi višak masnoće.
Kad se krofnice ohlade, napraviti preliv tako što ćete izmešati prah šećer,ekstrat od vanile i slatku pavlalu i preliti ih kašičicom preko krofnica, ili staviti u manju kesicu, odrezati ćošak i preliti ih u blagom mlazu.
Mi ne volimo taj preliv, tako da sam moje krofnice posula samo sa prah šećer,pomešan sa vanilinim šećerom.
Presek ovih krofnica, koje vidite na slici je dok su krofne još bile vruće....kad se ohlade,. spolja budu hrskave a unutra su meke i sa mnogo više slojeva.
Ivana, od srca ti hvala na ovom odličnom receptu i da nije bilo ovog izazova, ko zna kada bih napravila ove odlične krofnice.
Prijatno!!!!