Ovo makedonsko pecivo, koje ustvari može biti i kompletan obrok, prvi put sam probala kod moje komšinice Sandy, oduševila sam se i naravno morala sam to svom mužu da pripremim.
Sastojci:
1 kg brašna
500 ml vode
1 kašičica šećera
14 g suvog kvasca ili 40 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
100 ml maslinovog ulja
Sastojci za fil:
500 g svinjskog mesa
so i biber
1 kašika seckanog peršuna
2-3 čena belog luka
4 jaja
100 g putera
1 ljuta paprika
100 g mocarela sira
Priprema:
Meso oprati i iseći na veoma sitne komadiće,posoliti i pobiberiti, dodati sitno seckan peršun, beli luk i sve to promešati. Ostaviti u frižider da se ukusi sjedine.
U manju zdelicu staviti 150 ml mlake vode dodati kvasac,kašičicu šećera i kašiku brašna, sve promešati i ostaviti na stranu da kvasac zapeni.
So i brašno izmešati, dodati kvasac i ostatak mlake vode,maslinovo ulje i zamesiti testo.
Testo mesiti dok ne dobijete glatko i elastično testo,oblikovati ga u loptu te vratiti ga u posudu u kojoj ste zamesili. Premazati ga sa malo ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti testo da se udupla.
Uduplano testo premesiti ponovo i podeliti na pola i ostaviti da ponovo naraste oko pola sata.
Od svake lopte razvaljajte koru u pravougaonik i staviti ih u pleh,koji ste postavili papirom za pečenje.
Mocarela sir iseći na štapiće pa ih staviti na ivicu testa i malo preklopite ivice da se zalepe sa ostatkom testa.
Na testo staviti meso,koje ste ranije marinirali i malo ga pritisnite da uđe u testo.
Preko mesa posuti sa sitno seckanom ljutom papričicom ( ako ne volite,nemojte ni stavljati papriku ) i preko svega staviti parčiće putera.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C dok vam fino ne porumeni 5 minuta pre nego što je pastrmajlija gotova, umutiti jaja i preliti obe i vratiti nazad u rernu da se jaja ispeku.
Pečenu pastrmajliju pokriti sa čistom salvetom da malo omekša i poslužiti sa čašom hladn og piva ili soka.
Originalni recept je odavde
Ja sam za nas dvoje pravila pola smese, cela smesa je dovoljna za četvoriočlanu porodicu.
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар