среда, 21. октобар 2020.

Piletina sa 40 češnjeva belog luka

Auuuu, 40 čenova belog luka, ma da li je to moguće? E da znate da jeste i da je piletina pripremljena na ovaj način fantastična, neće se beli luk ni ostetiti ( šalim se ) osetiće se ali ima tako jednu divnu aromu i ne, neće vam trebati vodica za ispiranje usta posle ovog jela. Naši gosti su se oduševili, možda će se dopasti i vama. Inače recept je Ine Gartner ( barefoot contessa )


Sastojci:  12 pilećih karabatka ( ili 2 parčeta po osobi ), 40 čenova belog luka, po ukusu so,biber i suvi začin, 1 kašika putera, 2 kašike maslinovog ulja, 100 g brašna, 50 ml konjaka, 375 ml pilece supe ( može pola belog vina pola pileće supe ), 100 ml pavlake za kuvanje, sveže začinske biljkice; peršun, mirođija, majčina dušica, 2 do 3 lista lovora ( koristila sam svež )

Priprema:  Najbolje je marinirati piletinu preko noći.
Piletinu očistiti od viška masnoće, posuti biberom, solju i začinom za piletinu. ( ja koristim neki začin koji ovde kupujem na merenje )
Staviti u posudu i ostaviti preko noći u frižider da se začini upiju u meso.
Obično kupujem piletinu sa kožicom i da nije odkoštana, jer mi je to meso mnogo sočnije i ukusnije, kožica štiti meso da se manje isuši...ja je ne jedem, ali je jede mm pa njemu ima više. Vi koristite meso koje vi volite, može i celo pile, koje ćete iseći na komade.
Nekad, kad nadjem meso na akciji, kupim više, operem, očistim od viška masnoće, mariniram i onda spakujem u manje kese i zamrznem, kad mi je potrebno, izvadim, odmrznem u frižideru i meso je spremno za upotrebu.

U veći i plići tanjir sipati brašno i svako parče već mariniranog mesa uvaljati i otresti višak brašna.
U veći tiganj dodati kašiku putera i 2 kašike maslinovog ulja i zagrejati na osrednjo jačoj temperaturi.
Parčiće mesa sa kožicom na dole stavljati u tiganj i pržiti dok ne porumeni jedna strana, okrenuti i propržiti i drugu stranu dok ne porumeni.
Ja sam to radila iz dva puta.
Izvaditi meso u pekač u koji može stati cela količina mesa.
Odvaditi višak masnoće iz tiganja i ostaviti samo za 1 kašiku.
U to dodati 40 čenova belog luka i pržiti ih, stalno mešajući, samo da porumene i kratko zamirišu, ne smeju da izgore, biće gorki.
Izvaditi ih iz tiganja i posuti ih svuda po piletini u pekaču.
U tiganj usuti konjak i deo pilećeg temeljca ili, ako koristite belo vino, vratiti nazad na ringlu i varjačom, dok se to kuva izgrebati sve one fine ukuse koji su se zalepili za dno tiganja, dodati i preostalu supu i pavlaku za kuvanje, pobiberiti i posoliti i pustiti da sve provri.
Preliti preko piletine u pekaču.
Preko piletine staviti lovorov list, sveže začinske biljkice koje koristite ( kod mene je lišće mirođije / kopra, listići peršuna, majčina dušica ) i zatvoriti svuda okolo sa aluminijskom folijom.
Staviti u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 165°C i ostaviti da se krčka oko sat do sat i po vremena, u zavisnosti koliki su vam komadi mesa.
Meso bez koske treba da se peče kraće.
Ispečeno meso ostaviti da se kratko prohladi i možete poslužiti direktno sa pekačem ili izvaditi meso na oval, zajedno sa belim lukom a sokove od mesa isipati u posebnu činiju pa svako može sipati sebi koliko želi.
Poslužiti sa prilogom po vašoj želji.
Kod nas je bio pire od karfiola i rizi bizi


Na početku sam rekla da je ovo recept Ine Gartner, koji sam ja malo promenila i prilagodila ga nama i našim gostima.
Ja od 4 glavice belog luka nisam imala 40 čenova, bilo ih je malo više od 20 ali su čenovi baš bili krupni i nisam htela više da dodajem. Obično kažu da je 3 glavice dosta da se dobiju 40 čenova.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар