Ovo je najbolje uz domaći džem i čašom mleka a može uz kafu ili čaj...Kao što znate, sva peciva su najbolja onog dana kad se naprave, ovo možete sledećeg dana samo kratko zagrejati u rerni ili mikrotalasnoj...ovio nije naša klasična štrudla meka ko sunđer, već više kolač za čaj ilki kafu.
Sastrojci: 250 ml suvog grožđa i seckanih kajsija, 175 ml toplog mleka, 50 g šećera, ko voli slatko može i više, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 500 g prosejanog brašna, 1 1/2 kašičica cimeta, 1 kašičica soli, pola kesice praška za pecivo, pola kašičice mlevenog đumbira u prahu, po 1 /4 kaščice mlevenog klinčica i muškatnog oraha, 3 jaja, 60 g omekšalog putera isečenog na kockice
Priprema: U zagrejano mleko dodato kašičicu šećera ( od onih 50 g ) i kvasac i sve dobro izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.Prosejati zajedno brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir ,klinčić i muškatni orah, dodati u to preostali šećer,blago izmućena jaja i nadošli kvasac i sve dobro zamesiti.Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo.
Meni nije bilo potrebno dodavati ni malo brašna da bih dobila meko i glatko testo, na kraju dodavati po nekoliko kockica omekšalog putera i umesiti u testo i tako raditi dok ne umesite sav puter. Ovo je najbolje uraditi sa mikserom.Oblikovati u loptu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla u količini.
Preliti sa 125 ml vrele vode i ostaviti desetak minuta da odstoji.
Ocediti od vode i utapkati kuhinjskim papirom od viška vode.
Preporučila bih vam da od ove količine testa napravite dve štrudle ili štrudlu i buhtlice ili pletenice i venčiće ili u krajnjem slučaju,jednu štrudlu, koja će vam biti veća i deblja, kao moja.
Ako pravite buhtle, pletenice ili venčiće onda ćete u testo da umesite suvo voće a ako pravite štrudlu, kao ja, onda rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm, posuti iseckano voće svuda po testu i zaviti u rolat, dužine koje vam je pleh za hleb. Ja sam koristila pleh veličine 32cm X 10, ako je rolat malo duži, onda ga rukama malo pogurajte sa strane prema sredini.
Ako pravite buhtlice podelite na 15 jednakih loptica, rastanjiti testo malo i možete unutra staviti po kašičicu džema od kajsija ili nutelu, zaviti ponovo u lopticu i stavljati u prethodno podmazan pekač ali ostavite po malo mesta između, jer testo će još da vam naraste.
Štrudlu preneti u prethodno podmazan kalup i spustiti je pažljivo unutra.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da vam testo još jednom naraste.
Zagrejati rernu na 175°C i peći štrudlu, koju ste prethodno premazali sa malo mleka oko 45 do 50 minuta a ako pečete buhtle, one bi trebale da se peku malo kraće, ili peći dok vam ne porumeni.
Pečenu štrudlu premazati sa malo otopljenog putera a možete zagrejati 2 do 3 pune kašike džema od kajsija i premazati ih ..takođe možete i buhtle ovako da premažete.Ostaviti da se ohladi i po želji posuti sa prah šećerom, iseći na parčiće i poslužiti..
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар