уторак, 27. март 2018.

Mirisna štrudla sa suvim grožđem i kajsijama

Ovo je najbolje uz domaći džem i čašom mleka a može uz kafu ili čaj...Kao što znate, sva peciva su najbolja onog dana kad se naprave, ovo možete sledećeg dana samo kratko zagrejati u rerni ili mikrotalasnoj...ovio nije naša klasična štrudla meka ko sunđer, već više kolač za čaj ilki kafu.


Sastrojci:  250 ml suvog grožđa i seckanih kajsija, 175 ml toplog mleka, 50 g šećera, ko voli slatko može i više, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 500 g prosejanog brašna, 1 1/2 kašičica cimeta, 1 kašičica soli, pola kesice praška za pecivo, pola kašičice mlevenog đumbira u prahu, po 1 /4 kaščice mlevenog klinčica i muškatnog oraha, 3 jaja, 60 g omekšalog putera isečenog na kockice

Priprema:  U zagrejano mleko dodato kašičicu šećera ( od onih 50 g ) i kvasac i sve dobro izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.Prosejati zajedno brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir ,klinčić i muškatni orah, dodati u to preostali šećer,blago izmućena jaja i nadošli kvasac i sve dobro zamesiti.Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo.
Meni nije bilo potrebno dodavati ni malo brašna da bih dobila meko i glatko testo, na kraju dodavati po nekoliko kockica omekšalog putera i umesiti u testo i tako raditi dok ne umesite sav puter. Ovo je najbolje uraditi sa mikserom.
Oblikovati u loptu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla u količini.

Dok testo raste, iseckati suve kajsije ( količinu između suvih kajsija i suvog grožđa odaberite sami, kod mene je bilo 2:1 za suvo grožđe ) i staviti zajedno sa suvim grožđem.
Preliti sa 125 ml vrele vode i ostaviti desetak minuta da odstoji.
Ocediti od vode i utapkati kuhinjskim papirom od viška vode.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago posuli sa gustinom
Preporučila bih vam da od ove količine testa napravite dve štrudle ili štrudlu i buhtlice ili pletenice i venčiće ili u krajnjem slučaju,jednu štrudlu, koja će vam biti veća i deblja, kao moja.
Ako pravite buhtle, pletenice ili venčiće onda ćete u testo da umesite suvo voće a ako pravite štrudlu, kao ja, onda rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm, posuti iseckano voće svuda po testu i zaviti u rolat, dužine koje vam je pleh za hleb. Ja sam koristila pleh veličine 32cm X 10, ako je rolat malo duži, onda ga rukama malo pogurajte sa strane prema sredini.
Ako pravite buhtlice podelite na 15 jednakih loptica, rastanjiti testo malo i možete unutra staviti po kašičicu džema od kajsija ili nutelu, zaviti ponovo u lopticu i stavljati u prethodno podmazan pekač ali ostavite po malo mesta između, jer testo će još da vam naraste.
Štrudlu preneti u prethodno podmazan kalup i spustiti je pažljivo unutra.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da vam testo još jednom naraste.

Zagrejati rernu na 175°C i peći štrudlu, koju ste prethodno premazali sa malo mleka oko 45 do 50 minuta a ako pečete buhtle, one bi trebale da se peku malo kraće, ili peći dok vam ne porumeni.
Pečenu štrudlu premazati sa malo otopljenog putera a možete zagrejati 2 do 3 pune kašike džema od kajsija i premazati ih ..takođe možete i buhtle ovako da premažete.
Ostaviti da se ohladi i po želji posuti sa prah šećerom, iseći na parčiće i poslužiti..


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар