i još: 1 belance, 1 kašika vode, semenke po izboru: suncokretove, bundevine, pahuljice ovsa ili heljde
Priprema: U vanglicu staviti sve sastojke za hleb i izmešati.
Ja koristim instant kvasac koji ne moram pretodno da pomešam sa vodom da bi se podigao.
Zagrejati vodu da bude topla, ali ne i vruća i sipati u brašno i zamesiti rukom testo.
Isipati na radnu površinu, koju ste prethodno pobrašnili, pobrašnite i zamešeno testo jer je dosta lepljivo ( možda svima neće biti lepljivo jer zavisi od vrste brašna i sva brašna ne upijaju podjednako tečnost ) i izmesiti testo.
Testo treba da bude po malo lepljivo, premažite sa malo ulja i vratite nazad u vanglicu.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu ( topla, ali ne i vruća rerna ) da se testo udvostruči.
Ja koristim instant kvasac koji ne moram pretodno da pomešam sa vodom da bi se podigao.
Zagrejati vodu da bude topla, ali ne i vruća i sipati u brašno i zamesiti rukom testo.
Isipati na radnu površinu, koju ste prethodno pobrašnili, pobrašnite i zamešeno testo jer je dosta lepljivo ( možda svima neće biti lepljivo jer zavisi od vrste brašna i sva brašna ne upijaju podjednako tečnost ) i izmesiti testo.
Testo treba da bude po malo lepljivo, premažite sa malo ulja i vratite nazad u vanglicu.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu ( topla, ali ne i vruća rerna ) da se testo udvostruči.
Pobrašniti radnu površinu i isipati testo.
Rukama/ prstima raširite testo u pravougaonik i pažljivo ga zaviti u rolat, dužine pleha u kom ćete peći.Ja sam pekla u duži ali uži pleh a vi ako želite, možete peći u dva kraća pleha za hleb ili napraviti male loptice i naređati u manji đuveč.
Moj pleh je oko 10cm X 32cm. poprskati ili premazati sa vrlo malo ulja, ili prekriti pek papirom i preneti oblikovanu veknu u pleh. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da napuni kalup.
Hleb je pečen kad je za svoju veličinu lagan i kad se odvoji od ivice kalupa.
Izvaditi hleb i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.
Oštrim nožem seći na parčiće i poslužiti.
Mi smo jeli sa sušenom slaninom, kranjskom kobasicom...uostalom sve se vidi na slici, jedino smo zaboravili beli luk.
Draga Djurdjice, od srca ti hvala na ovoj ideji za ovaj divni hleb..heljdinog brašna imam dosta, kupila sam ga u našoj prodavnici, integralno brašno od 12 žitarica isto imam dosta, tako da ću ovaj hleb sad stalno praviti dok ne potrošim sva ta brašna koja imam, pa ću posle da kupim druge vrste brašna...Puno vas grlimo i pozdravljamo.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар