Sastojci: 100 g suncokretovog semena, 45 g bundevinog semena, 100 g listića badema, 60 g heljdinih zrna, 60 g prosa, 150 g zobenih pahuljica, 45 g heljdinih pahuljica, 85 g lanenog semena, 30 g psyllium husk pahuljice, 35 g chia semenke, 2 pune kašike susam semena,2 kašičice soli, 2 kašike javorovog sirupa ili meda, 45 ml maslinovog ulja, 680 ml tople vode
Priprema: Izmerite sve semenke koje su vam potrebne.
Na ravnu veću tepsiju staviti semenke suncokreta, bundeve, proso, heljdina zrna i listiće badema i izmešajte.
Uključite rernu na 160°C i kad se zagrejala, ispecite ove semenke da malo zamirišu, oko 10 do 12 minuta i povremeno izmešajte.
Pazite da vam ne izgore...posle 8 minuta proverite jer sve rerne ne peku isto.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se kratko prohladi.
Dok se to sve hladi, zagrejati vodu da je mlaka.
Sve ostale sastojke, osim ulja i javorovog sirupa ( ako ne pravite hleb da je vegan, onda možete da koristite med i njega rastvorite u toplu, ali ne i u vruću, vodu ) dodati maslinovo ulje i so i sve rastvoriti u vodu.
Dodati tostirane i prohlađene semenke u ostale sastojke, promešajte i sipajte vodu. Kašikom sve dobro izmešati da se voda sjedini sa semenkama.
Ostaviti nekoliko minuta da semenkre upiju vodu.
Kad vidite da je sva voda upijena, a za to ne treba više od 5 minuta, sve izmešajte.
Pripremite kalup za hleb, koji je oko 8cm X 22cm, ili slilčnh veličina i njega obložite sa papirom za pečenje.
Sipajte kašikom pripremljenu masu u kalup i mokrim prstima odozgore napraviti kao malo uzvišenje.
Posuti sa još zobenim ili heljdinim pahuljicama, pokriti i ostaviti da tako odstoji od 2 do 24 sata.
Kad ste spremni da hleb pečete zagrejati rernu na 190°C a rešetka neka vam je na sredini rerne.
Peći pripremljen hleb oko 75 do 90 minuta, ako počne previše da tamni odozgore, pokriti pek papirom. Možda je za neke od vas ova temperatura previsoka, možete hleb peći i na 180°C ali onda mora da se peče tačno 90 minuta.
Pečen hleb izvaditi i ostaviti u kalupu bar sat vremena, izvaditi iz kalupa i ohladiti ga još nekoliko sati pre nego što ga isečete.
Ja sam moj hleb ispekla uveče i ostavila sam ga preko noći na rešetci da se dobro ohladi, ali sam ga zavila u kuhinjski papir pa preko toga u kuhinjsku krpu.
Ovako pripremljen hleb je idealan za sve koji su na gluten free ishrani ili su vegan, inače hleb je izuzetno ukusan i veoma zdrav.
Ova vrsta hleba može trajati nedelju dana, pa čak i više ako ga čuvate u frižideru u hermetičko zatvorenoj kutiji.
Hleb iseći na kriške i najidealnije je da ga blago tostirate.
Od njega se mogu praviti sendviči ili poslužiti za ručak, inače nama je odličan doručak sa malo namazanog džema ili ovako sa pečenom paprikom i plavim patlidžanom, ili ajvarom.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар