уторак, 6. октобар 2020.

Slatka štrudla sa jabukama i suvim grožđem

Kod nas su pijace i prodavnice pune zrelih i mirišljavih jabuka. Mi obično kupimo veću količlinu jabuka i to po vrlo povoljnoj ceni i onda ih imamo preko cele zime jer ih čuvamo u hladnom špajzu. Nisu one sočne kao na početku ali su vrlo dobre za pite i kolače i mi ih i takve jedemo.


Sastojci:  300 g namenskog brašna, 50 g putera, 1 jaje, 50 g šećera, 1/4 kašičice soli
korica od pola limuna, 1 kesica vanilinog šećera, 125 ml mleka, 10 g svežeg ili 4 g suvog kvasca, 100 do 125 g suvog grožđa
Sastojci za fil: 1 kašika putera, 1 veća ili 2 manje jabuke, sok od pola limuna, 1 dobro puna kašika šećera, 1 kašičica cimeta
i još:  šećer u prahu zamirisan vanilom za posipanje štrudle

Priprema:  Jabuke oljušti, očistiti i iseckati na sitnije kockice, preliti limunovim sokom i promešati da ne promene boju.
U tiganj zagrejati puter dodati kockice jabuke, posuti šećerom i cimetom i dinstati sve zajedno samo da jabuke malo omekšaju.
Ostaviti na stranu da se fil ohladi.

Prosejati brašno u vanglicu, ako koristite suvi kvasac koji ide direktno u brašno, dodajte zajedno sa malo soli i izmešajte sve zajedno.
Zagrejte puter dok se ne otopi, dodajte mleko,šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i jaje i sjedinite sve zajedno.
Suvo grožđe preliti sa vrelom vodom i ostavite ga na stranu.
U brašno staviti sastojke od mleka i umesiti testo mikserom ili ručno dok se lepo ne sjedini.
Isipati na radnu površinu i rukama malo raširiti testo.
Ocediti suvo grožđe od tečnosti i staviti tako oceđeno po površini raširenog testa i polako preklapajući stranice testa, stalno meseći sjedinite suvo grožđe sa testom. Ako je potrebno posipati sa po vrlo malo brašna dok ne dobijete, meko i elastično testo koje se ne lepi za ruke.
Oblikujte u kuglu, premažite sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste posuli sa vrlo malo brašna i rastanjiti u pravougaonik oko pola cm debljine.
Staviti pripremljen fil po dužini testa, ali ostavite dosta praznog mesta od početka testa da lako možete da prebacite testo preko fila i zaviti u rolat.
Kalup za hleb / štrudlu, veličine 10cm X 32cm ili sličnih veličina premazati puterom ili prekriti papirom za pečenje.
Gledajte da vam je uvijeni rolat iste dužine kao i kalup ili malo kraći i preneti rolat u kalup.
Prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da skoro ispuni kalup.
Narasli kalup premazati sa malo mleka ili sa umućenim jajetom, posuti sa malo maka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko pola sata ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečenu štrudlu izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi.
Iseći na parčiće, posuti šećerom u prahu, koji ste pomešali sa vanilinim šećerom i poslužiti.



Prijatno!!!!

2 коментара: