среда, 27. септембар 2017.

Kompot od bresaka

Pre dva dana smo, naši prijatelji i mi, išli na farmersku pijacu, nekoliko sati vožnje od Toronta.....šta sve mi nismo kupili i doneli.....jer nismo mogli da odolimo svom tom divnom voću i povrću...nešto od toga će se spremiti za zimnicu a nešto će se jesti sveže.
Breskve su izgledale fenomenalne i izuzetno su ukusne, malo smo ih jeli sveže a malo smo stavili u kompot.
Žao mi je što ne kupih još da napravim džem, ali drugi put ću.



Sastojci: 1 kg šećera,1.2 l vode,sok od 1 limuna,5 - 6 klinčića,1 mahuna vanile

Priprema:
Breskve oprati, iseći na pola i izvaditi koštice. Iseći ih na četvrtine ili na komade kakve vi volite.
U veću šerpu staviti vodu da vri i kad provri stavljati komade bresaka i kuvati samo dva do tri minuta, izvaditi ih i staviti u posudu u koju ste stavili hladnu vodu i dosta leda,ostaviti ih da stoje minut i skinuti im kožicu. Mojim breskvama se kožica nije htela da skine pa sam morala da ih ljuštim sa malim oštrim nožem.

Kad ste završili sa svim breskvama i kad ste svim breskvama skinuli kožicu staviti komade bresaka u tegle.

U šerpu staviti vodu, šećer, sok od limuna,klinčiće i mahunu vanile i pustiti da provri.
Vruć sirup sipati preko bresaka i zatvoriti tegle.

U drugu šerpu ili u tepsiju,sipati vodu oko 3 do 4cm, staviti zatvorene tegle i kuvatri oko 20 do 25 minuta u zavisnosti kolike su vam tegle.

Tegle zaviti u ćebe i ostaviti da se potpuno ohlade.
Čuvati u špajzu.


Kad dođe zima, otvoriti teglu i uživati u njima.

Prijatno!!!!!

Malo slika sa pijace...dok smo išli, kroz pijacu se širila divna muzika koju je izvodio starosedeoc Kanade - kako ih ovde zovemo Native Americans, morala sam da kupim jedan njegov CD. Ovo je uživanje slušati ovu divnu muziku.




Breskve ,malo pakovanje, veliko pakovanje pa neka svako bira šta hoće. Ja sam kupila jedno između ova dva.


Kupila sam i crvene slatke paprike, biće i malo ajvara i malo za zamrzivač za belolučene paprike, za one koji ne vole ljuto a kupih ja i ljutih paprika za zamrzivač i malo ljutih feferona.


Hrizanteme na sve strane,ja sam ih već kupila, tako da sam ovo zaobišla.


Kelerabe....ovako velike još nikad videla nisam i morala sam da ih uslikam.
Inače kelerabu obožavam i najčešće je jedem svežu,samo je oljuštim i jedem.


Tufne obožavam i ovaj čajnik me je oduševio ali ga nisam kupila.....kupila sam nešto drugo....šolje za belu kafu od finog engleskog porcelana, koje odavno tražim, dve sam kupila ja, dve su mi kupile prijateljice. Joj da samo znate koliko sam im se obradovala , jer tražim ih već nekoliko godina da ih kupim.


Originalna proizvodnja je bila 1920 godine...inače, ja sam strastveni sakupljač engleskog porcelana, tj; šoljica za čaj i imam jednu fantastičnu zbirku od nekih 60 - 70 šoljica, inače više ih ne kupujem jer nemam mesta gde više da ih stavim....jednom prilikom ću ih uslikati i pokazati vam moju malu kolekciju.

Hvala našim dragim prijateljima na jednom lepo provedenom danu. Svaki put kad smo sa njima, srce nam je puno, to su izuzetno dobri ljudi i mi smo srećni da ih imamo za prijatelje.


2 коментара:

  1. Draga Zorice, nisam sigurna da li bih prvo probala kompot koji moram priznati obožavam, ili bih radije ponela čajnik sa belim tufnama. A tek šoljice, one su prekrasne. Očekujem da podelite sa nama lepotu vaših šoljica iz kolekcije što pre.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga mnoja...imam ja većnegde slike sa šoljicama, koje su, koliko lepe, toliko i oduzmu vremena kad se vitrine sređuju, ali ono što se voli, nije teško.

      Избриши