уторак, 10. март 2015.

Spanakopita

Danas smo planirali da se sretnemo sa našim prijateljima za ručak i da provedemo nekoliko sati zajedno, ali planovi su se promenili i nama se nije išlo sami, tako da odlučismo da ostanemo kod kuće...


Sastojci:

450 do 500 g tankih kora za pitu
100 ml maslinovog ulja
1 kg svežeg blanširanog spanaća
500 g feta sir
1 praziluk
3 do 4 struka mladog luka
1 kašičica sveže iseckane nane
2 do 3 kašike sitno iseckane mirođije
4 jaja
2 do 3 kašike mleka
po ukusu so i biber

Priprema:

Očistiti i oprati spanać. U veću šerpu sipati vodu i pustiti da provri,kad provri,dodati spanać i kuvati samo 3 do 4 minuta,da omekša. Izvaditi spanač sa rešetkastom kašikom i staviti u ledenu vodu, u koju ste dodali kocke leda i ostaviti da stoji oko 5 minuta, da zaustavite proces kuvanja.
Vodu u kojoj se spanać obario, sačuvajte, dodajte i vodu u kojoj je spanać stajao da se ohladi, ohladiti vodu i zaliti vaše sobno ili baštensko cveće.
Spanać dobro ocediti i ako je potrebno malo iseći.
Ostaviti sa strane.

U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika maslinovog ulja, dodati sitno iseckan praziluk ( originalni recept kaže glavica crnog luka ali ja mnogo više volim ukus praziluka i lakši mi je za stomak ) i pržiti samo dotle dok praziluk ne omekša.
Dodati oceđen spanać,sitno iseckanu nanu, mladi luk, koji ste iseckali sa sve zelenim delom,mirođiju i pržiti vrlo kratko samo da se spanać sjedini sa prazilukom.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
Umutiti 3 jaja, izmrviti feta sir i sve dodati u ispržen spanać i praziluk,promešati i u zavisnosti koliko je slan sir, dodati so i sveže samleven biber.

Vatrostalnu posudu 23X34cm premazati sa maslinovim uljem.
Uzeti pola količine kora i ređatu u posudu, ali svaku koru premazati sa maslinovim uljem ( ja sam pravila od pola količine materijala i moja posuda je bila 19X28 i ja sam moje kore preklapala na pola, ali sam svaku polovinu blago premazala sa maslinovim uljem, što znači, imala sam 8 kora, jer je u pakovanju samo 16, ali sa tim preklapanjem, dobila sam 8 dole i 8 odozgore, što znači, upotrebila sam 4 kore dole i 4 odozgore )
Kad ste stavili prvu polovinu kora sipati sav fil preko kora,poravnjati sa spatulom.
Sad isto tako uraditi i sa gornjim delom, stavljati kore preko, svaku koru premazati sa maslinovim uljem, ali zadnju, gornju koru, nemojte premazivati.

Posudu staviti u frižider i ostavite da odstoji desetak minuta ( ne znam šta se postiže sa ovim stavljanjem u frižider, ali sam pratila recept ).
Izvaditi iz frižidera i iseći pitu na kocke ili ramboide.
Umutiti jaje i mleko i sa četkicom dobro natopiti gornju koru.

Zagrejati rernu na 180°C i peći pitu dok vam dobro ne porumeni,oko 45 minuta.
Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi.
Preći nožem ponovo preko već isečenih delova i poslužiti toplu.


Prijatno!!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Snežana sa bloga "Magična Oklagija " koja nam je zadala temu spanać i njoj šaljem ovaj recept.

14 коментара:

  1. Obožavam! Pravim je i ja, imam recept pokupljen u Grčkoj. Između 10 različitih pita prvo se uhvatim za zeljanicu, a ova je još bogatija sastojcima... Prema tome, pošto sam se prva javila, seci mi doooobro parče! Plus pivce uz ovo... ma milina! ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volimo i mi pite sa spanaćem, i daću ti pa seci sdamo koliko hoćeš a pivo može i jabih uz ovo pivo, ali je bilo rano jutro pa je više pasalo sa jogurtom. Grlim te.

      Избриши
  2. Divota! Taman sam gladna pred marendu i onda me ti napraviš gušt na spanakopitu

    ОдговориИзбриши
  3. I made banitsa for my guests yesterday, we love this dish here in Bulgaria. But your one is perfect!
    Hugs, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, my dear Gery. We make banica to, but little different way...Hugs my dear friend:)))

      Избриши
  4. Radila sam ovu pitu i bila mi je baš fina. Kradno izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Petra i nama je mnogo lepa...nismo mogli da stanemo, inače pravim pite sa sirom i spanaćem,ali ne na ovaj način. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Ako volim neku pitu to je zeljanica a ovo deluje jako ukusno i vrlo primamljivo. Gaginu sam isprobala, sad je tvoja na redu:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, mi volimo sve pite, pa koja god da je, samo neka je pita. Od srca ti hvala.

      Избриши
  6. Анониман3. мај 2015. 15:50

    Zorice, napravila sam juce spanakopitu po tvom (tj. ovom receptu). Nama se jako dopala, uz grcki jogurt je savrsena. Mislim da cu iduci put da stavim vise kora, jer je bilo jako puno fila u odnosu na kore. Verovatno zavisi i od kora. Ja ovde koristim bugarske kore, koje su tanke i jako fine, sjajne za gibanicu. Ranije sam spanakopitu pravila u trouglovima, tj. na trake od kora stavljala fil, pa onda uvijala u trouglove, ali ovo mi se vise svidja (plus je brze). Ponavljamo sigurno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, od srca ti hvala. Ja sam isto koristila te tanke grćke kore i nama je bila izuzetno dobra...jeste ima više fila i sad, neko voli više neko manje fila, ali zašto da ne, ilit savi više kore ili smanji fil. Pravim i ja trougllove, samo malo drugačiji sastojci i u pravu si, ima posla oko njih a ovo je za čas gotovo. Još jednom ,od srca tebi hvala i neka vam je prijatno:)))

      Избриши