понедељак, 14. март 2016.

Gulaš od pilećih zeludca

Kao dete, mrzela sam da ih jedem, jer su mi se gadili onako skuvani u supi, pilecu dzigericu, na zaru, sam obozavala, sve dok jednog dana nisam probala kod prijateljice ovaj divan gulas, napravljen bas od bubaca. Danas su dosli na red da podelim i ovaj recept sa vama.


Sastojci:
500 g očišćenih i na sitno isečenih bubaca (pileći želuci)
750 g crnog luka sitno isečenog
2 ljute paprike, sitno isečene i očišćene od zilica i semenki
1 struk praziluka
250 g pečurki, isečenih na listiće
1 šargarepa (sitno narendana)
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene crvene paprike/ili obične mlevene paprike
250 g paradajza iseckanog iz konzerve,zajedno sa sokom
po zelji začini; ja koristim Mrs Dash, to je nesto kao vegeta, ali bez soli, samo mešavina začina
4 čena belog luka
po zelji za ukras peršun
ulje za prženje
1 kašičica suvog začina
2 lovorova lista

Priprema:
Bubce, oprati i očistiti od one žute kožice (mi ih ovde kupimo već očišćene) iseći na 3 ili 4 parčica, pa ih ostaviti na stranu.

U veću šerpu sipati ulje.

Luk očistiti, iseci na sitnije kockice pa ga staviti da se prži na srednjoj temperaturi, kad je postao staklast, dodati praziluk, narendanu šargarepu i papriku, propržiti malo, dodati bubce, pržiti ih nekoliko minuta, dodati očišćene i na listiće isečene pečurke propržiti ih malo, pa dodati paradajz sa sokom, propasiranog belog luka, lovorov list i sve začine, sipati 150 ml vode ili pilećeg temeljca, poklopiti i na tihoj temperaturi dinstati, dok bubci ne omekšaju a luk skoro otopi, u medjuvremenu, promešajte povremeno i ako treba dodavati po još malo vode / temeljca, pri kraju oklopiti i puistiti da višak vode uvri, probati da li je potrebno još dodati začina ili soli. ( ja ne koristim so, ako stavljamnsuvi začin )

Pre sluzenja posuti sveze naseckanim peršunom. Sa ovim jelom ja obično poslužim kuvani krompir u komadima, skuvanom pastom ili pire krompir, a volim jesti i samo sa hlebom da “umačem”u sos.
Takodje ove bubce možete prvo skuvati, pa napraviti supu a njih staviti u gulaš kad se luk i ostalo povrce dobro izdinstalo.

Prijatno!!!!

12 коментара:

  1. Moja srednja ćerka obožava bubce još od kad je bila beba. Čudno je koliko ih voli, ali je tako. Oduševiće se kad joj ovo budem pripremila. Hvala za recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, ja kao dete sam ih mrzela i verovatno ih ne bih ni jela da ovo jelo nisam sasvim slučajno probala kod prijateljice pre mnogo godina...prvo, kad mi je ponudila da probam nisam se oduševila sa idejom, ali, kad sam ih probala e to je već ova priča ovde, zavolela sam ih.Retko ih pravim, ni sama ne znam zašto a volimo ih i muž i ja.Hvala ti puno i nadam se da će se i tvojoj kćerki dopasti.

      Избриши
  2. Oh, jako dugo ih nisam jela...kod nas se zovu 'bubalo'...obozavam!

    ОдговориИзбриши
  3. ja bubce volim ... i samo bareni su mi ok ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako god ih voliš, važno je da ih voliš.

      Избриши
    2. Sa uživanjem Zoko pratim ovaj blog ... sa uživanjem ... toliko dekoracije, lepote ...dobrote koja izvire iz autora ... ma sve <3 <3 <3

      Избриши
  4. Kod mene su klasika: bubci, luk, malo zaprške i vode da se dobije gustina gulaša i uživam :) Moji ga baš ne vole, ali ja uvek sebe obradujem ovim jelom iz detinjstva :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja imam sreće Jafi, što moj muž jede sve, osim čokolade i ne voli torte a što se tiče hrane, tu ne bira,šta mu se da to jede.

      Избриши
  5. Анониман15. март 2016. 16:14

    Kao d ami čitaš misli! Pre neki dan baš sam ovo jela kod jedne kineskinje. Oni inače baš kuvaju sa svim mogućim iznutricama a kuvam i ja. Ovo ipak nisam pravila. Sad kad opet dodje kod mene spremiću joj ovo po tvom receptu, divan je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadajmo se da će se i njoj dopasti tvoj ručak..a to, što se tiče njih, u pravu si svašta oni jedu i pripremaju. Mi u maju krećemo za Kinu i jako se radujem tom pitu jer ću svojom nogom kročiti na njihov odbrambeni zid, njihovu najveću branu i videti zabranjeni grad i još mnogo što šta, ali što se hrane tiče, živa nisam...

      Избриши