понедељак, 18. децембар 2017.

Crema di Limoncello

Ako volite likere iz domaće radinosti onda probajte da napravite i ovaj mirisni liker sa ukusom limuna.



Sastojci: 4 limuna, samo korica,1 l mleka,500 ml čistog alkohola od 94%,600 g šećera,1 mahuna vanile

Priprema: Oprati limune i osušiti. Po mogućstvu bi bilo najbolje da kupite iz bio uzgoja a još bolje ako imate domaće.
Nožićem sa kojim ljuštite krompir,oljuštiti koricu od 4 limuna, ali pazite da ne oljuštite i onaj beli deo ispod korice, to je gorko.

U čistu teglu, koja ima poklopac,staviti koricu od limuna i naliti čistim alkoholom, koji se kod vas kupuje u apoteci, meni je doneo prijatelj 1 l iz Srbie, a u slučaju da nemate taj alkohol, koristite dobru vodku i naliti preko korice, zatvorite teglu i ostaviti teglu na hladnom i tamnom mestu.
Dva puta dnevno protresti tesglu i ostaviti tako, minimum 6 dana a najbolje do 40 dana ( kod mene je stajalo 14 dana )

Posle stajanja, izvaditi koricu i procediti kroz gazu, korica limuna treba da bude skoro bez boje a tečnost bi trebala da bude lepa žuta boja. ( boja će puno zavisiti i koji limun koristite )

U šerpu sipati mleko, šećer ( slatkoću likera odredite prema svom ukusu, možete početi sa manje šećera pa kad vam se otopi, probajte i ako je potrebno dodati još šećera ..ja sam stavila celu količinu šećera ) i rasečenu mahunu vanile i zagrevati, stalno mešajući da se šećer otopi.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do sobne temperature ( veoma je važno da se mlečni sirup ohladi do sobne temperature, ako se ne ohladi dovoljno, kad dodajete u alkohol, zgrušaće vam se, a mi to ne želimo da nam se desi )
Sjediniti sa alkoholom i još jednom procediti sve zajedno kroz gazu.



Sipati u flaše kakve vi volite, dobro zatvorite, napravite male ukrasne nalepnice i ili ih zalepite na flašu ili ih vezati oko grla flaše i poklonite ih prijateljima.


Ovako pripremljen liker može stajati mesec dana u frižideru ili do 6 meseci u zamrzivaču.
Ako ćete čuvati u zamrzivaču, nemojte puniti flše skroz do kraja, ostavite malo praznog mesta, oko 5-6 cm da alkohol može da se širi po potrebi.


Prijatno!!!!

2 коментара: