Ovo više izgleda kao jesenji kolač, ali jabuke nisu skupe ni preko zime pa zašto ne bi napravili kolač sa njima.
Suvi sastojci: 300 g sve namenskog brašna,150 g brašna od zobenih pahuljica, 150 g šećera od trske,4 g cimeta,10 g praška za pecivo, 4 g sode bikarbone,prstohvat soli i 1/8 kašičice muškatnog oraha ili kardamoma,1 kesica vanilinog šećera
Mokri sastojci: 250 ml isceđenog soka od jabuka, ( apple cider )250 g pirea od jabuka,125 ml ulja,3 veća jaja
i još: 2 jabuke
Za preliv: prah šećer, kašika-2 sveže isceđenog soka od jabuka ( apple cider ) 1 kašičica vanile
Priprema: Neka su vam sve namirnice sobne temperature.
Uključiti rernu na 175°C da se greje.
U veću zdelu staviti sve namensko brašno, brašno od zobenih pahuljica, ( ako nemate brašno od zobenih pahuljica, možete da stavite zobene pahuljice u multipraktik i samlet u brašno ili zameniti zobeno brašno za obično brašno, izbor je vaš ) šećer, vanilu, prstohvat soli, muškatni orah ili kardamom u prahu, prašak za pecivo,cimet i sodu bikarbonu i sve dobro izmešati žicom za mućenje.
U drugu, manju zdelu umutiti jaja, dodati sveže isceđen sok od jabuka, pire od jabuka i ulje i umutiti sve zajedno.
Oljuštiti jabuke,očistiti ih i iseći na sitne kockice.
Sipati mokre sastojke u suve sastojke i žicom za mućenje sjediniti sve zajedno, dodati isećene jabuke i njih sjediniti sa testom.
Kalup za kuglof dobro podmazati hladnim puterom i posuti sa brašnom sa svih strana. Istresti višak brašna i sipati pripremljenu masu u kalup i poravnjati odozgore.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 60 do 65 minuta, ali kad bude oko 50 minuta probati žicom da li je kolač pečen i ako je potrebno dodavati po 5 minuta pečenja, da kolač ne presušite.
Kad je kolač pečen treba da bude sočan, ali da je pečen.
Ispečen kolač ostaviti oko 5 minuta u kalupu da se prohladi, okrenuti kalup i kolač staviti na žicu da se prohladi.
Poslužiti kolač posut prah šećerom ili napravite glazuru od šećera u prahu, male kašičice vanile u tečnosti i 1 do 2 kašike soka od jabuka. Gustinu preliva odredite sami po vašem ukusu.
Pravila sam kuglof sa pireom od jabuka i bio je dobar. Ovaj mora da je divan, sa tim komadićima jabuka u sebi.
ОдговориИзбришиHvala Kato. Pire od jabuka se obično dodaje da bi se smanjila količina jaja ili masnoće a daje odličan ukus.
Избриши