Baš su mi se jele ćuftice, ali ne na onaj klasičan način sa crvenim paradajz sosom, htela sam nešto da tu ubacim i malo povrća.
i još: pirinač, pasta, pire krompir,zelena salata
Priprema: Ove ćuftice se najbolje prave od mesa, od kojih su napravljene sveže kobasice, jer one su najbolje začinjene.
Mi ovde ne moramo kupovati kobasice da bi imali to meso, već se može kupiti posebno i to sam sad prvi put videla za ovolike moje godine u Kanadi.
Skinuti opnu sa kobasica i meso staviti u zdelu, dodati panko mrvice, ili koje već koristite,seckanog peršuna, italijanski začin, pasirani beli luk i biber.Količinu začina odredite u zavisnosti da li koristite sveže meso ili meso od svežih kobasica.
Ako koristite sveže meso, dodati i jednu malu glavicu sitno iseckanog crnog luka, soli i prstohvat tučene ljute paprike .
Sjediniti sve zajedno i od tog mesa praviti ćuftice, veličine koju vi volite.
Skinuti opnu sa kobasica i meso staviti u zdelu, dodati panko mrvice, ili koje već koristite,seckanog peršuna, italijanski začin, pasirani beli luk i biber.Količinu začina odredite u zavisnosti da li koristite sveže meso ili meso od svežih kobasica.
Ako koristite sveže meso, dodati i jednu malu glavicu sitno iseckanog crnog luka, soli i prstohvat tučene ljute paprike .
Sjediniti sve zajedno i od tog mesa praviti ćuftice, veličine koju vi volite.
Svaku ćufticu uvaljati u malo brašna, otresti višak i stavljati u tiganj da se prže i pržiti ih samo da porumene sa svih strana, ali ne moraju da budu potpuno pržene, jer će se naknadno krčkati u sosu.
Izvaditi ih iz tiganja i ostaviti ih pokrivene sa strane.
Iz tiganja izvaditi višak masnoće i ostaviti samo za 1 do 2 kašike.
U 100 ml mleka razmutiti punu kašiku brašna i preliti preko povrća i vrlo kratko propržiti samo minut dva, da počne da se zgušnjava, naliti sa preostalim mlekom, vratiti ćuftice u sos i dinstati sve zajedno dok se sos ne zgusne vrlo malo, da ne bude pregusto, oko 5 do 8 minuta
Drugi način je da umesto mleka koristite pavlaku za kuvanje, nju nećete morati da kuvate dugo jer će se brzo zgusnuti..
Prijatno!!!
Jako lep ručak Zorice. Sve se više okrećem jelima koja su sa manje paradajz sosa, osim onih gde se to baš ne može izbeći.
ОдговориИзбришиHvala Aleksandra. Ja paradajz sos volim ali me posle ubije kiselina od njega, to je jedini razlog što ga izbegavam koliko god mogu, mada od domaćeg paradajz sosa retko mi se to desi.
ИзбришиZa sok od paradajza kažu da je najbolji deo paradajza :) Nebrojene su koristi od njega. A od soka se pravi sos :)))
ОдговориИзбришиMnogo volim sos od paradajza u kućnoj izradi i u svim oblicima, "marinara", "salsa", za ćufte, za testeninu...a uvek ubacim kašičicu šećera ili meda da ubije kiselinu i do sada mi nije smetao. Što se tiče firme odličan mi je Tomatino (Polimark) i koristim ga više od decenije.
Medjutim, promene radi, odličan je recept za ćufte i bez njega, tako da bih ti se rado pridružila na ovakvom ručku :)
Hvala Vesna..obavezno stavljamn i po malo šećera u sosove od paradajza baš zbog te kiseline, nekad sam u redu,nekad nisam, ali bez obzira i dalje ga volim.Ne znam da li imam tu firmu ovde, ali obično kupujem paradajz koji je prethodno pečen u rerni i onda sameljem,ili usitnim štapnim mikserom pa kuvam sos, taj mi ne zadaje mnogo muke.
ИзбришиTopli to pozdrav šaljem.