понедељак, 15. јануар 2018.

Ćuftice u kremastom sosu sa povrćem

Baš su mi se jele ćuftice, ali ne na onaj klasičan način sa crvenim paradajz sosom, htela sam nešto da tu ubacim i malo povrća.


Sastojci: 450 g svežih kobasica,1 kašičica sitno iseckanog peršuna,prstohvat ljute tucane paprike,2 čena pasranog belog luka,2 pune kašike panko mrvica,pola kašičice italijanskog začina,2 kašike maslinovog ulja,po 1 crvena, žuta i narandžasta paprika,250 g seckanih gljiva,1 manja glavica crnog luka,1 čen seknog belog luka,100 ml belog vina,400 ml mleka,1 kašika brašna,
i još: pirinač, pasta, pire krompir,zelena salata

Priprema: Ove ćuftice se najbolje prave od mesa, od kojih su napravljene sveže kobasice, jer one su najbolje začinjene.
Mi ovde ne moramo kupovati kobasice da bi imali to meso, već se može kupiti posebno i to sam sad prvi put videla za ovolike moje godine u Kanadi.
Skinuti opnu sa kobasica i meso staviti u zdelu, dodati panko mrvice, ili koje već koristite,seckanog peršuna, italijanski začin, pasirani beli luk i biber.Količinu začina odredite u zavisnosti da li koristite sveže meso ili meso od svežih kobasica.
Ako koristite sveže meso, dodati i jednu malu glavicu sitno iseckanog crnog luka, soli i prstohvat tučene ljute paprike .
Sjediniti sve zajedno i od tog mesa praviti ćuftice, veličine koju vi volite.

U veliki tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja i zagrejati.
Svaku ćufticu uvaljati u malo brašna, otresti višak i stavljati u tiganj da se prže i pržiti ih samo da porumene sa svih strana, ali ne moraju da budu potpuno pržene, jer će se naknadno krčkati u sosu.
Izvaditi ih iz tiganja i ostaviti ih pokrivene sa strane.
Iz tiganja izvaditi višak masnoće i ostaviti samo za 1 do 2 kašike.

Dok se ćuftice prže ( po želji, ćuftice možete ispeći i u rerni ) u tiganj staviti paprike, koje ste isekli na veće kocke i pržiti ih 3 do 4 minuta, dodati crni luk isečen na tanja rebarca i pržiti da omekša, dodati gljive po vašem izboru ( kod mene su to šampinjoni ) i pržiti sve zajedno da se gljive ispže i porumene i na kraju dodati beli luk i začine ( biber i pažljivo sa soljenjem jer smo već posolili ćuftice, pa da nam ne bude preslano ) Naliti sa belim vinom i izgrebati sve sa dna tiganja i pojačati temperaturu da vino uvri.
U 100 ml mleka razmutiti punu kašiku brašna i preliti preko povrća i vrlo kratko propržiti samo minut dva, da počne da se zgušnjava, naliti sa preostalim mlekom, vratiti ćuftice u sos i dinstati sve zajedno dok se sos ne zgusne vrlo malo, da ne bude pregusto, oko 5 do 8 minuta
Drugi način je da umesto mleka koristite pavlaku za kuvanje, nju nećete morati da kuvate dugo jer će se brzo zgusnuti..


Prijatno!!!

4 коментара:

  1. Jako lep ručak Zorice. Sve se više okrećem jelima koja su sa manje paradajz sosa, osim onih gde se to baš ne može izbeći.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Aleksandra. Ja paradajz sos volim ali me posle ubije kiselina od njega, to je jedini razlog što ga izbegavam koliko god mogu, mada od domaćeg paradajz sosa retko mi se to desi.

      Избриши
  2. Za sok od paradajza kažu da je najbolji deo paradajza :) Nebrojene su koristi od njega. A od soka se pravi sos :)))

    Mnogo volim sos od paradajza u kućnoj izradi i u svim oblicima, "marinara", "salsa", za ćufte, za testeninu...a uvek ubacim kašičicu šećera ili meda da ubije kiselinu i do sada mi nije smetao. Što se tiče firme odličan mi je Tomatino (Polimark) i koristim ga više od decenije.

    Medjutim, promene radi, odličan je recept za ćufte i bez njega, tako da bih ti se rado pridružila na ovakvom ručku :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vesna..obavezno stavljamn i po malo šećera u sosove od paradajza baš zbog te kiseline, nekad sam u redu,nekad nisam, ali bez obzira i dalje ga volim.Ne znam da li imam tu firmu ovde, ali obično kupujem paradajz koji je prethodno pečen u rerni i onda sameljem,ili usitnim štapnim mikserom pa kuvam sos, taj mi ne zadaje mnogo muke.
      Topli to pozdrav šaljem.

      Избриши