среда, 3. јануар 2018.

Prhke kiflice

Pre godinu i po dana bila sam pozvana kod prijateljice na baby shower koji je ona pravila za svoju snajkicu i naravno na takvim slavljima su sve žene i svaka od nas donese po neki kolač. Ja kolače ne jedem, ali volim da vidim šta sve tu ima i od tih silnih kolača, vidim kiflice, koje su mi se " na oko" dopale, naravno da nisam odolela a da ih ne probam.
Dopale su mi se odmah i naravno da sam pitala prijateljicu ko ih je pravio, rekla mi je e sad...treba prići toj ženi, čije ja sestre odlično poznajem, ali ne i nju..ja se ne stidim da priđem i tako priđem toj gospođi, započnem razgovor, mada i ona mene poznaje iz viđenja i nas dve se lepo raspričamo i naravno i o kiflicama.
Nisam je pitala za recept, sve misleći, pitaću je neki drugi put kad je sretnem..do sada još nisam imala prilike da je sretnem, ali igra sudbine ide svojim putem.
Pre dva meseca smo se doselili u novi grad, na Nijagarinim Vodopadima i ovde mnogo volimo, kupili smo kuću naših snova ( čitajte mojih snova ) i pre nego što smo se doselili setim se da tu živi jedna od sestara ove gospođe, koja je napravila te fantastične kiflice..stupimo mi u kontakt sa njom, postanemo dobri prijatelji za ovo kratko vreme, i ako smo se i od ranije znale, ali se nismo družile i pre neki dan ja je pitam da li bi mogla da pita njenu najmlađu sestru za te kiflice i najzad srtigne recept i do mene.
Recept delim sa svima vama a tebi Nado, od srca hvala na ovom fantastičnom receptu i nadam se da ću imati prilke da ti se i lično jednom zahvalim.


Sastojci: 3 žumanca, 225 g putera,250 g krem sir,250 do 260 g, brašna korica od 1 limuna i 1 vanila,gustin, pola kesice praška za pecivo
i još: vanilin šećer, sitniji šećer, gusti džem

Priprema: Umutiti puter i krem sir zajedno, dodati po 1 žumance i sjediniti sve zajedno i na kraju dodati vanilu ( ja koristim vanilla paste ) i koricu od limuna.Na kraju dodati brašno, staviti prvo 240 g i onda dodavati preostalo brašno i umesiti sve zajedno. Ako se testo po malo lepi, tek onda dodavati po malo od onih 20 g jer testo treba da bude meko i da se lepi vrlo malo za radnu površinu.
Podeliti testo na 4 dela, koliko se sećam, moj svaki deo je bio po 200 g.
Oblikovati u lopte, pa onda malo spljeskai da dobijete diskove i svaki disk zaviti posebno u providnu foliju.
Ostaviti preko noći u frižider. Moje testo je stajalo 36 sati u frižideru.

Kad ste spremni da ih pravite, uzeti jedan disk iz frižidera a radnu površinu posuti sa gustinom i malo disk posuti odozgore sa gustinom i rastanjiti oklagijom koliko god možete više u krug. Ako vam se testo lepi, pomažite sa gustinom.
Iseći krug na 4 dela, pa svaki deo na još 4 dela, ove kiflice su mnogo lepše kad su male, mislim lepše su na oko.

Na svaki širi deo staviti po malo džema koji vi volite, ali gledajte da vam je džem gušći. Ja sam koristila džem od šljiva u koji sam dodala još 4 kašike mlevenih oraha i izmešala sve zajedno.
Ja koji god džem da koristim, uvek mi po malo iscuri iz kiflica dok se kiflice peku, ovog puta mi je iscurelo vrlo malo i ako ih baš dobro zatvorim.
Zaviti svaku kiflicu i stavljati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Trebaće vam dva pleha jer od ove količine ćete dobiti 64 kiflice..

Zagrejati rernu na 160°C i peći ih dok vam donja strana sasvim malo ne porumeni.
Meni su porumenele malo više, jer mi se činilo da nisu dovoljno pečene pa sam povećala temperaturu na 175°C i dok sam se ja okrenula, porumenele su.
Ove kiflice bi trebale da ostanu svetle boje.

Evo ovako glasi originalni recept, koji sam ja dobila na email
Subject: Kiflice sa filadelfija sirom
4 zumanca 4 solje brasna 1 puter neslani 2 filadelfija sira malo praska za pecivo Dobro je da tijesto prenoci u frizideru. Fil , najbolji je dem od kajisije. Solja koju ja koristim za mjeru za brasno je 6 once.

Meni je preostalo 3 žumanceta od drugog kolača, koji sam prvo pravila te sam stavila onako kako sam vam napisala u sastojcima.


Nado, od srca ti hvala na ovom receptu. Imam i ja jedan vrlo sličan recept ovom, ali mi se ovaj tvoj mnogo više sviđa i od sada ćemo ih redovno praviti.
Ove kiflice se mogu i zamrznuti i odlične su i posle.Jednom prilikom ću ih probati da stavim pola masti pola putera i verujem da će i na taj način biti odlične.


Prijatno!!!

2 коментара: