уторак, 23. јануар 2018.

Olivier salata ili ruska krompir salata

Ovih dana sam čitala puno recepata po internet stranicama o ruskoj ( ili kako se originalno zove Olivier po francuskom chefu Belgijskog porekla Lucien Olivier ) salati, o kojoj znam još iz mog detinjstva. Kod nas se obavezno pravila za Novu Godinu i nije postojala mogućnost da je u nekoj kući nije bilo za to važno novogodišnje slavlje.
E sad, ima tu i raznih varijacija, ona što je sa kuvanom piletinom ili šunkom kažu da se zove ruska a ona, koja nema mesa, kažu da se zove francuska..meni lično su to dve potpuno iste salate, jedna sa, druga,bez mesa..
Ove recepte, koje sam ja videla na internetu i jednu i drugu zovu ruskom salatom tj,olivier i meni je sasvim sve jedno kako je zovu.
Pričala sam sa puno mojih prijateljica, kad se služi ruska salata, neko tvrdi da se služi kao predjelo a neko kao prilog pečenju...e sad, moje mišljenje je,ako salata sadrži u sebi seckanu kuvanu piletinu ili šunku, to je onda za mene neka vrsta predjela, čak mi može biti i obrok, ali ja sam htela da tu moju salatu poslužim uz pečenje i namerno sam izostavila meso iz nje.
Količinu sastojka možete da smanjite, ja sam pravila veću količinu jer kod nas je svi vole, a ja je volim i kad ostane za sledeći dan.


Sastojci: 450 g krompira, 225 g šargarepe, 6 tvrdo kuvanih jaja, 300 g kiselih krastavčića, 4 do 5 struka mladog luka ili 1 manja glavica crnog luka, 250 g smrznuto graška, 150 g majoneza, 100 g gustog grčkog jogurta, 2 dobro pune kašike sitno iseckane mirođije, 1 kašika maslinovog ulja, a kašičica limunovog soka, po ukusu so i biber

Priprema:  Prvo skuvati jaja, preliti hladnom vodom o stavite da stoji u toj hladnoj vodi desetak minuta. Oljuštiti, i 5 jaja sino iseckati a jedno ostaviti, biće vam potrebno za dekoraciju.
Krompir oljuštiti i iseckati na male sitne kockice, staviti u šerpicu, naliti sa vodom i posoliti. Pustiti da provri i kad provri kuvati samo dotle dok krompir  ne omekša, ali da se ne raskuva, jer ćete dobiti kašu kad mešate salatu. 
Ocediti od vode, preliti sa ledenom vodom, da zaustavite proces kuvanja i ostaviti u cediljki da se ocedi od vode.
** Neko kuva krompir u komadu u ljusci, meni nikad ne uspe da ga skuvam onako kako ja volim, zato ga ja kuvam na ovaj način na koji sam napisala gore.Vi kuvajte kako vam je najbolje.
Oceđen i osušen krompir staviti u veliku zdelu.

Šargarepu, ja obično za ovu salatu kupujem mladu šargarepu, očistiti i nju iseckati na iste komade kao što ste sekli krompir i nju skuvati ali dok samo ne omekša, ocediti od vode, preliti sa ledenom vodom i ostaviti da se ocedi.
Oceđenu šargarepu staviti u veliku zdelu.

U šerpicu staviti vodu  da provri i u provrelu vodu dodati smrznuti grašak ( ja koristim vrlo sitan grašak za ovu salat, običan grašak mi je prekrupan ) i kuvati samo da prebaci nekoliko ključa. Ocediti od vode i preliti sa ledenom vodom i ostaviti da se ocedi i osuši.
Sipati u veliku zdelu.

Mladi luk očistiti i iseckati vrlo sitno i zeleni i beli deo. Ako nemate mladi luk, može i manja glavica crnog luka, koju ćete iseckati na sitnij kockice. Dodati u zdelu sa povrćem.

Kisele krastavčiće iseckati na sitne kockice.Količinu možete da odredite po vašem ukusu, neko ih voli više neko manje, takođe neko stavlja pola količine kiselih krastavčića pola količine svežeg krastavca. Ja sam koristila samo kisele krastavčiće. dodati u zdelu sa povrćem.

Mirođiju sitno iseckati i dodati u zdelu.

Moj muž ne voli puno majonez u salatu zato ja mešam pola gustog grčkog jogurta (gusti grčki jogurt koristim iz razloga što mi on ne ispusta surutku, inače možete da koristite običan gusti jogurt ili kiselu pavlaku ) i pola majonez.
Ko želi, može da koristi samo majonez.
Te dve namirnice staviti u manju  zdelu, dodati sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber, sve sjediniti zajedno i preliti preko povrća i sve vrlo nežno izmešati i sjediniti zajedno.
Probati da li vam je šta potrebno da se doda.

Sipati u veću zdelu, iz koje ćete poslužiti, posuti sa listićima mirođije, iseći jaje koje ste ostavili na četvrtine ili osmine, ukrasiti odzgore salatu i poslužiti.

Ja salatu obično prvim veče pre ngo što ću je poslužiti.

Ako želite da dodate meso, možete dodati kuvanu piletnu iz supe ili sitno iseckanu šunku.Ko voli, takođe može dodati i jednu sitno iseckanu crvenu papriku.


Poslužiti kao predjelo ili uz neko pečeno meso ili praseće pečenje.


Prijatno!!!!


2 коментара:

  1. Kod nas se doma zove francuska a imala uje u sebi kuhanu šunku i umijesto krumpira sir. Pa ti reci...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Petr, dok sam listala internet za ovaj recept svašta sam videla i sve različite, neko stavlja ribu, neko kavijar, neko luk, neko mladi luk, neko peršun, neko mirođiju...kod nas salatu bez mesa zovu francusm, dok na netu ne...nama se ovako jako dopalo i ja ću je i dalje ovako praviti ..od srca tebi hvala.

      Избриши