уторак, 2. јануар 2018.

Raspucanci sa bademom i brusnicama ( Gluten free )

Za praznike volim  da pravim kolače, puno puta pravim nekoliko vrsta, koje su nam omiljene ali volim da isprobam i nove recepte..jedan od njih su i ovi kolačići, koji mogu da budu i bez glutenski, a ne moraju..


Sastojci: 3 belanca od XL jaja,280 g mlevenih blanširanih badema,20 g prosejanog kakaa,160 g sitnijeg ( caster ) šećera,100 g suvih brusnica,1/2 kašičice vanile,35 ml amaretto liker ( liker od badema )
i još: 4 pune kašike sitnog šećera,4 pune kašike prah šećera

Priprema: Odvojiti belanca od žumanaca i ostaviti ih ( ima recept šta i sa njima, ali ću ga tek napisati ) da malo odstoje na sobnoj temperaturi.
** Belanca i žumanca uvek razdvajati dok su hladna a belanca se najbolje umute kad su sobne temperature **

Pripremiti sve sastojke koji su vam potrebni za ove kolačiće.
Ako pravite gluten free verziju, morate da upotrebite i sve ostale sastojke da su gluten free, a ako ne treba da bude gluten free, onda koristite obične sastojke.

Umutiti belanca da dobijete mek šne i sve ostale sastojke dodati u taj šne i spatulom sjediniti.
Ne staviti sve sastojke od jednom, već prvo mlevene blanširane bademe, pa kakao, pa onda sve ostalo.

Testo podeliti na jednake kuglice, moje su sve bile po 17 g, oblikovati ih vašim rukama i onda svaku kuglicu uvaljati prvo u sitniji kristal šećer pa onda u prah šećer, stavljati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom i pritisnuti prstom da napravite da testo malo ispuca.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 15 minuta.
Ohladiti ih i poslužiti.
Spolja su hrskavi a unutra mekani...odlični su uz kafu ili čaj a deci poslužiti sa mlekom.


Prijatno!!!


2 коментара: