Izuzetno fini hleb za doručak, korica hrskava a unutrašnjost mekana kao pamuk...
Sastojci: 600 g brašna,75 g +75 g otopljenog putera +za premazivanje,1 kašičica soli,350 do 375 ml toplog mleka,4 žumanceta,75 g šećera,8 g suvog kvasca ili 25 g svežeg,korica od limuna ili pomorandže,1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
Priprema: U 100 ml zagrejanog mleka staviti kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Sve namirnice neka vam budu sobne temperature.
Sve namirnice neka vam budu sobne temperature.
U zdelu prosejati brašno, dodati so i šećer i sve zajedno promešati.
Napraviti udubljenje i tu sipati mleko ( sipati prvo 250 ml a preostalih 25 ml ostaviti na stranu pa ako je potrebno dodati tek na kraju ) otopljen puter, samo 75 g, preostali puter će vam trebati da premažete jufke, njega ostaviti sa strane.Dodati blago razmućena žumanca,vanilin šećer, koricu pomorandže ili limuna, ako nemate može i ekstrakt i nadošli kvasac.
Sve zamesiti ručno ili miksaerom, testo treba da bude meko i po malo lepljivo, ako je potrebno dodati još malo preostalog mleka.
Testo se mora dosta dugo mesiti i dobro je umešeno kad vidite plihčiće po njemu.
Oblikovati u kuglu, premazati vrlo blago sa malo otopljenog putera, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Uzeti jedan deo, po radnoj površini i po njemu blago posuti gustin i rastanjiti testo u kocku, ali da vam testo bude vrlo tanko.
Premazati sa preostalim otopljenim puterom, i pazite da imate dovoljno za sve jufkice da ih premažete i trebaće vam da premažete i pripremljene hlebove odozgore.Zaviti jufkice u rolat.
Tako uraditi i sa druga dva dela.
Staviti 3 zavijena rolatića jedan pored drugog i gore pritisnite jedan na drugi da se testo zalepi. Uplesti u pletenicu, al pazite da onaj završetak rolinice kad ste ih uvijali, uvek bude prema dole, ako je okrenut prema gore,može da vam se "rascveta" prilikom pečenja..
Pleh, veličine 30cm X 10cm ili sličnih veličina premazati sa puterom ili sprejom za pečenje.
Kad ste završili sa upletanjem hleba i gornji i donji kraj nežno podviti ispod hleba i preneti u pripremljen pleh.Premazati hleb sa malo otopljenog putera.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo još jednom podigne.
Sad tako isto uraditi i sa preostalim delom testa.
Kad je testo dovoljno naraslo, uključiti rernu na 200°C i peći oko 20 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Možete peći oba hleba odjednom, ili svaki posebno, u zavisnosti od vaše rerne, da li je sa ventilatorom ili ne.
Ohladiti pečene hlebove vrlo kratko u kalupu i onda ih ostaviti na žici da se ohlade.
Ovako pripremljeni hlebovi imaju vrlo hrskavu koricu a unutrašnjost je mekana kao pamuk, podseća me na kroasane.Ovo testo se može pripremiti i veče pre, ostaviti u frižideru preko noći i sutra, kad ste spremni da ga pripremite, istresti na radnu površinu i ostaviti da se zagreje do sobne temperature i onda nastaviti sa delenjem testa i pravljenjem hlebova.
Kod nas je poslužen sa džemom od mandarinica / Clementine i šoljom toplog mleka, vi poslužite sa čim vi volite.
Lično mislim da ovakav hleb je šteta poslužiti uz jelo, jer je mnogo bolje uživati u njemu na ovaj način, ako mislite da ćete poslužiti sa jelom, onda izostavite 75 g šećera i povećajte količinu soli, izostavite koricu limuna i vanilin šećer.
Prijatno!!!!!
..kad sam otvorila stranicu bilo je odmah......woooooooow...genijalno, zanimljivo i mogu samo zamišljati kako lepo miriše.Stvarno je predivna!
ОдговориИзбришиToliko divan da sam ja morala bas, bas odmah zamesiti . Upravo se pece miriseee...evo mahacu da miris dodje do tebe!!! hihi
ИзбришиOd srca ti hvala i jeddva čekam tvoje utiske...evo mi ga saddoručkujemo i zaista je predivan, ma kao sunđer mek.
Избришиdivan!!! dobila sam nedavno i kalup za brioche, ali nikako da ga napravim. Sad posle ovog posta ću sigurno da požurim.
ОдговориИзбришиKato, brioche tsta obožavam i pravim ih vrlo često, ali ovako nešto još ne napravih..Sad kad imaš taj kalup, nemoj da dugo stoji ne upotrebljen...Od srca ti hvala.
ИзбришиЧудесен хляб, Зори!
ОдговориИзбришиHvala Iliana..hleb mnogo volimo i volimo na svaki mogući način.
ИзбришиDivno izgleda. A s obzirom na maslac u njemu mora da je prefini.
ОдговориИзбришиU našoj se kući retko kada koristi margarin, ine pamtim kad sam ga zadnji put koristila, ali znam da postoje jedne kiflice, koje se listaju kao kroasani, za njih mora da bude margarin, inače pravila sam ih i sa puterom, ali se bolje listaju sa margarinom.Hvala Petra.
ОдговориИзбришиJao Zorice reću ću ti samo da sam odmah ogladnela kada sam videla sliku, vidi se da je mekan kao duša. Sve mi je potaman, pa ide na pravljenje u najskorije vreme.
ОдговориИзбриши