среда, 24. јануар 2018.

Breskvice 2

Breskvice su jedan od omiljenih sitnih kolača svih nas. Ja volim da ih vidim na tacni sa ostalim kolačima,ali kolače retko jedem, zašto? ne znam, jednostavno nisam ljubitelj slatkiša.
Imam svoj omiljen recept po kom ih pravim godinama, ali ovog puta sam htela da isprobam i jedan drugi recept, koji mi se dopao " na oko". Odličan je i ovaj recept i sad ćemi biti teško za koji da se odlučim. Možda je najbolje, jednom praviti po starom receptu jednom po novom.
Inače breskvice se redovno prave za slave, venčanja, Novu Godinu, Božić i što je najlepše, breskvice se mogu napraviti ranije, zamrznuti i kad je potrebno samo ih izvaditi i ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi.


Sastojci: 540 g sve namenskog brašna,1 kesica praška za pecivo,3L (large ) jajeta,155 g šećera,120 ml mleka,115 g otopljenog i ohlađenog putera,korica od pola veće pomorandže ili pola kašičice ekstrakta od pomorandže
i još: sitnog ( caster ) šećera, crvena i žuta boja za premazivanje,rum
Sastojci za punjenje: 250 g krem sira,300 g dulche de leche,1 kašika ruma,250 do 375 ml mrvica iz breskvica,1 kašika kakaoa

Priprema: Brašno i prašak za pecivo prosejati.
 U drugu zdelu umutiti jaja zajedno sa šećerom, dodati otopljen i prohlađen puter, mleko i koricu od pomorandže i sjediniti sve zajedno.

Dodavati brašno iz nekoliko puta i spatulom ili žicom za mućenje sjediniti sve zajedno i dovršiti ručno meseći testo, dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke, ali treba da bude meko. Ako je potrebno dodati još kašiku dve brašna, ali nemojte sipati odjednom brašno, već ga dodajte po malo.
Ostaviti testo da se odmori 5 do 10 minuta.
Uzimati kašikom testo, ako hoćete možete ih meriti i vašim dlanovima oblikovati ih u kuglice..Od ove količine biste trebali dobiti oko 44 do 48 loptica, što znači od 22 do 24 breskvica.

Trebaće vam dva pleha. Prekriti ih pek papirom i ređati pripremljene kuglice sa razmakom od 2 do 3cm jer će prilikom pečenja malo da se rašire i prilikom stavljanja kuglica na pleh,blago ih pritisnuti odozgore, ne mnogo, da stabilnije stoje.

Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, odozgore treba da vam ostanu svetle a dole treba da vrlo malo porumene. Na pola pečenja okrenuti pleh.
Izvaditi pleh sa polutkama breskvica i staviti drugi pleh da se peče.

Ostaviti ispečene polutke da se vrlo kratko ohlade, da se ne pečete i pažljivo ih izdubiti, ali nemojte puno pritiskati niti ih stiskati, pući će vam, jer su dosta prhke.
Ostaviti ih na stranu.
Sad tako isto uraditi i sa drugim plehom.

Kad  ste završili sa dubljenjem ( to je najduži i najpipaviji posao pa bi mogli da zaposlite i ukućane, meni moj muž pomaže oko ovog dela posla ) onda krenite sa pravljenjem fila.

Mrvice koje ste izdubili iz kolačića rukama rastrljati da dobijete sitne mrvice ili ih stavite u multipraktik. Ja sam moje rukama izmrvila.Ostaviti ih na stranu.

Mikserom umutiti krem sir, dodati dulche de leche ( kuvano kondenzovano mleko ) i sjediniti sve zajedno, dodati rum i kakao i sjediniti sve zajedno.
Na kraju dodati isitnjene mrvice ( ja sam zaboravila da izmerim u g zato sam rekla u sastojcima od 250 ml do 375 ml ) i trebate da dobijete kompaktnu masu.

Uzimati polutke i gledajte da nađete da su vam obe kuglice podjednake, da jedna ne bude velika a druga mala, meni takve na oko nisu lepe, ali su podjednako ukusne i napunite obe prazne polovine. Sastavite ih i oštricom nože očistiti sve ono što je izašlo van  kad ste ih sastavili. Ako vam ne smeta to što je izašli van, ne morate da čistite, meni lično su lepše i urednije kad se očiste od viška fila.
Napunite sve  kuglice i sastavite ih.

Rastvoriti jestivu boju u vodi ili mleku, dodat po malo ruma ( neke boje se ne moraju rastvarati ) i malo većom četkicom premazati boju preko breskvica. ( na ovaj način breskvice ostanu mnogo duže hrskave nego kad se zamoče u tečnost, vi radite onako kako vam je lakše ) i uvaljati ih u sitan ( caster ) šećer i ostaviti ih da se prosuše.

Spakovati ih u kutiju i čuvati na hladnom mestu ili ih zamrznuti ( ja sam prvi put moje zamrzavala i podjednako su dobre ) i pred služenje ostaviti ih na sobnoj temperaturi da se odmrznu.


Možete ih ukrasiti peteljkama koje se kupe u prodavnici gde se prodaje sve za torte i kolače ili staviti listić nane a može i bez toga.


Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. To mi je baš ono pravo svadbeni kolač. A sram me priznati da ih sama nisam nikada radila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E moja Petro, da ti znaš koliko ima kolača, koji su svi pravila a ja ne,,sada mi prvo pada na pamet, ja, na primer nikad nisam napravila čupavce a svi ih prave i zato nema sramote...Hvala ti puno.

      Избриши