Salata, koja se može napraviti ranije i koristiti kad vam je potrebna. Idealna kao zdrav obrok ali vam takođe može biti i prilog.
Sastojci za preliv: 1 do 2 kašike limunovog soka, 1 do 2 čćena sitni isečenog belog luka, 1 do 2 kašike ulja od avocada ili maslinovo ulje, 1 kašičica jabukovog sirćeta, po ukusu so i sveže samleven biber
Priprema: Heljdu očistiti i isprati pod mlazom hladne vode.
U manju šerpu sipati 300 ml vode i kašičicu soli i kad voda provri dodati zrna heljde, pustiti da ponovo provri, smanjiti temperaturu i kuvati poklopljeno oko 10 do 15 minuta ili dok zrna ne upiju vodu.Pazite da vam ne zagori.
Viljuškom rasatresti heljdu i ostaviti da se ohladi.
Dok se heljda hladi pripremiti ostalo povrće.
Papriku oprati, očistiti i iseći na manje kockice.Kupus iseći na rezance.
Mladi luk očistiti,oprati i iseckati na sitnije komade, zajedno sa zelenim listovima.
Kelj oprati,očistiti od zadebljalih grančica i iseckati što sitnije možete.
Krastavac iseći na manje kockice.
Slanutak ili mešavinu raznih pasulja isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi.
Sve ove sastojke staviti u veću zdelu i promešajte.
U manju zdelicu staviti sve sastojke za preliv, umutiti malom žicom i preliti preko povrća i heljde.
Probati da li je šta još potrebno i ostaviti u frižider da odstoji pola sata pre nego što salatu poslužite.
Posle salate zasladite se bundevarom.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар