Najveća lepota ovih rolnica je što se naprave veče pre i ujutru se samo ispeku, tako da ih možete poslužiti vruće deci za doručak ali su podjednako dobre i ako odstoje jedan dan, samo ih treba kratko zagrejati pred služenje...ima onih koji ne vole da su tople i jedu ih hladne.
Sastojci za testo: 4 žumanca, 1 celo jaje, 50 g šećera, 85 g neslanog putera, 150 ml kefira, 50 ml mleka, izrendana korica od 1 pomorandže, 470 g svenamenskog brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 mala kašičica soli, 1 kašičica ulja
Sastojci za fil: 20 g otopljenog putera, 150 g braon šećera, 115 g svežih brusnica
Sastojci za preliv: 55 ml soka od pomorandže, 240 g šećera u prahu, nekoliko kapi ekstrakta pomorandže
Priprema: U zdelu od miksera staviti žumanca, celo jaje, 3 /4 izrendane korice,otoljen i prohlađen puter, šećer, mleko, kvasac i kefir i umutiti, dodati polovinu brašna i umesiti, postepeno dodavati preostalo brašno u testo i mesiti oko 5 do 7 minuta.
Testo treba da vam bude meko i vazdušasto ali ne da bude previše lepljivo, što znači da se odvaja od stranica zdele.Isipati testo na radnu površinu i rukom ga domesiti, bez da dodajete.
Tu istu zdelu oprati, osušiti i sipati kašičicu ulja, premazati svuda okolo stranica i staviti testo,koje ćete okrenuti nekoliko puta u zdelu da se blago premaže sa uljem.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Ovo testo se diže sporije od ostalih testa i trebaće mu oko 2 sata da naraste.
Pri kraju, kad je testo skoro naraslo, u multipraktik samleti sveže brusnice, ali da imate male sitne komadiće, da ne napravite pire, ako nemate multipraktik iseckati što sitnije možete običnim nožem.
Otopito puter i staviti sa strane.Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti u pravougaonik veličine 45 cm X 30cm. premazati otopljenim puterom, posuti sa braon šećerom, preko staviti samlevene brusnice i preko njih posuti preostali deo izrendane pomorandžine korice.
Zaviti u čvršći rolat stranom koja je duža, tj 45 cm.
Oštrim nožem iseći 12 rolnica.
Pekač, veličine 33cm X 22cm premazati sa malo ulja ili kockicom putara i poređati isečene rolnice.
Prekriti providnom folijom i ostaviti testo u frižider preko noći.
Dok vam rolnice stoje preko noći, u pekač ćete ujutru videti tečnost koju su ispustile brusnice a u tečnost je i po malo otopljen šećer, neka vas to ne brine, sva ta tečnost će tokom pečenja da se upije u dno rolnica.
Pola sata pre nego što hoćete da pečete vaše rolnice, izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu na 175°C da se zagreje i peći rolnice oko 30 minuta ili dok vam ne porumene.
Napraviti preliv tako što ćete iskoristiti pomorandžu kojoj ste izrendali koricu, iscedite sok, dodajte prosejan prah šećer i umutite sve zajedno.
Premažite preko vrućih rolnica i poslužite ih odmah, uz kafu, čaj ili šolju toplog mleka.
Prijatno!!!!
Zaista zaslužuješ sve pohvale za divno pecivo i prelepu prezentaciju :)
ОдговориИзбришиOd srca ti hvala, draga moja Vesna.
Избриши