уторак, 19. новембар 2019.

Slana štrudla / pita sa prazilukom, gljivama i feta sirom

Za sve vas koji volite slane pite više od slatkih...podjednako je dobra i topla i hladna.


Sastojci:  500 g kora za pite, 300 g braon šampinjona, 2 kašike putera, pola struka većeg praziluka, 1 manja glavica crnog luka, po ukusu so i biber, oko 150 g tvrđeg feta sira, maslinovo ulje ili puter za premazivanje kora, 1 kašičica italijanskog začina, 3 veća čena belog luka

Priprema:   U veći tiganj otopiti 2 kašike putera, dodati braon šampinjone, koje ste prethodno očistili i sitno iseckali i pržiti ih dok skoro sva tečnost ne uvri, dodati sitno iseckan praziluk i njega pržiti dok ne omekša i na kraju dodati sitno iseckan crni luk, pasirani beli luk, posoliti, pobiberiti i dodati italijanski začin i pržiti sve zajedno još nekoliko minuta ili dok sva tečnost ne uvri.
Skloniti sa ringle i probati da li je šta potrebno od začina da se doda i ostaviti da se kratko ohladi.

Otopiti puter dodati maslinovo ulje i sve izmešati.
Stavirti jednu koru ispred sebe ( u mom pakovanju su 12 kora i malo su deblje od kora za baklavu i za svaki rolat sam koristila po 3 kore )
Kuhinjskom četkicom premazati koru sa puterom i uljem, staviti drugu preko te i nju premazati i isto tako uraditi i sa trećom korom.
Feta sir izmreviti i rukom ili kašikom staviti četvrtinu od ukupne mase na početku kore ( ja uvek stavljam na kraću stranu kore ) ali ostaviti oko 2 do 3 cm prazno od početka da lakše prebacite taj deo preko nadeva.
Preko sira staviti fil od gljiva, presavite stranice preko fila sa strane, prebacite prazan deo kora od početka i zavite u rolat.
Sad tako isto uradite i sa preostalim korama i filom.


Staviti na pleh pek papir i svaki rolat zaseći reckavim nožem za hleb i preneti na pleh.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 20 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite da je rumeno.
Pečenu štrudlu / pitu ostaviti da se kratko ohladi, iseći nožem na već zarezane delove i poslužiti uz suhomesnate nareske ili vam može biti i lagani ručak, uz salatu po vašem izboru.
Takođe možete napraviti ovu pitu i za razna slavlja.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар