субота, 16. мај 2020.

Hleb sa svežim kukuruzom


Malo mi je postao dosadan onaj hleb koji se ne mesi i za promenu sam danas pravila ovaj, još jedan, divni hleb. Ko nema svež kukuruz može i smrznuti.


Sastojci za početno testo:  85 g brašna za hleb ( bread flour ), 55 g mlake vode, 1/4 kašičice suvog kvasca, 1/8 kašičice šećera, prstohvat soli
Sastojci za glavno testo:  195 g hlebnog brašna ( bread flour ), 3 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 3 g soli, 18 g mleka u prahu, 30 g omekšalog putera isečenog na kockice, 28 g jajeta ( manje od 1 jajeta ), 45 g mleka, 80 g kukuruza kuvanog na pari
i još:  50 g kukuruza kuvanog na pari, gustin

Priprema:  Veče pre nego što ćemo mesiti hleb prvo ćemo pripremiti starter za ovo testo.
U malu zdelicu staviti brašno, mlaku vodu, kvasac, šećer i so i zamesiti tvrdo testo, oblikovati u kuglicu, pokriti providnom folijom i ostaviti preko noći da naraste.

U zdelu staviti brašno, suvi kvasac, šećer, so, mleko u prahu.
Staviti kukuruz na pari da se kuva, ako nemate svež ( ja juče kupih 6 korena za 2 dolara i fantastičan je ) upotrebite smrznut..Ako je puno voden, ocedite od vode i osušiti kuhinjskim papirom.
Ostaviti 50 g u celom zrnu sa strane a 80 g staviti u blender, dodati 45 ml mleka i sameljite u glatku masu. Tu masu dodati brašnu i umućeno jaje ( izmerite na vagicu 28 g, to je malo više od pola jajeta ) i početno testo, koje ste iskidali na komadiće.
Pustite mikser da radi dok svo testo se ne pretvori u jednu kuglu,po malo dodavati isečen puter sobne temperature i pustiti mikser da mesi testo oko desetak minuta.
Testo je gotovo kad ga uzmete u ruke i razvučete, ono se razvlači kao kore za pitu i ne puca.
Na kraju dodati kukuruz u zrnu i umesiti ga u testo.
Izvaditi testo, oblikovati u kuglu, vratiti u zdelu, koju ste prethodno malo premazali sa uljem, premažite i testo po vrhu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Budite strpljivi dok testo raste.

Naraslo testo podeliti na 3 dela i svaki deo razvaljati u valjak, isplesti u pletenicui staviti u podmazan kalup za hleb, veličine 10cm X 22cm ili sličnih veličina.
Ako želite, testo se može podeliti i na 6 jednakih delova, oblikovati u kuglice i staviti u manju tepsiju.
Ja više volim da ga pečem u duguljastom kalupu.
Ostaviti na toplom mestu da testo popuni kalup ili tepsiju.

Uključiti rernu na 180°C da se greje.
Hleb posuti sa malo gustina odozgore, daje mu lep izgled i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta ili dok vam testo ne porumeni.
Ostaviti kratko da se ohladi u kalupu, izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi do kraja.
Iseći hleb i poslužiti uz ručak ili premazati puterom i jesti za doručak.
Ovaj hleb je izuzetno mekan i dovoljan je za manju porodicu, koja ne jede puno hleba, ako imate više članova u porodici i svi jedu hleb, obavezno uduplajte sastojke.
Ako ne volite da vidite kukuruz u hlebu, izostavite zrnca kukuruza u testu.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар