недеља, 24. мај 2020.

Mađarski hleb sa krompirom

Zašto je mađarski ne znam ali nam se hleb jako dopao. Pravila sam mnoge hlebove koji se ne mese, ali još nikad nisam pravila sa pire krompirom..recept me je baš zbog toga i zainteresovao.


Sastojci:  450 g brašna za hleb ( strong flour ), 4 g kvasca, 1 do 2 kašičice soli, ili po ukusu, 100 g pire krompira, 375 ml vode

Priprema:  Ako nemate pire krompir od preostalog ručka, skuvajte jedan veći krompr ili dva manja jer za ovaj hleb vam je potrebno samo 100 g pire krompira.
Skuvani krompir propasirati na isti način na koji pravite pire krompir. Ja koristim ovu spravicu kad pravim pire.

Prosejati brašno, dodati so, suvi kvasac, pire krompir i mlaku vodu i varjačom izmešati testo, koje treba da bude retko i lepljivo, isto kao testo za hleb koji se ne mesi.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 12 sati.

Obilno pobrašniti radnu površinu brašnom, isipati testo, posuti testo sa malo brašna i brašnjavim rukama, rasvući testo i preklopiti sa svih 4 strana, okrenuti teso na dole i brašnjavim rukama ovblikovati testo.
Ja sam ovog puta koristila zemljani ovalni pekač, jer sam htela da mi je hleb malo drugačiji nego obično.
Pripremljeno testo staviti na pek papir, koji ste prethodno pobrašnili i ostavite na sobnoj temparturi da odstoji još 30 minuta.

Uključiti rernu da se greje, zajedno sa šerpom, može da bude zemljana šerpa koja ima poklopac ili od tučenog gvožđa.
Kad je rerna zagrejana, izvaditi je i posuti sa malo brašna i vrlo pažljivo, da se ne opečete, izvrnuti pripremljeno testo u zagrejanu šerpu, poklopiti i vratiti nazad u rernu da se peče.
Peći poklopljeno oko 45 minuta, otklopiti i peći još 20 do 25 minuta ili dok vam hleb dobro ne porumeni.
Originalni recept kaže dok hleb dobro ne porumeni, da ima tamnu boju, ja ga takvog ne volim, zato ga pečem duže poklopljenog a kreće otklopljenog, jer volim da mi je hleb rumen.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар