Priprema: U zadnje vreme kupujem brašno iz mlina i izuzetno je dobro, ali svaki put pre mešenja ga prosejem, čini mi se da mi je testo bolje sa tako prosejanim brašnom. ( možda sam to samo umislila da je bolje )
U toplo, ali ne prevruće mleko rastopiti kvasac, dodati malo šećera od onih 50 g i kašiku brašna od onih 300 g, promešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.
U brašno napraviti udubljenje, dodati narastao kvasac, orange blossom water, ( ako nemate, stavite kap dve ekstrakta pomorandže ili ništa ) šećer, vanilu, blago umućena jaja, (oduzeti 1 kašiku za premazivanje i ostaviti na stranu ) prstohvat soli, puter isečen na kockice i narasli kvasac i zamesiti testo.
Umešeno testo premazati sa malo ulja, vratiti nazad u posudu u kojoj ste zamesili testo, ali koju ste prethodno oprali te i nju malo premazali sa uljem, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Naraslo testo pritisnuti pesnicom i svaki kraj povući na gore i prebaciti preko testa, ponovo pokriti i ostaviti testo nekoliko sati u frižider ( lakše će vam biti da radite sa njim kad je malo ohlađeno zbog putera ) a ko želi, može ga ostaviti u frižider i preko noći.
U toplo, ali ne prevruće mleko rastopiti kvasac, dodati malo šećera od onih 50 g i kašiku brašna od onih 300 g, promešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.
U brašno napraviti udubljenje, dodati narastao kvasac, orange blossom water, ( ako nemate, stavite kap dve ekstrakta pomorandže ili ništa ) šećer, vanilu, blago umućena jaja, (oduzeti 1 kašiku za premazivanje i ostaviti na stranu ) prstohvat soli, puter isečen na kockice i narasli kvasac i zamesiti testo.
Umešeno testo premazati sa malo ulja, vratiti nazad u posudu u kojoj ste zamesili testo, ali koju ste prethodno oprali te i nju malo premazali sa uljem, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Naraslo testo pritisnuti pesnicom i svaki kraj povući na gore i prebaciti preko testa, ponovo pokriti i ostaviti testo nekoliko sati u frižider ( lakše će vam biti da radite sa njim kad je malo ohlađeno zbog putera ) a ko želi, može ga ostaviti u frižider i preko noći.
Ohlađeno testo isipati na radnu površinu i podeliti na 3 jednaka dela. Svaki deo oblikovati rukama u tanji rolat, dužine oko 15 do 18cm.
Ovo vam je lakša opcija a ja obično rastanjim testo u pravougaonik i onda ga uvijem sa duže strane u rolat.
Kad ste napravili sva tri rolata, staviti jedan pored drugog i uplesti u pletenicu.
Ja volim da ih pečem u kalupu 30cm X 10cm ili sličnih veličina a mogu se peći tako što pletenicu prenesete na ravan pleh, prekriven pek papirom.
Pokriti providnom folijom i ostaviti da testo napuni kalup.
U jaje koje ste ostavili na stranu dodati malo mleka i premazati naraslo testo, posuti susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Izvaditi pečen hleb, ostaviti kratko u kalupu da se ohladi pa pažljivo izvaditi hleb i ostaviti da se ohladi.
Tek kad se hleb ohladio, seći i poslužiti za doručak ili užinu uz šolju mleka, čaja ili kafe.
Prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар