среда, 25. јануар 2023.

Potaž sa crvenim sočivom i pečenom paprikom

 Petkom postim, trebala bih na vodi, ali to meni malo teže ide pa koristim mal količinu ulja ...


Sastojci: 4 do 5 većih pečenih paprika, 200 g crvenog sočiva, 3 kašike maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 3 čena belog luka, 1 puna kašika isečenog  đumbira ( ili po ukusu ) 1 mala ljuta papričica, po ukusu so, biber, suvi začin, 1.5 l vode, 1 mala kašičica kurkume, 1 kašičca ili po ukusu sok od limuna

Priprema: Ako imate ispečenih paprika u zamrzivaču, koristite njih a ako nemate onda ispeći paprike prvo, ostavite u poklopljenoj šeri da se prohlade, oljuštiti i očistiti od semenki.

U šerpu sipati ulje i na ulju propržiti crni luk i šargarepu, koje ste isekli na kockice. Dodati sitno isečen beli luk, izrendani đumbir i ljutu papričicu i pržiti nekoliko minuta dok sve ne zamiriše. Ako ne volite da je puno ljuto, očistiti ljutu papričicu od semenki i žilica. Dodati oprano crveno sočivo, naliti sa 1 l vode ( kasnije možete dodati još kad odredite koliko gust potaž želite da vam bude ), pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak minuta ili dok se sočivo ne skuva. Crveno sočivo se vrlo brzo skuva u odnosu na zeleno. Dodati kurkumu, so, biber i suvi začin po vašem ukusu.
Na kraju dodati oljuštenu i iskidanu papriku prokuvati sve zajedno.


Kratko prohladiti i samleti u blenderu ili štapnim mikserom da dobijete svilenkast potaž. Ako nije dovoljno vruće, vratiti šerpu na ringlu i kratko zagrejati.
Pred služenje sipati po kašičicu limunovog soka a ja sam gore prelila sa malo kokosovog mleka. Posuti seckanim peršunom ili mladim lukom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар