понедељак, 16. јануар 2023.

Pierogi sa lukom i slaninom

Nekada smo pieroge jeli mnogo češće, od kada deca nisu sa nama, tako ih retko jedemo a volimo ih.
Ja ih ne pravim često, a kad ih pravim obično ih napravim više, zamrznem i po potrebi ih vadim iz zamrzivača.



Sastojci: 245 g brašna, 1/2 kašičice soli, 1 umućeno jaje, 115 g kisele pavlake, 55 g putera
Sastojci za punjenje:  225 g toplog pirea, 115 g izrendanog cheddar sira
I još:  250 g suve slanine, 2 do 3 glavice crng uka, kisela pavlaka

Priprema:  Prvo napraviti testo za pieroge.
Prosejati brašno i so i dodati jaje i sjediniti sa brašnom, imaćete testo koje je svo u "dronjcima" ( ne znam kako bih to drugačije objasnila )
Dodati kiselu pavlaku i omekšali puter i izraditi testo koje će biti dosta lepljivo.
Vrhovima prstiju "mesiti" testo dok ne bude mnogo lepljivo.Biće lepljivo, ali po malo.
Oblikovati testo u kuglu, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider najmanje sat vremena a može vam tako stajati i do dva dana u frižideru.

Ako imate viška pire krompira, možete iskoristiti za punjenje ovih pierogi, a ako ne, skuvajte krompir,, izmeljajte ga i odvojiti količinu koja vam je potrebna a ostatak iskoristite za nešto drugo ( hlebove, kiflice, krofne, pite ) i u topli krompir dodati izrendan cheddar sir, ili sir koji vi volite i mešajte dok se krompir ne ohladi.
Pobiberiti i posoliti po vašem ukusu.

Izvaditi testo iz frižidera, podeliti na pola i rastanjiti prvu polovinu na manje od pola cm debljine ( ako je potrebno, koristite minimalno brašno ili gustin, ako vam se testo lepi )
Uzeti krug oko 5 do 6cm prečnika i iseći krugove u testu.
Odstraniti višak testa, njega možete ponovo da umesite i rastanjite i iskoristite koliko god možete te viškove testa.
Na sredinu svakog kruga staviti po kašičicu i po fila od krompira i sira, preklopiti i prstima zalepiti ivice.
Uzeti viljušku te i njom ispritiskati svuda okolo da se ivice dobro zalepe da se ne bi otvorile prilikom kuvanja. Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.

Ovako pripremljene pieroge možete odmah skuvati ili pokriti ih i ostaviti preko noći i kuvati ih sledećeg dana.
Ako ih nećete koristiti odmah, staviti ih na poslužavnik, zamrznuti i onda spakovati u kesice za zamrzivač po onoliko komada koliko vam je potrebno za jedan obrok.
Od ove količine ćete dobiti oko 36 manjih pieroga.

Kad ste spremni da ih spremate, napunite veću šerpu sa vodom i kad voda provri spustite pieroge i kuvati ih dok ne isplivaju gore.
Dužina kuvanja zavisi da li se kuvaju sveže ili smrznute pierpoge.


U veći tiganj staviti iseckanu slaninu ( može biti pileća, ćureća ili svinjska ) i pržiti je dok ne bude rumena i hrskava.
Izvaditi je na kuhinjski papir da se ocedi od viška masnoće.
Izvaditi iz tiganja višak masnoće, ostaviti samo za 2 do 3 kašike i na toj masnoći staviti luk, koji ste isekli na pola pa onda na tanke listiće, blago posoliti jer slanina je već slana, ali kad se luk posoli brže omekša i pržiti dok ne bude karamelizovan. Ako počne puno da gori, dodati pola šoljice vode, izgrebati sve sa dna tiganja i pržiti dok tečnost ne ispari a luk se karamelizovao.
Vratiti isprženu slaninu, i ko želi, može direktno da stavi pieroge u tu masu i samo kratko proprži.
Ja ih ne volim onako blede pa ih uvek kratko propržim na vrlo malo ulja samo da mi porumene sa obe strane.
Tako rumene pieroge staviti na tanjir, kašikom sipati preko luk sa slaninom ili poslužiti sa strane sa kiselom pavlakom ili gustim jogurtom.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар