субота, 21. јануар 2023.

Slana zvezda hleb

 Volim da mesim raznorazna testa a zvezdu hleb ( star bread ) sam pravila dosta puta i ako nisam uvek pisala recepte ili postavljala fotkice i uvek mi je bilo zadovoljstvo igrati se testom.ž

Juče mi se jeo garlic bread i pored toga što imam fantastičan recept za njega, htela sam nešto drugačije i rešim da napravim slani zvezda hleb ali sa 16 isečenih delova i ako se ovaj hleb obično pravi sa 12, ovako mi je bilo malo interesantnije..

Sastojci: 250 g brašna, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, pola kesice praška za pecivo, 175 do 200 ml tople vode, 1 kašičica šećera, 1 kaščica soli, 50 g pahuljica pire krompira, 30 g mleka u prahu, 60 g omekšalog putera, pola umućenog jajeta

Za premaz: 2 do 3 čena sitno isečenog belog luka, 2 do 3 kašike sitno isečenog peršuna, oko 75 g otopljenog putera

i još:  pola umućenog jajeta, 1 kašičica ulja, 1 kašika mleka, semenke po vašem izbor, oko 30 g izrendanog parmezana, malo sitno iseckane šunke ali i ne mora

Priprema: U samom početku da vam kažem da odmah uduplate količinu sastojka jer ova količina je bila dovoljna samo za nas dvoje i mi smo je pojeli za ručak.

Brašno prosejati, dodati prašak za pecivo, mleko u prahu, pahuljice za pire krompir, so i izmešati. Ostaviti na stranu.

U toplu vodu dodati kašičicu šećera, suvi kvasac i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da se kvasac podigne. U podignuti kvasac dodati pola od celog jajeta ( koje ste prethodno umutili ) a polovinu ostaviti na stranu za premazivanje testa.

U brašno dodati narasli kvasac i zamesiti testo. U slučaju da vam je testo pretvrdo dodati još 1 kašiku vode. U zamešeno testo dodavati po malo omekšali puter, koji ste isekli na kockice i svaki put dobro sjediniti puter sa testom. Na kraju mesiti oko 5 minuta rukom dok ne dobijete meko i glatko testo.

Testo koje dobijete je meko kao pamuk i sa njim je zaista lako raditi. Oblikovati u kuglu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. 

Naraslo testo podeliti na 4 jednaki delova , svaki deo ponovo premesiti, oblikovati u loptice, pokriti i ostaviti da se odmori.

Dok se testo odmara napravite premaz. Peršun sitno iseckati, beli luk takođe. Otopiti puter.  Ja sam ovde koristila slani puter tako da nisam dodavala so. 

Svaki deo rastanjiti oklagijom oko pola cm debljine. Staviti prvi rastanjeni krug na pek papir, premazati otopljenim puterom i kašičicom posuti beli luk i peršun i posuti trećinom izrendanog parmezana, staviti drugu jufku, preko premaz, pa tako i treći jufku i ponoviti premazom  i završiti četvrtom jufkom, koju ne premazujemo n sa čim. Ja sam između stavila vrlo malo sitno iseckane šunke koju sam sasvim slučajno imala u frižideru pa da je ne bacim al vi ne morate stavljati nikakvo suhomesnato između.

Kad ste završili sa ređanjem jufkica, staviti neki poklopac i okolo višak testa odrezati da biste imali svuda ravne ivice.


U sredinu kruga staviti čašu, malo pritisnuti da dobijete krug pa preseći na 4 dela unakrst a onda svaki deo jš 3 put da dobijete 4 isečenih delova. Nemojte mnogo pretanjiti testo jer ćete dobiti tanku zvezdu, ali sada svi volimo druačije.


Uzeti dva kraja pa ih uvrnuti dva puta na suprotne strane da dobijete lepe šare i sad tako radii dok još imate isečenih delova.  Krajeve blago podvrnuti ispod ili ih samo prstima zalepiti na krajevima.


Pokriti i ostaviti pola sata da testo još jednom naraste. Naraslo testo premazati sa umućenim polovinom jajeta, uljem i mlekom, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, nemojte je predugo peći da je ne presušite.


Ispečenu pogaču premazati sa preostalim peršunom, belim lukom i otopljenim puterom ( ako vam je išta ostalo  od premazivanja testa, ako nije u redu je i bez toga.


Mi smo jedan deo jeli sa domaćim kiselim mlekom a jedan deo smo pojeli za ručak. Inače odlično ju je poslužiti sa nekim sirevima, suhomesnatim narescima ili kako vi veđ volite.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар