недеља, 29. јануар 2023.

Mlečna krema od pirinča sa voćnim prelivom

 Da se zasladimo volimo ali ne nešto previše i mnogo mi je lakše napraviti neke kremice, sutlijaše, kiflice nego kolače, jer se to kod nas ne jede pa tako je nastala i ova krema od pirinča.

Sastojci za mlečnu kremu: 70 g pirinča okruglog zrna, 240 ml vode, 900 ml mleka, 50 g šećera, 1 kašičica tečne vanile, 30 g skrobnog brašna, 60 ml hladnog mleka

Sastojci za voćni preliv: 600 ml ne zaslađenog soka od pomorandže, korica od 1 pomorandže, 50 do 75 g šećera ili po ukusu, 30 g skrobnog brašna, 60 ml soka od pomorandže

i još: seckani bademi, seckan pistaćio, umućena pavlaka

Priprema:  Pirinač očistiti, isprati pod mlazom hladne vode i staviti u šerpicu, zajedno sa 240 ml vode i pustiti da provri, kad je provrelo, smanjiti temperaturu i kuvati 10 do 15 minuta dok pirinač malo ne omekša. Naliti sa ostatkom mleka, dodati šeer i vanilu, sve dobro promešati i kuvati na slabijoj temperaturi dok pirinač potpuno ne omekša. Sipati sve to u blender i samleti u glatku masu, vratiti nazad u šerpicu i pustiti da ponovo počne da vri ali stalno mešajte. U hladno mleko rastvorite skrobno brašno ( gustin ) i sipajte u vruću kremu od pirinča i stalno mešajući kuvati dok se ne zgusne.

Sipati u zdele ili čaše iz kojih ćete poslužiti i ostavite da se ohladi.

Kad se krema ohladila napraviti voćni preliv.

Koricu pomorandže oljuštiti, ali skinuti samo koricu bez onog belog dela. U šerpu sipati sok pomorandže, dodati šećer i koricu pomorandže ( neka vam budu veći delovi da je lakše izvadite iz šerpe u suprotnom ćete morati da procedite pre dodavanja skroba ) i pustite da provri. U 60 ml hladnog soka razmutiti gustin. Izvaditi koricu ili procediti kroz cediljku da odstranite koricu, dodati razmućen gustin i kuvati dok se dobro ne zgusne. Ovaj voćni preliv će vam biti nešto ređi od prethodne kreme. 

Topli preliv sipati preko mlečnog krema, kratko prohladiti, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider preko noći da se dobro rashladi.

Pred služenje posuti seckanim bademima, pistaćima ( ja ih nisam imala ) ili ukrasiti slatkom pavlakom i poslužiti tako dobro rashlađeno.


Ovu poslsticu možete napraviti i sa nekim drugim sokom, na primer sok od jabuka, malina ili jagoda pa poslužiti svojim voljenima za dan zaljubljenih, 14  februara...ja sam imala sok od pomorandže koji sam morala da iskoristim i najbolje je da koristite ne zaslađeni sok a ako koristite zaslađen sok onda smanjite količinu šećera koji dodajete u sok pre kuvanja.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар