уторак, 3. јануар 2023.

Šarene kiflice

 Oduvek sam želela da napravim dvobojne kiflice sa ljubičasatim batatom ali nemam uvek prilike da ga  kupim. Pre neki dan vidim sasvim slučajno da ga ima i naravno da sam morala da ga kupim...kupim 4  komada, sve sam ih ispekla, raspodelila u kesice i  stavila u zamrzivač, tako da mogu da ga koristim i kasnije.

Sastojci za belo testo: 290 g brašna, 50 ml ulja 1 jaje, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 125 ml toplog mleka, 50 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1/4 kašičice soli, 

Sastojci za ljubičasto testo: 310 g brašna, 145 g pirea od ljubičastog krompira, 50 ml ulja, 125 ml toplog mleka, 1 kašika šećera, 1 jaje, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 1/4 kašičice soli

i još: 1 umućeno  jaje sa malo mleka, džem ili bilo koji čokoladni namaz, 80 g omekšalog putera

Priprema: Ljubičasti batat ispeći u rerni ili skuvati na pari. Najbolje je to uraditi nekoliko sati ranije ili dan pre. Oljuštiti od kožice i ispasirati viljuškom ili štapnim mikserom i ostaviti. Koristiti po potrebi ili podeliti i zamrznuti.

 Prosejati 600 g brašna pa na dva mesta podeliti po 250 g a 100 g ostavit sa strane.

U jedno testo, ja sam prvo zamesila belo testo, dodati 125 ml toplog mleka u koje ste rastvorili kvasac sa 50 g šećera, vanilom, umućenim jajetom i uljem i zamesiti testo, dodati četvrtinu kašičice soli i mesti testo a po potrebi dodavati brašno od onih 100 g dok ne umesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Meni je tačno trebalo 40 g brašna, zato sam u sastojcima napisala 290 g brašna za belo testo. Možda će nekom trebati više jer sva testa ne upijaju isto tečnost pa bolje je dodavati brašno po malo dok se ne dobije testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo raste.  )

Pire od ljubičastog batata staviti u blender i sa polovinom toplog mleka izmiksati u glatku kašu i u to dodati četvrtinu kašičice soli.

U drugi deo mleka dodati sve ostale sastojke i sve to zajedno sipati u 250 g brašna i zamesiti testo. Testo će biti dosta lepljivi i sada postepeno dodavati ostatak od onih 100 g da dobijete meko testo koje se ne lepi. Meni je trebalo tačno 60 g da dobijem takvo testo. Oblikovati  kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i ostaviti zajedno sa belim testom na toplo mesto da se testo udvostruči.


Belo naraslo testo izvaditi iz zdele i podeliti na pola. Sad isto tako uraditi i sa ljubičastim delom. Prvi deo belog testa premesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo u krug debljine manje od pola cm. Skloniti ga na stranu. Sad tako isto uraditi sa polovinom ljubičastog dela da budu iste veličine

Beli deo testa premazati vodom pa preko staviti ljubičasti deo i preći preko testa oklagijom da poravnjate testo.
Premazati sa polovinom omekšalog putera, preseći na 12 delova i filovati nadevom po želji. Kod mene je to pekmez od dunja. Zaviti u kiflice i stavljati na pleh prekriven pek papirom.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Po želji možete prvo staviti ljubičasti deo testa pa belo testo preko njega da imate malo drugačije šare.
Kad ste završili, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se još jednom testo podigne ali ne više od 20 minuta. Za to vreme zagrejati rernu na 180°C. 
Narasle kiflice premazati sa umućenim jajetom u koje ste dodali malo mleka, poželji možete ih posuti sa semenkama po vašoj želji, ja sam odlučila ovog puta da ne dodajem semenke.


Ispečene kiflice kratko ohladiti, posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj.


Danas ću praviti nešto drugo pa će recept biti kasnije i za to.


Ne znam koliko možete da vidite sa fotkica koliko je ovo testo fenomenalno za rad  a kiflice su toliko lepe da kod nas nisu trajale dugo.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар