недеља, 27. септембар 2015.

Kiflice sa fetom i kuvanim krompirom (Fırında Sigara Böreği)

Prošle nedelje sam išla u tursku prodavnicu i kupila sam njihove prave jufke jer sam htela da ih uporedim sa našim domaćim korama...za mene lično su naše kore mnogo bolje.


Sastojci:

pola kg jufki ili kora za pitu

Sastojci za premazivanje:

1 jaje + 1 belance
125 ml maslinovog ulja
100 ml kefira ili tečnog jogurta
prstohvat soli
6 g praška za pecivo
15 g brašna

Sastojci za fil:

3 osrednja, kuvana krompira
150 g feta sir ili bilo koji kravlji sir
2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna
1 kašičica bibera
1 kašičica ljute tučene paprike

i još:

2 kašike otopljenog putera
po izboru; susam, čorokat ili crni susam
1 žumanac

Priprema:

Krompir oprati i skuvatu u vodi sa malo soli, ne ljuštiti ga.
Kad je kuvan, ocediti od vode i ostaviti da se ohladi.
Ohlađen krompir izrendati na krupnu stranu.
Dodati izmrvljen feta sir, sitno iseckan peršun,biber i ljutu tučenu papriku i sve dobro izmešati. Ostaviti na stranu.

U manju zdelu sipati maslinovo ulje, kefir / jogurt, 1 celo jaje i jedan belanac,prašak za pecivo i brašno i sve dobro umutiti sa žicom za mućenje da dobijete glatku masu.

Otvoriti jufke i staviti jednu veliku jufku na radnu površinu, prelito sa 4-5 kašika mase od jaja ( ako koristite naše kore, onda je dovoljno oko 2 do 3 kašike, turske jufke su ogromne u odnosu na naše kore ) i četkicom premazati svuda po jufki.


Staviti drugu jufku preko prve premazane jufke i nju isto premazati sa masom od jaja.
Iseći jufku na 16 podjednakih trouglova. Na početak svakog trougla staviti po punu kašičicu mase od krompira.
Podviti spolnje stranice preko fila i zaviti u kiflicu.


Tako zavijene kiflice stavljati na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje.
U mom pakovanju od pola kg su bile samo 3 jufke.
Treću jufku premazati samo polovinu, prebaciti drugu polovinu preko premazane polovine i premazati i gornji deo jufke.Iseći na 8 trouglova i opet staviti fil od kromipra, zaviti i staviti na pleh.
Umutiti preostalo žumance, ako vam je kojim slučajem ostao premaz od kora, dodajte tu žumance sa nekoliko kapi vode i umutiti sve zajedno i sa tom masom premazati zavijene kiflice.


Zagrejati rernu na 175°C i peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam kiflice ne porumene.
Pečene kiflice premazati sa otopljenim puterom.



6 коментара:

  1. Izgleda vise nego ukusno, taman za ovo kisno jutro.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala lana....počinje jesen i sad će biti više toplih peciva.Pozdrav.

      Избриши
  2. Lovely. Great really. Pls, keep in touch, dear.

    http://mylovelyfashionbih.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Mnogo isprobavas Turske recepte u zadnje vrijeme; svi su dobri - peciva najbolja ...uvijek!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako mi se dopadaju a otkrila sam i njihovu prodavnicu koja nije daleko od mene.

      Избриши