Danas je Sv. Nikola…. svima Vama koji slavite neka Vam je srećna slava a
ja vam poklanjam omiljenu tortu našeg prijatelja, koga više nema sa
nama, a danas je i njihova slava.
Sastojci:
Za biskvit:
5 jaja
75 g šećera
100 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašika hlеbnih mrvica
1 kašika ruma
25 g rendane čokolade
Za fil:
375 ml mleka
5 žumanca
50 g šećera
45 g brašna
200 g putera
1 kašika prah šećera
1 kašičica vaniline esencije
Za šaum:
5 belanaca
225 g šećera
Za glazuru:
50 g gorke čokolade
30 g putera ili 1 kašika ulja
Priprema:
Sastojci:
Za biskvit:
5 jaja
75 g šećera
100 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašika hlеbnih mrvica
1 kašika ruma
25 g rendane čokolade
Za fil:
375 ml mleka
5 žumanca
50 g šećera
45 g brašna
200 g putera
1 kašika prah šećera
1 kašičica vaniline esencije
Za šaum:
5 belanaca
225 g šećera
Za glazuru:
50 g gorke čokolade
30 g putera ili 1 kašika ulja
Priprema:
Umutiti belanca u šne i ostaviti ih na stranu.
Zumanca mutiti sa šećerom, dok ne promene boju.
Hlebne mrvice potopiti sa kašikom ruma, brašno, orahe i mlevenu čokoladu sve zajedno izmešati pa dodati potopljene mrvice u smesu od oraha i još jednom izmešati. Dodavati mešavinu brašna i oraha u smesu od žumanaca, muteći na slabijoj brzini.
Kada je sve sjedinjeno,dodavati belanca kašiku po kašiku i nežno umešati u testo.
Kalup, prečnika 22cm podmazati puterom i brašnom i sipati umućenu smesu.
Peći u prethodno zagrajanoj rerni na 170*C oko 45 minuta,kora je pečena kad je prstom nežno pritisnete odozgore i kora se vrati, ili proverite čačkalicom.
Pečenu koru ostaviti da se malo prohladi u kalupu, pa je izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi,najbolje je koru napraviti dan ranije.
Zumanca mutiti sa šećerom, dok ne promene boju.
Hlebne mrvice potopiti sa kašikom ruma, brašno, orahe i mlevenu čokoladu sve zajedno izmešati pa dodati potopljene mrvice u smesu od oraha i još jednom izmešati. Dodavati mešavinu brašna i oraha u smesu od žumanaca, muteći na slabijoj brzini.
Kada je sve sjedinjeno,dodavati belanca kašiku po kašiku i nežno umešati u testo.
Kalup, prečnika 22cm podmazati puterom i brašnom i sipati umućenu smesu.
Peći u prethodno zagrajanoj rerni na 170*C oko 45 minuta,kora je pečena kad je prstom nežno pritisnete odozgore i kora se vrati, ili proverite čačkalicom.
Pečenu koru ostaviti da se malo prohladi u kalupu, pa je izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi,najbolje je koru napraviti dan ranije.
250 ml mleka sa šećerom, staviti u šerpicu i pustiti da provri, na osrednjoj temperaturi.
Žumanca umutiti pa dodati brašno i vanilinu esenciju, smesa će vam biti gusta, dodati ostatak hladnog mleka, sve sjediniti pa sipati u vrijuće mleko.Kuvati dok se ne zgusne.
Fil sipati u posudu i pokriti sa providnom folijom.
Posebno umutiti puter sa kašikom prah šećera, pa sjediniti sa skuvanim filom kada se ohladi.
Ohlađeni fil premazati preko kore,koju ste stavili na tacnu i staviti u frižider.
Žumanca umutiti pa dodati brašno i vanilinu esenciju, smesa će vam biti gusta, dodati ostatak hladnog mleka, sve sjediniti pa sipati u vrijuće mleko.Kuvati dok se ne zgusne.
Fil sipati u posudu i pokriti sa providnom folijom.
Posebno umutiti puter sa kašikom prah šećera, pa sjediniti sa skuvanim filom kada se ohladi.
Ohlađeni fil premazati preko kore,koju ste stavili na tacnu i staviti u frižider.
Оstaviti da se još hladi u frižideru,za to vreme skuvati šaum.
U veću šerpu staviti vodu da vri, na osrednjoj tempertaturi ,u drugu šerpu ili ako imate metalnu posudu za mućenje staviti belanca sa šećerom i mutiti ručnim mikserom celo vreme dok se kuva, treba ga kuvati oko 8 do 10 minuta da bi bio gotov. ( ako vam je lakše možete napraviti šaum kao za Vasinu tortu ili šampitu, prvo ušpinovati šećer pa u već umućena belanca sipati tankom mlazom ušpinovan šećer a belanca stalno mutiti mikserom,dok ne utrošite sav ušpinovan šećer. )
Šaum premazati preko fila.
Otopiti čokoladu na pari, dodati omekšali puter, sve sjediniti i preliti preko šauma i vratiti u frižider,dok se malo čokolada stegne, izvaditi pa nožem obeležiti komade,jer preliv od čokolade ovako napravljen je dosta tvrd, ako ne obeležite pucaće vam pri rezanju.
Po želji možete napraviti glazuru od 50 g čokolade sa 1 kašikom ulja i preliti preko torte, ova glazura će biti mekša za sečenje i neće vam pucati.
Glazuru možete napraviti i ovako:300 g čokolade za kuvanje otopiti na pari a 200 ml slatke pavlake zagrejati, sipati u otopljenu čokoladu i mešati sa žicom dok vam se sve sjedini i ne dobijete lepu glatku smesu,preliti preko torte. ( ova mera je previše za ovu tortu, smanjite na pola )
Prijatno!!!!!
U veću šerpu staviti vodu da vri, na osrednjoj tempertaturi ,u drugu šerpu ili ako imate metalnu posudu za mućenje staviti belanca sa šećerom i mutiti ručnim mikserom celo vreme dok se kuva, treba ga kuvati oko 8 do 10 minuta da bi bio gotov. ( ako vam je lakše možete napraviti šaum kao za Vasinu tortu ili šampitu, prvo ušpinovati šećer pa u već umućena belanca sipati tankom mlazom ušpinovan šećer a belanca stalno mutiti mikserom,dok ne utrošite sav ušpinovan šećer. )
Šaum premazati preko fila.
Otopiti čokoladu na pari, dodati omekšali puter, sve sjediniti i preliti preko šauma i vratiti u frižider,dok se malo čokolada stegne, izvaditi pa nožem obeležiti komade,jer preliv od čokolade ovako napravljen je dosta tvrd, ako ne obeležite pucaće vam pri rezanju.
Po želji možete napraviti glazuru od 50 g čokolade sa 1 kašikom ulja i preliti preko torte, ova glazura će biti mekša za sečenje i neće vam pucati.
Glazuru možete napraviti i ovako:300 g čokolade za kuvanje otopiti na pari a 200 ml slatke pavlake zagrejati, sipati u otopljenu čokoladu i mešati sa žicom dok vam se sve sjedini i ne dobijete lepu glatku smesu,preliti preko torte. ( ova mera je previše za ovu tortu, smanjite na pola )
Tortu još možete ukrasiti sa ulupanom slatkom pavlakom,okolo,pre nego
što sipate čokoladnu glazuru a i ne morate, ostaviti je da se potpuno
ohladi najmanje 5-6 sati u frižideru.
Najlepša je kad je dobro ohlađena.
Torta je dosta slatka, i ne može se puno pojesti
Najlepša je kad je dobro ohlađena.
Torta je dosta slatka, i ne može se puno pojesti
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар