Savršen kolač, za mene više torta nego kolač, vredi svaku minutu koju
sam provela u kuhinji radeći je. Količine su ogromne jer je i ovo
ogroman kolač/torta, i pogodna je za slavlja ili veća porodična
okupljanja.
Sastojci za kore:
900 g brašna (pola oštrog pola mekog)
10 g ili manje praška za pecivo
3 belanceta + pola kašičice soli
300 g šećera u prahu
300 g omekšalog putera
300 ml punomasne kisele pavlake
2 kašike ruma
2 kašičice tečne vanile
za polovinu testa 1 kašika ruma i 30 g gorkog kakao praha
Za kremu:
2.4 l mleka
400 g šećera
200 g škrobnog brašna (gustina)
200 g oštrog brašna
2 kašičice tečne vanile
4 kašike ruma
400 g putera
150 g bele čokolade
150 g tamne čokolade + 1 kašika gorkog kakao praha
Za glazuru:
200 g tamne čokolade
1 kašičica tečne vanile
7 kašika ulja ili
200 ml slatke pavlake
bela čokolada (za ukrašavanje odozgo, nije obavezno
Priprema:
Penasto umutiti puter sobne temperature sa belancima i solju.
Kada dobijete glatku i sjanu kremu dodavati, malo po malo sećera i dalje mutiti, dodati kiselu pavlaku, rum i vanilu, sve to dobro umutiti pa dodavati po malo brašno. Sve dobro umesiti.
Testo podeliti na pola, pa u jednu polovinu dodati gorki kakao i kašiku ruma.
Možete testo ostaviti u frižider na sat vremena, a i ne morate. Ja sam ga odmah tanjila.
Svaku polovinu podeliti na 4 podjednaka dela, napraviti lopte.
Svaku loptu rukom napraviti jedan pravougaonik, pa na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje (imaćete malo problema sa papirom jer se stalno pomera) ili na blago pobrašnjenoj radnoj površini početi da tanjite testo sa oklagijom. Ovo testo je jako fino i izgleda kao jedna najlepša svila, koja se veoma lako rastanji, možete ga rastanjiti čak do 30cm x 40cm.
Rernu uključiti na 180°C i rastanjenu koru pomoću oklagije, na kojoj ste je obmotali, preneti na prevrnuti kalup. Pre prenošenja kore na kalup odrezati joj višak, da bi ste imali lepu pravougaonu koru. Ja sam moju pekla na plehu koji ima samo jednu ivicu, druge stranice su bez ikakvih ivica (cookie sheet) i kora je bila na silikonskom podmetaču.
Svaku koru peći 6 minuta, moja rerna je sa ventilatorom, čim vidite da su stranice počele da rumene gotove su.
Pečene kore ređati jednu na drugu bele na bele, posebno, tamne na tamne, koje prekrijete nekim drugim plehom tako da su vam sve ravne.
Na kraju, kada su vam sve kore pečene, podignuti lim i ostaviti ih da se ohlade.
ZA KREMU:
Uzeti veću šerpu pa sipati litar i 750 ml mleka, staviti šećer u mleko i pustite da provri.
U ostatak hladnog mleka izmutiti žicom za mućenje brašno, skrobno brašno i dodati tečnu vanilu i pazite da dobro razmutite brašno da vam ne ostanu grudvice.
Sipati ovo u kipuće mleko i skuvati gustu kremu.
U toplu kremu dodati puter isečen na manje komade i rum, mešati dok vam se sve ne sjedini.
Kremu podeliti na dva dela u jedan deo staviti belu čokoladu u drugu tamnu i kašiku kakaa, sve to mešati dok vam se čokolada ne otopi.
Belu kremu podeliti u 4 činijice, pa ih prekriti prozirnom folijom i pritisnuti foliju na kremu, da vam se ne stvori korica na kremi, to isto uraditi i sa braon kremom.
Početi sa braon korom i braon kremom, koju ćete staviti na neki poslužavnik, onda bela kora i bela krema, svaki put kada stavite novu koru, sa oklagijom pažljivo preci preko nje, tako ćete kremu ravnomerno rasporediti svuda po kori ispod.
Završit ćete sa belom korom i belom kremom.
Takvu je stavite preko noći u frižider, nemate potrebe ništa stavljati preko,korice su dovoljne tanke da će fino upiti kremicu.
Sutra napraviti glazuru.
Otopiti čokoladu na pari zajedno sa vanilom i uljem, preliti preko bele kreme (u slučaju da vam bela krema nije ravna, uzmite providnu foliju, stavite preko kreme i preći oklagijom da je poravnate) kašikom poravnati glazuru i lupkati sa tacnom da vam se glazura poravna. ( Umesto ulja i vanile možete koristiti slatku pavlaku )
Ostaviti ponovo u frižider za nekoliko sati i rezati je po želji i ako želite možete je ukrasiti sa belom čokoladom ili samo ostaviti tako kako jeste.
Veoma je važno da u testo stavite puter ne margarin, u kreme možete pola pola, i da su vam svi sastojci sobne tempertature.
Originalni recept je odavde
Prijatno!!!!
Sastojci za kore:
900 g brašna (pola oštrog pola mekog)
10 g ili manje praška za pecivo
3 belanceta + pola kašičice soli
300 g šećera u prahu
300 g omekšalog putera
300 ml punomasne kisele pavlake
2 kašike ruma
2 kašičice tečne vanile
za polovinu testa 1 kašika ruma i 30 g gorkog kakao praha
Za kremu:
2.4 l mleka
400 g šećera
200 g škrobnog brašna (gustina)
200 g oštrog brašna
2 kašičice tečne vanile
4 kašike ruma
400 g putera
150 g bele čokolade
150 g tamne čokolade + 1 kašika gorkog kakao praha
Za glazuru:
200 g tamne čokolade
1 kašičica tečne vanile
7 kašika ulja ili
200 ml slatke pavlake
bela čokolada (za ukrašavanje odozgo, nije obavezno
Priprema:
Penasto umutiti puter sobne temperature sa belancima i solju.
Kada dobijete glatku i sjanu kremu dodavati, malo po malo sećera i dalje mutiti, dodati kiselu pavlaku, rum i vanilu, sve to dobro umutiti pa dodavati po malo brašno. Sve dobro umesiti.
Testo podeliti na pola, pa u jednu polovinu dodati gorki kakao i kašiku ruma.
Možete testo ostaviti u frižider na sat vremena, a i ne morate. Ja sam ga odmah tanjila.
Svaku polovinu podeliti na 4 podjednaka dela, napraviti lopte.
Svaku loptu rukom napraviti jedan pravougaonik, pa na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje (imaćete malo problema sa papirom jer se stalno pomera) ili na blago pobrašnjenoj radnoj površini početi da tanjite testo sa oklagijom. Ovo testo je jako fino i izgleda kao jedna najlepša svila, koja se veoma lako rastanji, možete ga rastanjiti čak do 30cm x 40cm.
Rernu uključiti na 180°C i rastanjenu koru pomoću oklagije, na kojoj ste je obmotali, preneti na prevrnuti kalup. Pre prenošenja kore na kalup odrezati joj višak, da bi ste imali lepu pravougaonu koru. Ja sam moju pekla na plehu koji ima samo jednu ivicu, druge stranice su bez ikakvih ivica (cookie sheet) i kora je bila na silikonskom podmetaču.
Svaku koru peći 6 minuta, moja rerna je sa ventilatorom, čim vidite da su stranice počele da rumene gotove su.
Pečene kore ređati jednu na drugu bele na bele, posebno, tamne na tamne, koje prekrijete nekim drugim plehom tako da su vam sve ravne.
Na kraju, kada su vam sve kore pečene, podignuti lim i ostaviti ih da se ohlade.
ZA KREMU:
Uzeti veću šerpu pa sipati litar i 750 ml mleka, staviti šećer u mleko i pustite da provri.
U ostatak hladnog mleka izmutiti žicom za mućenje brašno, skrobno brašno i dodati tečnu vanilu i pazite da dobro razmutite brašno da vam ne ostanu grudvice.
Sipati ovo u kipuće mleko i skuvati gustu kremu.
U toplu kremu dodati puter isečen na manje komade i rum, mešati dok vam se sve ne sjedini.
Kremu podeliti na dva dela u jedan deo staviti belu čokoladu u drugu tamnu i kašiku kakaa, sve to mešati dok vam se čokolada ne otopi.
Belu kremu podeliti u 4 činijice, pa ih prekriti prozirnom folijom i pritisnuti foliju na kremu, da vam se ne stvori korica na kremi, to isto uraditi i sa braon kremom.
Početi sa braon korom i braon kremom, koju ćete staviti na neki poslužavnik, onda bela kora i bela krema, svaki put kada stavite novu koru, sa oklagijom pažljivo preci preko nje, tako ćete kremu ravnomerno rasporediti svuda po kori ispod.
Završit ćete sa belom korom i belom kremom.
Takvu je stavite preko noći u frižider, nemate potrebe ništa stavljati preko,korice su dovoljne tanke da će fino upiti kremicu.
Sutra napraviti glazuru.
Otopiti čokoladu na pari zajedno sa vanilom i uljem, preliti preko bele kreme (u slučaju da vam bela krema nije ravna, uzmite providnu foliju, stavite preko kreme i preći oklagijom da je poravnate) kašikom poravnati glazuru i lupkati sa tacnom da vam se glazura poravna. ( Umesto ulja i vanile možete koristiti slatku pavlaku )
Ostaviti ponovo u frižider za nekoliko sati i rezati je po želji i ako želite možete je ukrasiti sa belom čokoladom ili samo ostaviti tako kako jeste.
Veoma je važno da u testo stavite puter ne margarin, u kreme možete pola pola, i da su vam svi sastojci sobne tempertature.
Originalni recept je odavde
Prijatno!!!!
Ovo je jedan od najlepsih kolaca, koji sam probala do sada. Ima puno posla oko njega, ali se isplati:)
ОдговориИзбришиNataša, slažem se sa tobom 100%, kolač je zaista fantastičan!!!!
ИзбришиOvo je prava mjera a ne ono gdje u kore ide 300 g brašna. Mađarica, moj omiljeni kolač.
ОдговориИзбришиVela, od srca ti hvala, kolač je ogroman, ima posla oko njega ali je zaista dobar i što je još dobro, može se zamrznuti.Topli pozdrav.
Избриши