четвртак, 20. децембар 2012.

Alfajores ili ti naše vanilice

Ovo je ništa drugo nego li naše vanilice. Juče,Veselinka i ja ( moja prijateljica ),pričamo o kolačima i dođosmo i na temu vanilice, ja ih ne volim a onda mi Ves reče imam ja recept od prijateljice u koji ide skrobno brašno/gustin  i one su najbolje vanilice. Onda joj ja rekoh za ovaj recept alfajores, koji nije ništa drugo, do naše vanilice i isto se pravi sa dodatkom skrobnog brašna. Pa Ves,evo i taj recept, a ti kad imaš vremena postavi svoj recept.

Sastojci:

175 g skrobnog brašna/gustina
150 g brašna
4 g prašak za pecivo
prstohvat soli
120 g putera
2 žumanca
100 g šećera
1 kašika vaniline esencije
dulche de leche ili bilo koji kiselkasti džem
prah šećera za posipanje

Priprema:

U manju posudu staviti brašno, skrobno brašno,prstohvat soli i prašak za pecivo, sve dobro promešati.

Mikserom umutiti puter i vanilu sa šećerom dok ne dobijete penastu smesu.Dodati jedno po jedno žumance, svaki put dobro sjediniti sa puterom.

Dodati smesu od gustina i brašna i mešati sve dotle dok vam se smese ne sjedine.

Isipati na radnu površinu,umesiti i oblikovati u kuglu.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko 1cm debljine ( u slučaju da vam se testo puno lepi, uvite ga u providnu foliju i ostaviti ga najmanje pola sata u frižider) modlicom vaditi alfajores,stavljati ih na pleh koji ste postavili papirom za pečenje, ili silikonskom podlogom,premesiti ostateke i ponovo vaditi kolačiće,dok ne utrošite svo testo.

Pleh sa alfajoresima staviti u zamrzivač na 10 minuta a u međuvremenu zagrejati rernu na 175*C. Peći ohlađene kolačiće oko 10 do 12 minuta ili dotle dok ne počne da vam rumene na strani koja leži na plehu.

Potpuno ih ohladite na žici i hladne ih filovati sa dulche de leće ili ako ga nemate, sa džemom od kajsija.
Po želji, možete ih ukrasiti sa strane malo kokosovim brašnom.

Od ove smese dobičete oko 24 keksića, u zavisnosti od veličine vaših modlica. Čuvati ih u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu.

Prijatno!!!!

Cooking with Zokie

Нема коментара:

Постави коментар