уторак, 23. септембар 2014.

Ajvar sa renom

Pre nekoliko dana smo,sa našim prijateljima, bili na velikoj farmerskoj pijaci, nekoliko sati udaljenoj od Toronta...tamo ima toliko toga da ne možeš da dođeš kući a da nisi kupio voća i povrća i to najsvežije što može biti. Obožavam te pijace, nama je to ovde divota, što jednom nedeljno ih imamo a vama je to normalno, jer ih imate svakog dana. Pored pijace smo malo obišli i prirodu i proveli divan dan sa našim prijateljima....e sad, doneli smo to sve kući, sad treba to i pripremiti......danas je dan za ajvar, ali ne od paprika, koje smo doneli, koje smo već ispekli i spakovali u kese za zamrzivač, nego od paprika, koje su nam ostale od prošle godine u zamrzivaču, a bilo je dosta......jednostavno se nije pojelo i da mi se nebi vukle po zamrzivaču, ja to sve izvadim,odmrznem i napravim ajvar. Prvi put pravim ajvar sa renom i mi smo oduševljeni sa ukusom...ako imate prilike,probajte ga i vi.



Sastojci:

2.5 kg crvenih roga paprika
250 g rena
250 ml ulja
65 ml esencije
po ukusu so

Priprema:

Odabrati crvene mesnatije paprike, ako ih nemate, koristite babure. Oprati ih,osušiti i ispeći na roštilju ili u rerni.
Tople paprike poklopiti i ostaviti preko noći da se potpare ili najmanje nekoliko sati, ali da vam se potpuno ohlade.
Oljuštiti ih i ostaviti u đevđir da se ocede preko noći.Što se bolje ocede, brže će se smesa ukuvati.




Oceđene paprike samleti na mašini za meso i obično meljem na krupnije, jer volim da imam male komadiće paprike, vi meljite kako vi volite.
( Ja sam ovu količinu paprika podelila na pola imala sam 5 kg očišćenih i oceđenih paprika od polovine sam pravila sa renom a od druge polovine sa dodatkom plavog patlidžana i belog luka sam pravila bez rena )
Samlevene paprike sipati u širi pekač i uključiti rernu na 175*C i staviti da se peče...kad počne da krčka, dodavati po malo ulja, promešati i pržiti / peći dok ne dobijete potpuno gustu masu, iza koje,kad povučete varjačom, ostaje put.

Na polovini pečenja dodati soli po ukusu, sve izmešati i peći dalje.
Na kraju dodati strugani ren i esenciju i sve izmešati.

Teglice, koje ste prethodno oprali i sterilisali, trebaju da budu tople ( ja moje teglice perem u perilici i vadila sam ih dok su još bile vruće iz mašine ) a vi ako nemate perilicu možete ih zagrejati u rerni i puniti ih.
Zatvoriti teglice, ostaviti da se ohlade ( dok se hlade čućete onaj zvuk kad se stvara vakum ) i ostaviti sa ostalom zimnicom.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Koja super kombinacija! Već zamičljamkako to iam divan ukus.I ja volimFarmers Market i srećom ikod nas je na raznim mestima u okolini!

    ОдговориИзбриши